Vaniljekranse uden hvedemel

Del opskriften:

Man skal ikke ændre for meget ved julens kager – de skal smage sødt og godt af jul og traditioner. Men man kan jo godt snige lidt fuldkorn i og bruge ekstra mange mandler, uden at det går ud over smagen.

▶️ Hop direkte til opskriften.

Glutenfri vaniljekranse jul småkager hjemmelavet opskrift
Julestemningen er på plads, når disse store, sprøde, glutenfri vaniljekranse kommer på bordet.

Og uanset om du ikke tåler gluten eller bare helst vil undgå gluten, så er disse glutenfri vaniljekranse en god anledning til at droppe det næringsfattige almindelige hvedemel.

Vanilje er ikke bare vanilje – der er enorm forskel på både kvalitet og smag. Til særlige lejligheder – herunder julen – bruger jeg gerne denne vanvittig lækre vanilje fra Madagaskar. Den er så intens i smagen, at du kan nøjes med en halv stang, hvor opskriften ellers dikterer en hel.

glutenfri jul

 

Glutenfri jul: Glutenfri konfektkage med karamel og marcipan!

 

Der er mange måder at forme vaniljekranse på – og de smager alle lige godt. Jeg foretrækker en sprøjtepose med en stor stjernetylle på (du kan fx købe en hér), men du kan også blot trille dejen, skære den i passende længder og forme dem til runde ringe. Tryk dem evt let med en gaffel for at lave fine mønstre i. Har du en køkkenmaskine med en kageplade eller -sprøjte, er det jo supernemt – husk blot at sætte dejen på køl en times tid først – ellers er den for blød til maskinen.

Glutenfri vaniljekranse jul småkager hjemmelavet opskrift
Med en sprøjtepose får dine glutenfri vaniljekranse de karakteristiske riller.

Jeg har valgt at lave de glutenfri vaniljekranse ekstra store og tykke, men alle størrelser går an. Husk at afkorte bagetiden, hvis du laver mindre og tyndere vaniljekranse.

glutenfri jul

 

Glutenfri jul: Glutenfri honninghjerter – uden sukker!

 

Tip: Lav dit eget vaniljesukker af de tomme stængler fra vaniljen. De rummer stadig masser af vaniljesmag, som kan udnyttes, hvis du gemmer dem i et syltetøjsglas fyldt med rørsukker. Allerede efter et par dage er vaniljesmagen begyndt at trække ud i sukkeret, og det bliver kun bedre, jo længere det står. Fyld nyt sukker i, efterhånden som du bruger af det – så har du altid lækkert, hjemmelavet vaniljesukker i huset.

 

Glutenfri vaniljekranse

ca 18-20 store vaniljekranse

100 g rørsukker
1 vaniljestang (fx denne fra Madagaskar)
100 g blødt smør
1 æg
25 g mandler (fx disse økologiske)
75 g mandelmel (køb det fx her)
150 g fuldkornsrismel (køb det fx her)

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Tænd ovnen på 200° C (varmluft). Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med en smule af rørsukkeret. Tilsæt mere og mere sukker, så vaniljekornene bliver jævnt fordelt. Rør det bløde smør sammen med sukkeret, til det er helt jævnt.
  2. Tilsæt ægget og rør det i sukkermassen. Hak mandlerne helt fint og bland dem i. Rør til sidst mandelmel og fuldkornsrismel i.
  3. Fyld dejen på en sprøjtepose med en stor stjernetylle og form store kranse på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag de glutenfri vaniljekranse i ca. 10 minutter. Lad kagerne køle af på en rist, og opbevar dem i en kagedåse – hvis der altså er nogle tilbage at opbevare …

 

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Glutenfri vaniljekranse
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Del opskriften: