Grove, koldhævede frokostboller

koldhævede surdejs frokostboller hjemmebagt boller sandwich
Grove koldhævede surdejs-frokostboller klar til nedfrysning.

Det har længe været min ambition at kunne tilbyde familiens teenager et godt hjemmebagt alternativ til madpakken. De klassiske rugbrødsmadder sælger ikke billetter, desværre, så jeg satte mig for at se, hvor meget sundhed, jeg kunne snige ind i en “lys” frokostbolle. 

Udgangspunktet var Meyers Poilâne-brød, men jeg har justeret på to vigtige områder. Dels har jeg brugt grovere melsorter for at få indholdet af fuldkorn og mættende kostfibre op. Dels har jeg tilsat fintrevne gulerødder og squash, så uanset sandwichfyldet vil der altid være et minimum af grøntsager i madpakken.

Missionen er lykkedes! Frokostbollerne er saftige og lækre, med syrlighed fra surdejen og sejhed fra saltet. De holder sig friske hele dagen og næsten vigtigere: Mætter godt gennem en lang skoledag.

Jeg bager til en uge ad gangen og fryser dem ned to og to. Om morgenen bliver de tøet op på brødristeren og fyldt med en masse lækre sager.

TIL 12-14 FROKOSTBOLLER

 

INGREDIENSER

6 dl koldt vand
2 dl surdej (se opskriften)
10 g gær
150 g rugmel
150 g hvid hvede
150 g fuldkornshvedemel
ca 900 g hvedemel
25 g havsalt
200 g fintrevet gulerod
200 g fintrevet squash
1 sammenpisket æg til pensling
evt. sesam eller græskarkerner til drys

Frokostboller efterhævning fuldkorn boller sandwich
Frokostbollerne er formet og lagt til efterhævning.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Rør gæren ud i vandet i og tilsæt surdejen. Sigt melet ned i skålen (hold lidt at det almindelige hvedemel tilbage), tilsæt salt og rør det let sammen.
  2. Tilsæt de revne grøntsager, og så skal der æltes løs. Jeg bruger en stærk røremaskine, der kører på fuld hastighed i omkring 10 minutter. Mærk efter undervejs, om der skal justeres med lidt vand, hvis dejen er for tør, eller resten af hvedemelet, hvis dejen er for våd. Dejen skal være fugtig og klæbe let til fingrene.
  3. Smør en rummelig skål med lidt raps- eller olivenolie, og hæld dejen i. Dæk helt tætsluttende til med husholdningsfilm og sæt dejen til hævning i køleskabet natten over.
  4. Tag dejen ud og form den til lange, flade boller på ca 200 g stykket. Smør hænderne med lidt olie, så er det let at håndtere dejen. Læg dem på en bageplade med bagepapir med god afstand. Dæk dem med husholdningsfilm smurt med olie (så det ikke klæber fast), og lad dem efterhæve i 2 timer.
  5. Tænd ovnen på 220 grader. Fjern husholdningsfilmen forsigtigt, og pensl bollerne grundigt med sammenpisket æg. Bag dem midt i ovnen i ca 18 minutter. Lad dem køle af på en rist.

 

Frokostboller nybagte fuldkorn koldhævet sandwich boller
De nybagte frokostboller ligger til afkøling.

 

59 views
Der kan laves de lækreste madpakker med frokostbollerne.
Del opskriften: