Vaniljekranse uden hvedemel

Del opskriften:

Man skal ikke ændre for meget ved julens kager – de skal smage sødt og godt af jul og traditioner. Men man kan jo godt snige lidt fuldkorn i julesmåkagerne og bruge ekstra mange mandler, uden at det går ud over smagen.

▶️ Hop direkte til opskriften.

Glutenfri vaniljekranse jul glutenfri julesmåkager småkager hjemmelavet opskrift
Julestemningen er på plads, når disse store, sprøde, glutenfri vaniljekranse kommer på bordet.

Og uanset om du ikke tåler gluten eller bare helst vil undgå gluten, så er disse glutenfri vaniljekranse en god anledning til at droppe det næringsfattige almindelige hvedemel. Når du bager julesmåkager som disse med mandelmel, får du alle de gode enkeltumættede fedtsyrer (kaldet MUFA) som bonus – udover mandlernes gode smag.

Stor guide: Her er de 10 bedste glutenfri meltyper til bagning.

Vanilje er ikke bare vanilje – der er enorm forskel på både kvalitet og smag. Til særlige lejligheder – herunder julen – bruger jeg gerne denne lækre vanilje fra Madagaskar. Den er så intens i smagen, at du kan nøjes med en halv stang, hvor opskriften ellers dikterer en hel.

 

 

Der er mange måder at forme vaniljekranse på – og de smager alle lige godt. Jeg foretrækker en sprøjtepose med en stor stjernetylle på (du kan fx købe en hér), men du kan også blot trille dejen, skære den i passende længder og forme dem til runde ringe. Tryk dem evt let med en gaffel for at lave fine mønstre i. Har du en køkkenmaskine med en kageplade eller -sprøjte, er det jo supernemt – husk blot at sætte dejen på køl en times tid først – ellers er den for blød til maskinen.

Glutenfri vaniljekranse jul glutenfri julesmåkager hjemmelavet opskrift
Med en sprøjtepose får dine glutenfri vaniljekranse de karakteristiske riller.

Jeg har valgt at lave de glutenfri vaniljekranse ekstra store og tykke, men alle størrelser går an. Husk at afkorte bagetiden, hvis du laver mindre og tyndere vaniljekranse.

 

 

Tip: Lav dit eget vaniljesukker af de tomme stængler fra vaniljen. De rummer stadig masser af vaniljesmag, som kan udnyttes, hvis du gemmer dem i et syltetøjsglas fyldt med rørsukker. Allerede efter et par dage er vaniljesmagen begyndt at trække ud i sukkeret, og det bliver kun bedre, jo længere det står. Fyld nyt sukker i, efterhånden som du bruger af det – så har du altid lækkert, hjemmelavet vaniljesukker i huset.

 

 

Glutenfri vaniljekranse

ca 18-20 store vaniljekranse

100 g rørsukker
1 vaniljestang (fx denne fra Madagaskar)
100 g blødt smør
1 æg
25 g mandler (køb fx disse økologiske)
75 g mandelmel (blendede mandler med skal)
150 g fuldkornsrismel (køb det fx her)

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

Sådan bager du glutenfri vaniljekranse

  1. Tænd ovnen på 200° C (varmluft). Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med en smule af rørsukkeret. Tilsæt mere og mere sukker, så vaniljekornene bliver jævnt fordelt. Rør det bløde smør sammen med sukkeret, til det er helt jævnt.
  2. Tilsæt ægget og rør det i sukkermassen. Hak mandlerne helt fint og bland dem i. Rør til sidst mandelmel og fuldkornsrismel i.
  3. Fyld dejen på en sprøjtepose med en stor stjernetylle og form store kranse på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag de glutenfri vaniljekranse i ca. 10 minutter. Lad småkagerne køle af på en rist, og opbevar dem i en kagedåse – hvis der altså er nogle tilbage at opbevare …

 

Del opskriften: