Glutenfri æblecrumble med marcipan

Del opskriften:

En crumble er en hurtig vej til en lækker kage, og denne glutenfri æblecrumle med marcipan er ingen undtagelse.

▶️ Hop direkte til opskriften.

Hvad er en crumble egentlig? Crumble – det engelske ord for “smuldre” – dækker over en kage-type, hvor en relativt tør dej smuldres ud over fx æbler eller anden frugt. En æblecrumble er hurtig at røre sammen og kan så passe sig selv i ovnen, mens du dækker kaffebordet, pisker flødeskum eller måske smutter ned efter lidt god vaniljeis …

glutenfri æblecrumble opskrift
Server den glutenfri æblecrumble, mens den er lun – fx med lidt flødeskum.

 

 

Jeg er stor tilhænger af marcipan i kager. Først og fremmest fordi jeg er ret vild med marcipan i det hele taget, men der er en anden god grund: marcipan kan nemlig ofte bruges som erstatning for sukker – eller delvis erstatning. Marcipan af typen “ren rå marcipan” indeholder nemlig kun omkring 30% sukker, men søder nærmest som rent sukker. Ved at skifte fx 100 g af sukkeret i en kageopskrift med 100 g marcipan har du således reduceret sukkermængden med ca. 70%! Resten af marcipanen er (bortset fra lidt vand) gode og i øvrigt knaldsunde mandler. Det er en ren win-win.

 

Stor guide: Her er de 10 bedste glutenfri meltyper til bagning.

 

 

Hvilken slags vanilje er bedst?

Der er flere valgmuligheder, når det gælder vaniljesmagen til æblerne; jeg har brugt flydende naturlig vaniljeekstrakt, der er lavet af vanilje opløst i alkohol (kan fx købes her). Du kan også bruge en tilsvarende mængde af vaniljepulver, der er lavet af tørrede, knuste vaniljestænger (fx dette økologiske vaniljepulver). Eller naturligvis kan du flotte dig og bruge kornene fra en god vaniljestang (fx denne lækre vanilje fra Madagaskar).

 

 

 

Glutenfri æblecrumble med marcipan

6-8 portioner

500 g æbler (vægt uden kernehus)
2 spsk flydende honning (køb fx denne økologiske akaciehonning fra Søbogaard)
2 tsk kanel
2 tsk vanilje (se ovenfor)
1 spsk kartoffelmel

crumble

50 g marcipan
50 g valnødder
100 g smør
50 g brun farin
150 g havregryn (brug evt glutenfri havregryn – kan købes her)
1/2 tsk flagesalt (lidt mindre, hvis du bruger almindeligt bordsalt)

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

Sådan bager du glutenfri æblecrumble

  1. Tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
  2. Vask æblerne, fjern kernehuset og skær kødet i små tern (ca 1×1 cm). Vend æblestykkerne i flydende honning, vanilje, kanel og kartoffelmel, og sæt dem til side, mens du laver crumble-dejen.
  3. Riv marcipanen groft, hak valnødderne fint og smelt smørret. Hæld marcipanen, valnødderne og smørret samt brun farin, havregryn og salt i en røreskål og pisk, til ingredienserne er blandet godt.
  4. Smør et ovnfast fad (ca 20×20 cm eller tilsvarende) med en smule fedtstof. Hæld æblestykkerne i fadet og tryk dem lidt sammen. Dæk æblerne med et crumbledejen i et jævnt lag, og tryk også dejen lidt sammen. Bag den glutenfri æblecrumble midt i ovnen i ca 40-45 minutter. Det skal syde og boble i kanterne og crumbledejen skal være sprød og gyldenbrun – uden at være brændt.
  5. Spis den glutenfri æblecrumble, mens den er lun. Gerne med lidt skyr eller creme fraiche, lidt flødeskum eller vaniljeis efter smag, humør og anledning.

 

Del opskriften:
Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Glutenfri æblecrumble med marcipan
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Bedømmelse
4.51star1star1star1star1star Based on 18 Review(s)