Citronmåne med fuldkorn og marcipan

Del opskriften:

I år er det 50 år siden den berømte halvrunde citronmåne så dagens lys. 50 år! Så er det vist også på høje tid med et lidt sundere og MEGET lækrere alternativ …

▶️ Hop direkte til opskriften.

citronmåne fuldkorn citronkage sund
Den hjemmebagte citronmåne er saftig og lækker, sød med et syrligt touch – og faktisk helt umulig at holde fingrene fra …

Der er langt fra den “go’e gamle” citronmåne, der ligger og keder sig på supermarkedshylden til denne helt formidable, saftige, søde, syrlige og lækre hjemmebagte citronmåne – proppet med helt naturlige citroner, lime, æbler, marcipan og ikke mindst fuldkornsmel.

Nutella brioche stjerne-kage fuldkorn

 

Prøv også: Nutella brioche med fuldkorn … så nemt kan du selv lave den imponerende stjernekage!

 

Det fine “tagstens”-mønster på toppen er ganske nemt at lave. Tricket er at tegne tynde streger med mørk glasur i den stadig våde hvide glasur. Og inden det hele størkner, trækkes en tynd strikkepind eller et lille træspyd i striber på den anden led. Tør pinden af mellem hver stribe. Du kan se i videoen nedenfor, hvordan man gør. Prøv evt. også at tegne cirkler med mørk glasur og træk så striberne fra midten og ud. Vildt flot effekt, der ligner spindelvæv.

glasur mønster citronmåne fuldkorn citronkage sund
Mønsteret på citronmånen ser imponerende ud og det er faktisk vildt nemt at lave.

Jeg lærte for nylig på et bagekursus hos Meyers Madhus, at man ikke skal smøre siderne i en springform, når man fx bager lagkagebunde eller som her citronmåne. Er siderne smurt, vil kagen slippe og bage kanterne indad, fremfor at holde sin form hele vejen op. Efter bagningen skæres kagen nemt fri af formen med en kniv. Bunden af springformen, derimod, skal helst fores med bagepapir eller smøres med fedtstof.

gulerod muffins græskar opskrift video

 

Opskrift: Gulerodsmuffins til Halloween!

 

(Jeg ved det godt… Det er lidt tarveligt overfor en industriel producent, der har mange andre bekymringer end sundhed, men du kan jo lige sammenligne med ingredienslisten i Dancakes originale citronmåne: sukker, hvedemel, vegetabilsk olie (raps), æg, glukose-fruktosesirup, hvedestivelse, fugtighedsbevarende midler: glycerol: surhedsregulerendemidler: natriumacetater, citronsyre, citronolie, limeolie, emulgatorer: mono- og diglycerider af fedtsyrer, polyglycerolestere af fedtsyrer, salt, mælkeprotein, hævemidler: natriumcarbonater, diphosphater, citronkoncentrat (0,2%), naturlig aroma, farve: blandede carotener. Kan indeholde spor af hasselnødder, mandler og soja.)

 

Citronmåne med fuldkorn

Til 8 personer
Citronmåne:

150 g rørsukker (køb det fx her)
2 æg
100 g smør (eller evt. flydende vegetabilsk fedtstof, fx Becel)
100 g marcipan
2 søde æbler (usprøjtede)
saft og skal af en hel usprøjtet (fx økologisk) citron
100 g hvid fuldkornshvedemel
50 g fuldkornshvedemel (køb det fx her)
1 tsk natron

Glasur:

150 g flormelis
saften af en lime
1/2 tsk kakao (køb det fx her)

 

Meget mere fuldkorn: Find alle CookingClubs opskrifter på kager og brød bagt med fuldkorn her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
  2. Pisk sukker og æg til det er helt hvidt og skummende. Pisk gerne 4-5 minutter – din citronmåne bliver kun lækrere af det. Smelt smørret og lad det køle lidt af, før du pisker det i æggemassen. Riv marcipanen groft og pisk den i.
  3. Riv æblerne på den fine side af rivejernet, gerne med skrællen på, og hæld i dejen sammen med citronsaft, citronskal, mel og natron.
  4. Vend hurtigt det hele sammen og hæld dejen over i en springform (ca 24 cm i diameter), hvor bunden er beklædt med bagepapir eller smurt med lidt fedtstof. Smør ikke siderne af formen (se forklaring ovenfor). Glat toppen lidt, og bag citronmånen i ca 30 minutter – check med en lille kniv, at kagen er helt gennembagt (eller check med et stegetermometer, at kernetemperaturen er omkring 95° C). Skær kagen fri af springformen og lad den køle af.
  5. Rør en hvid glasur af flormelis og limesaft. Den skal være relativt tyndtflydende, så sørg for at få al saften ud af limen. Er det en meget tør lime, kan du tilsætte lidt vand eller mælk. Husk: Jo mere du rører, jo glattere bliver glasuren. Tag en lille spiseskefuld fra, som blandes med kakao til en mørkebrun glasur. Hæld den mørke glasur i en frysepose og klip et lille hjørne af, så glasuren kan sprøjtes ud i fine streger.
  6. Fordel den hvide glasur ud over den afkølede citronmåne. Tegn streger med den mørke glasur og træk straks efter striber på tværs med en strikkepind, en tandstikker eller et tyndt træspyd. Voila! Lad glasuren størkne, og så er citronmånen ellers klar til at blive spist. Opbevar den på køl, hvor den sagtens kan holde sig en lille uges tid. Men holdbarheden er sjældent et problem med denne kage …

 

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Citronmåne med fuldkorn og marcipan
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Bedømmelse
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)
Del opskriften: