Gateau a la Marcel

Gateau Marcel sund chokoladekage
Det er svært at forestille sig, at denne skønne chokolade-bombe er lavet af kartofler …

Dette er eventyret om, hvordan en kartoffel blev forvandlet til en smuk og lækker fransk dessert …

▶ Hop direkte til opskriften.

Den ligner en Gateau Marcel. Den smager som en Gateau Marcel. Men det er IKKE en Gateau Marcel …

Der er nemlig skåret kraftigt i mængden af smør, sukker og æg i denne lækre chokolademousse-kage. Det har heldigvis ikke ændret på den fantastiske smag, den cremede konsistens og det elegante udseende. Der er tale om en sand luksusdessert – bare uden den dårlige samvittighed. Det er måske en tilsnigelse at kalde den “sund” … men den er sundere. Jeg kalder den Gateau a la Marcel, for selvom opskriften er milevidt fra den klassiske Gateau Marcel, er inspirationen tydelig.

Teknikken er også den samme, nemlig at lave én stor portion chokolademousse, bage den ene halvdel og smøre den anden halvdel oven på. Supersimpelt, men utroligt velsmagende.

Havregrynskage med marengs

 

Prøv også: Havregrynskage med marengs. Hurtig at bage … smager helt uimodståeligt!

 

Hemmeligheden er sød kartoffel. Den fine orange knold, der faktisk er mere i familie med en pastinak end med en almindelig kartoffel, rummer så meget sødme, at den fint kan bruges i en kage.

Gateau Marcel sund chokoladekage sød kartoffel
Den søde kartoffel rummer – ud over sødmen – masser af vitaminer.

Den søde kartoffel bliver ekstra sød, når den bliver bagt, nærmest karameliseret. Sødmen og konsistensen gør, at kartoflen kan erstatte en væsentlig del af den oprindelige opskrifts store mængder smør, sukker og æggeblommer. Der er stadig en del sukkerstoffer i en sød kartoffel, men det er en type, der påvirker kroppen langsommere – hvilket er bedre – end sukker. Samtidig sniger der sig en god portion vitaminer med, ikke mindst betacaroten (kendt fra bl.a. gulerødder).

Gateau Marcel sund chokoladekage
Gateau a la Marcel iført friske bær, der giver skøn syrlighed til den søde kage.

Ligesom den originale Gateau Marcel er denne Gateau a la Marcel glutenfri. Historien fortæller, at kokken Michel Michaud netop lavede kagen uden mel, fordi flere og flere blev allergiske overfor gluten. Historien fortæller også, at Michel Michaud ikke er helt tilfreds med de efterhånden mange efterligninger af han berømte kage, hvoraf mange ikke følger den oprindelig opskrift. Spændende, hvad han vil sige til denne variant.

Gateau Marcel sund chokoladekage
Browniebund med chokolademousse … Mums!

 

Gateau a la Marcel


200 g god mørk chokolade, 65-70%
50 g smør
200 g søde kartofler
4 pasteuriserede æggeblommer
50 g sukker
4 pasteuriserede æggehvider
50 g sukker

Pynt, fx:

Guld chokolade-krøller
friske bær
Guld-glimmer

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager og brød her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Bag først de sødekartofler med skrællen på i 35-40 minutter ved 200°C (varmluft) til de føles bløde. Lad dem køle af og fjern derefter skrællen. Mos det orange kød fint med en gaffel.
  2. Pisk æggeblommer med sukker til en luftig æggesnaps. Pisk æggehvider stive og tilsæt sukkeret lidt ad gangen, så du får en lækker marengs.
  3. Smelt chokoladen med smørret over vandbad. Tilsæt smør og lad det smelte i chokoladen. Rør den mosede søde kartoffel i og tag skål af varmen. Rør de piskede æggeblommer i og vend til sidst de piskede æggehvider i, så du får en luftig chokolademousse (det er lettest, hvis du først rører ca 1/3 af æggehviderne i og derefter vender resten forsigtigt i.)
  4. Smør en springform (ca 24 cm i diameter) og hæld halvdelen af chokolademoussen i. Bag den i 25 minutter ved 175°C (varmluft).
  5. Lad kagen køle helt af, evt i fryseren et par minutter. Fordel så resten af moussen på i et jævnt lag. Dæk kagen med husholdningsfilm og sæt den på køl i 3-4 timer – eller gerne natten over.
  6. Pynt med fx revet chokolade, friske bær eller måske spiseligt guldstøv. Hvis der mod forventning er noget tilbage af din Gateau a la Marcel, holder den sig fint 4-5 dage på køl.

 

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Gateau a la Marcel
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Del opskriften: