Det har længe været min ambition at kunne tilbyde familiens yngste et godt hjemmebagt alternativ til madpakken. De klassiske rugbrødsmadder sælger ikke billetter, desværre, så jeg satte mig for at se, hvor meget sundhed, jeg kunne snige ind i en “lys” frokostbolle.
Udgangspunktet for frokostbollerne er Meyers Poilâne-brød, men jeg har justeret på to vigtige områder. Dels har jeg brugt grovere melsorter for at øge mængden af fuldkorn. Dels har jeg tilsat fintrevne gulerødder og squash, så uanset sandwichfyldet vil der altid være et minimum af grøntsager i madpakken – faktisk ca 30 gram pr bolle.
Det er også Meyers, der lægger opskrift til surdejen. Klik og læs den her.
Der er masser af gode grunde til at bruge fuldkornsmel, fx flere fibre, flere vitaminer, mindre blodsukkerpåvirkning … Det er heldigvis meget let med hvid fuldkornshvedemel, som er fuldkornsmel med næsten samme gode bageevne som almindelig hvedemel.
Missionen er lykkedes! Frokostbollerne er saftige og lækre, med syrlighed fra surdejen og sejhed fra saltet. Bollerne er perfekte til sandwich og de holder sig friske hele dagen og næsten vigtigere: Mætter godt gennem en lang skoledag.
Jeg bager til en uge ad gangen og fryser madpakkebollerne ned to og to. Om morgenen bliver bollerne tøet op på brødristeren og fyldt med en masse lækre sager. Resultatet er en sund og lækker sandwich, der passer perfekt til madpakken.
Grove, koldhævede frokostboller
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 6 dl koldt vand
- 2 dl surdej (opskrift hos Meyer's)
- 10 g gær
- 150 g rugmel
- 150 g fuldkornshvedemel (fx dette økologiske fra Skærtoft Mølle)
- 150 g hvid fuldkornshvedemel (køb det fx her)
- 900 g hvedemel (cirka)
- 25 g salt
- 200 g gulerod
- 200 g squash
- 1 æg (til pensling)
- olie (til smøring af skål og film)
- græskarkerner (til drys)
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet i og tilsæt surdejen. Sigt melet ned i skålen (hold lidt at det almindelige hvedemel tilbage), tilsæt salt og rør det let sammen.
- Riv grøntsagerne på den fine side af rivejernet og tilsæt.
- Så skal der æltes løs. Jeg bruger en stærk røremaskine, der kører på fuld hastighed i omkring 10 minutter. Mærk efter undervejs, om der skal justeres med lidt vand, hvis dejen er for tør, eller resten af hvedemelet, hvis dejen er for våd. Dejen skal være fugtig og klæbe let til fingrene.
- Smør en rummelig skål med lidt raps- eller olivenolie, og hæld dejen i. Dæk helt tætsluttende til med husholdningsfilm og sæt dejen til hævning i køleskabet i 8 timers tid – svarende til natten over.
- Tag dejen ud og form den til lange, flade boller på ca 200 g stykket. Smør hænderne med lidt olie, så er det let at håndtere dejen. Læg dem på en bageplade med bagepapir med god afstand. Dæk dem med husholdningsfilm smurt med olie (så det ikke klæber fast), og lad dem efterhæve ved stuetemperatur i 2 timer.
- Tænd ovnen på 220 grader. Fjern husholdningsfilmen forsigtigt, og pensl madpakkebollerne grundigt med sammenpisket æg. Bag dem midt i ovnen i ca 18 minutter. Lad bollerne køle af på en rist.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere fuldkorn: Find alle CookingClubs opskrifter på kager og brød bagt med fuldkorn her.