Albondigas – spanske kødboller i tomatsauce

Del opskriften:

Albondigas er en velsmagende favorit på tapas-disken. Her får du en sundere variant med mindre fedt, masser af grøntsager og meget mere smag.

Spanske kødboller albondigas tomatsauce opskrift
Spanske kødboller – “albondigas” – i tomatsauce. Foto: Jakob Valling.

Klassiske albondigas er lavet af hakket kalv og flæsk med et højt fedtindhold. Denne opskrift bruger magert kalve- eller oksekød, og med revet persillerod, der tilfører retten fibre og c-vitamin.

 

 

Tomatsaucen byder på revet gulerod, så vi ender med at blive ret mætte af denne tapasret. Server fx med de skønne, stærke papron-pebre ristet på panden i lidt olivenolie.

 

 

Hvad er røget paprika?

Røget paprika står på krydderihylden i alle spanske hjem og indgår i rigtig mange retter – både tapas og hovedretter. I Spanien kan man købe hele røgede og tørrede chilipebre, der fx koger med i en gryderet. De fleste bruger dog pulveret – de knuste chili’er. Røget paprika er endnu ikke så udbredt herhjemme, men det kan købes i de fleste store supermarkeder – og også her hos Netspiren.

 

 

Albondigas i tomatsauce er fra Maratonkogebogens beskrivelse af maratonløbet Maratò de Barcelona. Læs mere om bogen.

 

Spanske kødboller – Albondigas

tapasforret TIL FIRE PERSONER

400 g magert hakket kalve- eller oksekød
2 persillerødder
3 spsk havregryn
1 æg
2 dl minimælk
2 spsk. fuldkornshvedemel (køb fx dette økologiske)
2 fed hvidløg
revet skal af 1/2 usprøjtet citron
flagesalt og peber
 

TOMATSAUCE

1 spsk. olivenolie
1 skalotteløg
2 fed hvidløg
1 gulerod
400 g friske tomater (eller 1 dåse hakkede tomater)
1/2 tsk. friskhakket rosmarin
1/2 tsk. røget paprika (kan fx købes her)
2 spsk. sherry
flagesalt og rigelig peber
olivenolie til stegning
 

SÅDAN GØR DU

  1. Rør en fars af hakkekød, fintrevne persillerødder, havregryn, æg, mælk, mel, finthakket hvidløg og citronskal. Krydr med salt og peber, og lad farsen trække på køl i 30 minutter.
  2. Svits finthakket løg og hvidløg i en spsk. olie i en gryde. Tilsæt groftrevet gulerod, rosmarin, paprika og sherry, og svits det hele i et par minutter. Tilsæt de hakkede tomater, kog op, og lad saucen simre 15 minutter ved svag varme. Smag til undervejs med salt og peber.
  3. Varm 1 spsk. olivenolie i en pande. Form små kødboller, ca. på størrelse med bordtennisbolde, og steg dem 2-3 minutter på hver side. Skru ned på svageste varmeblus, og lad kødbollerne stege færdig i 5 minutters tid.
  4. Hæld kødbollerne i tomatsaucen, og lad dem simre med i ca. 10 minutter. Pynt med friskhakket persille, og server med groft brød. Et lækkert tilbehør til denne tapas-ret er grønne papron-pebre stegt ved høj varme i olivenolie og krydret med salt og peber.

 

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Albondigas - spanske kødboller i tomatsauce
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Del opskriften: