Romkugler med fuldkorn

Del opskriften:
Romkugler chokoladeovertræk hjemmelavede opskrift
Den perfekte gave er dén, man egentlig helst selv vil beholde. Det gælder i høj grad for disse hjemmelavede romkugler med fuldkorn.

Hjemmelavede romkugler fyldt med gode råvarer er altid en succes!

Romkugler … Ikke alle er lige begejstrede, hvilket muligvis skyldes de mange urban legends om bageriernes tvivlsomme ingredienser og ikke mindst hvor ingredienserne kommer fra … men laver du romkuglerne selv, bliver de helt sikkert lækre.

For cykelryttere er romkuglerne ofte halvvejsmålet på en lang landevejstur. Energitætheden er høj, og den kan spises uden brug af bestik eller servietter (i princippet, i hvert fald).

 

 

Romkugler forveksles ofte med havregrynskugler – juletraditionen, der består af havregryn, smør, cacao, krymmel og beskidte børnefingre – men en god romkugle skal bygges op omkring en god kage, og skal naturligvis smage lidt skarpt af ægte rom!

 

 

Sundheden – eller manglen på samme – i romkugler afgøres et langt stykke hen ad vejen af den kage, der ligger til grund. Derfor vil opskrifter på romkugler gerne kræve “400 gram kagerester”, men hvem har lige knapt et halvt kilo kagerester liggende? Det har man, kan jeg afsløre, når man er i fuld gang med at teste opskrifter på sunde kager. Og det er absolut en trøst, når fx en bradepande sunde brownies er blevet for tør/sød/bitter/hø-agtig … så skal der nemlig laves hjemmelavede romkugler!

 

 

Kageresterne i denne romkugle-opskrift er bagt med fuldkornsmel, så udgangspunktet for romkuglerne er en smule sundere end klassiske opskrifter. Sørg derudover for at bruge chokolade af god kvalitet. Og så snakker vi ikke mere om sundhed i forbindelse med de her romkugler.

 

Hjemmelavede romkugler med fuldkorn

400 g kagerester (fx fra disse chokolademuffins.)
75 g fintvalset havregryn
2 spsk kakao (fx denne økologiske kakao)
75 g fedtstof – smeltet smør eller flydende vegetabilsk fedtstof, fx Becel
75 g brun farin
1/2 dl stærk kaffe, fx et skud espresso
1/2 dl mørk rom – eller mere, efter smag
ca. 200 g mørk chokolade til overtræk (køb det fx her)
ægte chokoladekrymmel (fx Callebaut Vermicelli Dark) eller kokosmel

 

Meget mere fuldkorn: Find alle CookingClubs opskrifter på kager og brød bagt med fuldkorn her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Smuldr kageresterne i en røreskål. Tilsæt havregryn, fedtstof, kaffe, sukker og rom, og bland det hele godt rundt til en helt ensartet dej.
  2. Justér evt med mere havregryn eller kaffe, for at ramme den gode konsistens. Dejen skal være ret blød inde i det knasende sprøde overtræk. Bare rolig; dejen stivner noget, når den står på køl, så den bliver til at håndtere.
  3. Dæk skålen til og sæt på køl natten over.
  4. Tril den afkølede dej til kugler – størrelsen vælger du selv. Der kan argumenteres for både store og små. Jeg vælger som regel bordtennisbold-størrelse, ca 40 gram pr. romkugle.
  5. Temperér chokoladen til overtrækket. Det er ret afgørende, for den skal have det rette knæk som kontrast til den bløde dej indeni. (Guide til temperering af chokolade findes i denne opskrift).
  6. Overtræk romkuglerne med med masser af chokolade, drys med rigeligt krymmel eller kokosmel, og lad dem afkøle i et køligt rum.

 

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Romkugler med fuldkorn
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Bedømmelse
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)
Del opskriften: