Fuldkornsromkugler

Romkugler Cooking Club
Den perfekte gave er dén, man egentlig helst selv vil beholde. Det gælder i høj grad for disse romkugler.

Romkugler … Ikke alle er lige begejstrede, hvilket muligvis skyldes de mange urban legends om bageriernes tvivlsomme ingredienser og ikke mindst hvor ingredienserne kommer fra … Men hjemmelavede romkugler fyldt med gode råvarer er altid en succes!

For cykelryttere er romkuglerne ofte halvvejsmålet på en lang landevejstur. Energitætheden er høj, og den kan spises uden brug af bestik eller servietter (i princippet, i hvert fald).

Romkugler forveksles ofte med havregrynskugler – juletraditionen, der består af havregryn, smør, cacao, krymmel og beskidte børnefingre – men en god romkugle skal bygges op omkring en god kage, og skal naturligvis smage lidt skarpt af ægte rom!

Sundheden – eller manglen på samme – i en romkugle afgøres et langt stykke hen ad vejen af den kage, der ligger til grund. Derfor vil opskrifter på romkugler gerne kræve “400 gram kagerester”, men hvem har lige et halvt kilo kagerester liggende? Det har man, kan jeg afsløre, når man er i fuld gang med at teste opskrifter på sunde kager. Og det er absolut en trøst, når fx en bradepande sunde brownies er blevet for tør/sød/bitter/hø-agtig. Så skal der nemlig laves romkugler …

 

Brownie til romkugler
Sund brownie version 7; Alt, alt for tør. Mislykket? Nix … basis for romkugler!

 

Kageresterne i denne romkugle-opskrift er bagt med fuldkornsmel, banan, pære og honning, så udgangspunktet for romkuglerne er en smule sundere end klassiske opskrifter. Sørg derudover for at bruge chokolade af god kvalitet. Og så snakker vi ikke mere om sundhed i forbindelse med de her romkugler.

 

Romkugler

400 g kagerester (fx fra “næsten” banankagen .)
75 g fintvalset havregryn
2 spsk cacao
75 g fedtstof – smeltet smør eller flydende vegetabilsk fedtstof, fx Becel
75 g brun farin
1/2 dl stærk kaffe, fx et skud espresso
1/2 dl mørk rom – eller mere, efter smag
ca. 200 g mørk chokolade til overtræk
ægte chokoladekrymmel (fx Callebaut Vermicelli Dark) eller kokosmel

 

35 views
Selve dejen til romkuglerne tager ikke lang tid. Her på blot 15 sekunder.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Smuldr kageresterne i en røreskål. Tilsæt havregryn, fedtstof, kaffe, sukker og rom, og bland det hele godt rundt til en helt ensartet dej.
  2. Justér evt med mere havregryn eller kaffe, for at ramme den gode konsistens. Dejen skal være ret blød inde i det knasende sprøde overtræk. Bare rolig; dejen stivner noget, når den står på køl, så den bliver til at håndtere.
  3. Dæk skålen til og sæt på køl natten over.
  4. Tril den afkølede dej til kugler – størrelsen vælger du selv. Der kan argumenteres for både store og små. Jeg vælger som regel bordtennisbold-størrelse, ca 40 gram pr. romkugle.
  5. Temperér chokoladen til overtrækket. Det er ret afgørende, for den skal have det rette knæk som kontrast til den bløde dej indeni. (Guide til temperering af chokolade)
  6. Overtræk romkuglerne med med masser af chokolade, drys med rigeligt krymmel eller kokosmel, og lad dem afkøle i et køligt rum.

 

18 views
Når chokoladen er tempereret perfekt, er det bare med at få overtrukket romkuglerne.
Del opskriften: