Glutenfri vaniljekranse med fuldkorn og mandler

Del:

Man skal ikke ændre for meget ved julens kager – de SKAL smage af jul og traditioner. Heldigvis kan du uden problemer bage glutenfri vaniljekranse, der faktisk smager bedre end dem med hvedemel – og så er de oven i købet lidt sundere.

Så uanset om du ikke tåler gluten eller bare helst vil undgå gluten, så er disse glutenfri vaniljekranse en god anledning til at droppe det næringsfattige almindelige hvedemel. Når du bager glutenfri julesmåkager som disse med mandelmel, får du alle de gode enkeltumættede fedtsyrer (kaldet MUFA) som bonus – udover mandlernes gode smag.

Glutenfri vaniljekranse jul glutenfri julesmåkager småkager hjemmelavet opskrift
Julestemningen er på plads, når disse store, sprøde, glutenfri vaniljekranse kommer på bordet.

 

Hjemmelavet mandelmel

Mandelmelet i de glutenfri vaniljekranse er hjemmelavet – det er blot mandler, der er blendet til groft mandelmel. Jeg bruger en elektrisk kaffekværn til formålet, men de fleste blendere eller foodprocessorer kan klare det. Husk blot at stoppe blenderiet, inden mandlerne bliver til mandelsmør (hvilket i øvrigt smager ret godt – se opskriften på nøddesmør her.)

Stor guide: Her er de bedste glutenfri meltyper til bagning.

 

Ekstra smag med ristet mandelmel

Senest har jeg eksperimenteret lidt med at riste mandlerne (10 min ved 180° C), før jeg kværner dem til mandelmel. Resultatet er et virkelig lækkert aromatisk mel, der giver en skøn smag til de glutenfri vaniljekranse. Vil du prøve selv, så erstat ca 25 gram af mandelmelet i opskriften herunder med ristet mandelmel.

 

 

Vanilje er ikke bare vanilje – der er enorm forskel på både kvalitet og smag. Til særlige lejligheder – herunder i særdeleshed julen – bruger jeg gerne denne lækre vanilje fra Madagaskar. Bløde og fyldige med en skøn og intens smag af vanilje.

 

 

Der er mange måder at forme vaniljekranse på – og de smager alle lige godt. Jeg foretrækker en sprøjtepose med en stor stjernetylle på (du kan fx købe en hér), men du kan også blot trille dejen, skære den i passende længder og forme dem til runde ringe. Tryk dem evt let med en gaffel for at lave fine mønstre i. Har du en køkkenmaskine med en kageplade eller -sprøjte, er det jo supernemt – husk blot at sætte dejen på køl en times tid først – ellers er den for blød til maskinen.

Glutenfri vaniljekranse jul glutenfri julesmåkager hjemmelavet opskrift
Med en sprøjtepose får dine glutenfri vaniljekranse de karakteristiske riller.

Jeg har valgt at lave de glutenfri vaniljekranse ekstra store og tykke, men alle størrelser går an. Husk at afkorte bagetiden, hvis du laver mindre og tyndere vaniljekranse.

 

 

Tip: Lav dit eget vaniljesukker

Lav dit eget vaniljesukker af de tomme stængler fra vaniljen. De rummer stadig masser af vaniljesmag, som kan udnyttes, hvis du gemmer dem i et syltetøjsglas fyldt med rørsukker. Allerede efter et par dage er vaniljesmagen begyndt at trække ud i sukkeret, og det bliver kun bedre, jo længere det står. Fyld nyt sukker i, efterhånden som du bruger af det – så har du altid lækkert, hjemmelavet vaniljesukker i huset.

 

Glutenfri vaniljekranse småkager hjemmelavet opskrift
Udskriv
5 fra 2 stemmer

Glutenfri vaniljekranse

Vaniljekranse, der smager fuldstændig som vaniljekranse skal smage – uden hvedemel
Forberedelse20 min
Bagetid10 min
Samlet tid30 min
Ret: Kage
Antal: 20
Forfatter: Simon/CookingClub
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.

Ingredienser

Sådan gør du

  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med en smule af rørsukkeret. Tilsæt mere og mere sukker, så vaniljekornene bliver jævnt fordelt. Rør det bløde smør sammen med sukkeret, til det er helt jævnt.
  • Tilsæt ægget og rør det i sukkermassen. Hak de 25 g mandler helt fint og bland dem i. Blend mandler til mandelmel og rør det i sammen med fuldkornsrismelet.
  • Tænd ovnen på 200° C (varmluft).
  • Fyld dejen på en sprøjtepose med en stor stjernetylle og form store kranse på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag vaniljekransen i 9-10 minutter (afhængig af størrelsen – tag dem ud, når de er gyldne).
  • Lad småkagerne køle af på en rist, og opbevar dem i en kagedåse – hvis der altså er nogle tilbage at opbevare …

Video

Opskriften indeholder sponsorerede links.

Opskriften giver ca 20 store vaniljekranse. Du kan også vælge at sprøjte dem med en mindre tylle og lave 30-40 små vaniljekranse, men husk at bagetiden skal forkortes med et par minutter.

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

Del: