Vaniljekranse uden hvedemel

Glutenfri vaniljekranse
Julestemningen er på plads, når disse store, sprøde, glutenfri vaniljekranse kommer på bordet.

Man skal ikke ændre for meget ved julens kager – de skal smage sødt og godt af jul og traditioner. Men man kan jo godt snige lidt fuldkorn i og bruge ekstra mange mandler, uden at det går ud over smagen.

▶️ Hop direkte til opskriften.

Og uanset om du ikke tåler gluten eller bare helst er fri, så er disse glutenfri vaniljekranse i hvert fald en god anledning til at droppe det næringsfattige almindelige hvedemel.

Der er mange måder at forme vaniljekranse på – og de smager alle lige godt. Jeg foretrækker en sprøjtepose med en stor stjernetylle på (du kan fx købe en hér), men du kan også blot trille dejen, skære den i passende længder og forme dem til runde ringe. Tryk dem evt let med en gaffel for at lave fine mønstre i. Har du en køkkenmaskine med en kageplade eller -sprøjte, er det jo supernemt – husk blot at sætte dejen på køl en times tid først – ellers er den for blød til maskinen.

Jeg har valgt at lave de glutenfri vaniljekranse ekstra store og tykke, men alle størrelser går an. Husk at afkorte bagetiden, hvis du laver mindre og tyndere vaniljekranse.

glutenfri vaniljekranse
Med en sprøjtepose får vaniljekransene de karakteristiske riller.

 

Prøv også: Glutenfri konfektkage med karamel og marcipan.

 

Tip: Lav dit eget vaniljesukker af de tomme stængler fra vaniljen. Der er stadig masser af vaniljesmag, som kan udnyttes, hvis du gemmer dem i et syltetøjsglas fyldt med rørsukker. Allerede efter et par dage er vaniljesmagen begyndt at trække ud i sukkeret, og det bliver kun bedre, jo længere det står. Fyld nyt sukker i, efterhånden som du bruger af det – så har du altid lækkert, hjemmelavet vaniljesukker i huset.

 

Glutenfri vaniljekranse

ca 18-20 store vaniljekranse

100 g rørsukker
1 vaniljestang
100 g blødt smør
1 æg
25 g mandler
75 g mandelmel
150 g fuldkornsrismel

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Tænd ovnen på 200° C (varmluft). Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med en smule af rørsukkeret. Tilsæt mere og mere sukker, så vaniljekornene bliver jævnt fordelt. Rør det bløde smør sammen med sukkeret, til det er helt jævnt.
  2. Tilsæt ægget og rør det i sukkermassen. Hak mandlerne helt fint og bland dem i. Rør til sidst mandelmel og fuldkornsrismel i.
  3. Fyld dejen på en sprøjtepose med en stor stjernetylle og form store kranse på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag de glutenfri vaniljekranse i ca. 10 minutter. Lad kagerne køle af på en rist, og opbevar dem i en kagedåse – hvis der altså er nogle tilbage at opbevare …
Del opskriften: