Klassiske amerikanske cookies med rosiner og havregryn – uden gluten og uden laktose.
Amerikanere eeeelsker deres cookies … og en af de helt store klassikere er oatmeal raisin cookies. Søde og lækre, seje og chewy med en sprød kant. De er supernemme at bage og smager uimodståeligt. Normalt blander man havregryn med hvedemel, men i denne opskrift er de amerikanske cookies uden gluten med glutenfrit havremel.
De glutenfri amerikanske cookies med rosiner og havregryn er bagt med olivenolie som fedtstof i stedet for smør. På den måde får du en sundere (eller snarere knapt så usund) cookie fyldt med enkeltumættet fedt fremfor det mættede animalske fedt.
Det betyder samtidig, at disse amerikanske cookies med rosiner og havregryn er både glutenfri og laktosefri cookies.
Du kan vælge en god rapsolie i stedet, hvis du finder smagen af olivenolie for markant. Jeg er selv ret begejstret for de let frugtige smagsnoter, som olivenolien giver. Vil du have en lidt sprødere cookie – og er mindre bekymret for mættet fedt – kan du udskifte olien med samme mængde smeltet smør. Du kan udskifte det hele eller fx bage de amerikanske cookies med halvt af hvert.
Mit absolutte favoritværktøj i kagekøkkenet er min mekaniske isske. Den er helt perfekt til at håndtere flydende muffinsdeje eller som hér, når de amerikanske cookies skal fordeles på bagepladen. Mekaniske isskeer fås i forskellige størrelser. Til disse glutenfri amerikanske cookies har jeg brugt en lille ske 4 cm i diameter. Det passer perfekt til 12 cookies. Har du en større isske, kan du naturligvis nøjes med at fylde den halvt op. Har du ikke selv en mekanisk isske i skuffen, kan du købe én her hos kitchenone.dk.
Den krakelerede overflade opstår, når du trækker bagepapiret med de nybagte amerikanske cookies henover kanten af bagepladen og over på en bagerist til afkøling. Lad dem stå og køle helt af, før du spiser dem. Opbevar dine cookies i en kagedåse, hvor de nemt kan holde sig mindst en uge. De vil blive mere seje og bløde med tiden, men det bliver de bestemt ikke ringere af.
Glutenfri amerikanske cookies med rosiner og havregryn
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 50 g sukker
- 50 g brun farin
- 70 g olivenolie < køb fx denne økologiske jomfruolivenolie
- 1 æg
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljesukker < køb fx dette økologiske vaniljesukker
- ½ tsk natron
- 1 drys salt
- 100 g havregryn < køb fx disse glutenfri havregryn
- 50 g havremel
- 75 g rosiner < køb fx disse store, lyse rosiner
Sådan gør du
- Hæld sukker, farin, olivenolie og æg i en røreskål. Tilsæt kanel, vaniljesukker, natron og salt, og pisk det hele sammen med en håndmixer. Pisk gerne 1-2 minutter, til sukkeret er helt opløst.
- Tilsæt havregryn, havremel og rosiner, og rør det grundigt sammen.
- Sæt skålen til side og lad dejen hvile i 15 minutters tid.
- Tænd ovnen på 180° C (varmluft).
- Fordel dejen i 12 portioner på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug fx to spiseskeer eller en mekanisk isske. Hold lidt afstand mellem dejkuglerne, da cookies’ene flyder ud under bagningen.
- Bag de glutenfri amerikanske cookies i 10-11 mininutter.
- Flyt bagepapiret med de nybagte cookies over på en bagerist og lade dem køle helt af. Træk gerne bagepapiret med cookies’ene hen over kanten af bagepladen, så får de det helt rigtige krakelerede look.
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.