Hvad er sund mad?
For nogle betyder sund mad masser af grøntsager, for andre er det særligt vitaminrigt eller kulhydratfattigt, for andre igen glutenfrit, laktosefrit, vegansk eller noget helt syvende.
I CookingClub er der ikke nogen faste krav eller ufravigelige standarder. Sund mad – eller sundere mad og kager, som jeg kalder det – kan være mange ting. Vigtigst er, at det gør en forskel for dig – og for den mad, du plejer at spise.
CookingClub tager udgangspunkt i mad og kager, som du allerede kender. Sandsynligvis har du allerede lavet mange af opskrifterne i den “gamle”, oprindelige udgave. Her får du dem i nye udgaver, der er blevet justeret på forskellige måder. Justeringerne er oftest gået ud over mængden af sukker og hvidt mel – altså de såkaldte tomme kulhydrater. Som regel vil der også være skåret på det animalske, mættede fedt, og erstattet med sundere, umættede fedtsyrer. Hvis jeg kan snige lidt sundhed ind, ofte i form af grøntsager, så gør jeg det.
Bare rolig: Målet er altid, at kage skal smage af kage. For hvorfor skulle vi ellers bruge tid og kalorier på det?
Og nu vi taler om kalorier … det er ikke nødvendigvis slankemad, du får opskrifterne på. Sunde ingredienser indeholder også kalorier. Fx er olivenolie proppet med sunde enkeltumættede fedtsyrer, men det er jo stadig 100% fedt. Med andre ord, så handler “slank” her på CookingClub ikke om valget af ingredienser, men om hvor stor en portion, du spiser.
Det bliver aldrig fanatisk. Du får ikke den endegyldige slankekur eller nøglen til det evige, sunde liv. Men alle CookingClubs opskrifter er et skridt i en sundere retning. Og hey, selv et lille skridt i den rigtige retning er bedre end at give op på forhånd.
CookingClubs holdning til sundere mad er defineret i disse 4 regler:
1. Vi træffer altid de sundere valg, når vi kan*
* “Kan” i betydningen: Når vi har tid, kræfter, penge, familiens opbakning eller hvad der skal til i den givne situation.
Har vi tid til selv at bage en kage fremfor at købe én, så gør vi det. Kan vi vælge grøntsager på frokostbuffeten i stedet for pasta, så gør vi det. Har vi mulighed for at bruge fuldkornsmel i stedet for hvidt mel i et hjemmebagt brød, så gør vi det. Har vi råd til at købe økologisk, så gør vi det. Har vi overskud til at tage en “spis din broccoli”-debat med teenageren, så gør vi det. Hvis det sunde valg en gang i mellem bare betyder “et lidt mindre stykke kage”, så er det FINT NOK!
2. Lidt har også ret
Du skal ikke omlægge hele din livsstil for at være en del af CookingClub. Det handler om rejsen, ikke målet. Glem alle de mange krav, du bliver mødt med i dameblade og tv-udsendelser. Hvis du ikke orker andet i denne uge end bare at rive en gulerod og smide den i din sædvanlige kødsauce, så er det FINT NOK! Vi tager et skridt mere i næste uge.
3. Der er plads til alle
Sundere mad gør en positiv forskel, uanset om du er træningsfreak eller overvægtig, om du er fra storby eller provins, om du er ung eller gammel. Om du spiser chiafrø og fiskeolie hver dag, eller om du har svært ved at undvære flæskesværene. Det er FINT NOK! Vi peger ikke fingre. Hverken den ene eller den anden vej.
4. No regrets!
Du bliver ikke smidt ud af sundheds-clubben, fordi du spiser et stykke kage på jobbet. Eller drikker en sodavand fra tankstationen. Eller kommer til at spise noget af ungernes fredagsslik. Det er FINT NOK! Lad være med at piske dig selv for det … fortrydelser gavner intet! Men giv aldrig op: I morgen er der nye muligheder for at træffe de sundere valg.