Tomatkylling med safrancouscous

Tomatkylling
Opskriften på tomatkylling har sine rødder i Nordafrika. Og varmen fra Sahara kan næsten mærkes i krydderierne …
Foto: Jakob Valling.

To krydderier er særligt vigtige i denne tomatkylling med couscous, der er inspireret af det nordafrikanske køkken; Safran og Ras el Hanout.

Ras el Hanout er en krydderiblanding. Navnet er arabisk og betyder noget i retning af “øverste hylde”, altså de fineste varer fra krydderihandlerens hylde. Blandingen har helt sikkert varieret fra krydderihandler til krydderihandler og fra land til land. Jeg har brugt Mill & Mortars udgave, der indeholder Gurkemeje, muskatnød, kanel, sort peber, fennikelfrø, nelliker, chili, laurbærblade, ingefær, rosenblade og lavendelblomst.

Det andet krydderi, safran, behøver ingen nærmere introduktion. Udover den fine smag har safran den egenskab, at disse røde støvdragere farver deres omgivelser dekorativt gule. I hvert fald, når det gælder ris eller som her couscous.

 

Tomatkylling med safrancouscous er fra Maratonkogebogens beskrivelse af maratonløbet Sahara Marathon. Læs mere om bogen.

 

16 sticks – hovedret TIL FIRE PERSONER

 

Tomatkylling

1 hel kylling
2 spsk. olivenolie
3 fed hvidløg
1 stort rødløg
1 hel rød chili, hakket, uden kerner
2 dåser hakkede tomater
1 dåse koncentreret tomatpuré
2 grønne peberfrugter, skåret i strimler
1 glas sorte oliven med sten, f.eks. kalamata-oliven
2-3 tsk. Ras el Hanout-krydderiblanding (nordafrikansk krydderiblanding – køb det her)
1 knsp sukker
salt og peber

 

SAFRAN-COUSCOUS

1/2 liter vand
1/2 tsk. safran
2 tsk. olivenolie
1/2 tsk. salt
150 g couscous
1 håndfuld rosiner
3 spsk. mynte, friske blade, grofthakket

 

SÅDAN GØR DU

  1. Bring vandet til couscoussen i kog i en sauterpande, og tilsæt safran. Tag gryden af blusset, og lad det trække i 30 minutter.
  2. Vask og tør kyllingen, og del den i 10 stykker: underlår, overlår, vinger og de to bryster halveret. Krydr kyllingestykkerne godt med salt, peber og Ras el Hanout.
  3. Brun dem i olie i en stor tykbundet gryde ad et par omgange så alle stykkerne bliver brunet godt. De skal brunes 4-5 min på hver side. Tag kyllingestykkerne op, og læg dem til side.
  4. Hak hvidløget groft, pil og skær rødløget i tynde både, og svits begge dele i lidt olie i gryden et par minutter. Tilsæt hakkede tomater, tomatpuré, chili og sukker, og lad det koge op.
  5. Sæt sauterpanden med safranvandet på ilden igen, kog op, og bland olivenolie, salt, couscous og rosiner i. Sluk for varmen, og lad blandingen trække i yderligere 30 minutter. Vend den grofthakkede mynte i lige før servering.
  6. Læg kylling tilbage i gryden, vend den i tomatsaucen, og lad retten simre i ca. 30 min. Tilsæt strimlet grøn peber og oliven, og bring retten i kog igen. Krydr med salt og rigelig peber.
Del opskriften: