Glutenfrit surdejsbrød

Del opskriften:
glutenfrit surdejsbrød surdej fuldkorn opskrift
Saftige skiver af nybagt glutenfrit surdejsbrød. Velbekomme!

Endelig! Et glutenfrit surdejsbrød, der er luftigt, med saftig krumme, sprød skorpe og en skøn smag af surdej.

▶️ Hop direkte til opskriften.

Hvis du er vant til at spise glutenfrit, ved du, at glutenfrit brød kan være en … nåja, udfordring. Enten bliver brødet tørt og kompakt eller dejen så flydende, at resultatet bliver et fladbrød. Her er et glutenfrit surdejsbrød med en luftig, saftig krumme, der endda holder sig saftig i flere dage!

Havregrynskage med marengs opskrift video

 

Opskrift: Havregrynskage med marengs. Hurtig at bage … glutenfri … smager helt uimodståeligt!

 

En af hemmelighederne er loppefrøskaller, også kendt som psyllium eller Husk, der tilfører brødet fibre og hjælper til at binde ingredienserne sammen. En anden er æble, der giver fugtighed og sødme.

 

Opskrift: Nyd sommerens søde kirsebær i disse glutenfri kirsebær-muffins

 

Blandingen af fuldkornsrismel og havremel giver en god konsistens og en diskret smag, der ikke overdøver den lækre syrlighed fra surdejen (i modsætning til fx quinoamel eller boghvedemel).

Det er egentlig ret nemt at lave en glutenfri surdej, men det tager sin tid – ligesom alle andre surdeje – for at mælkesyrebakterierne og gærsvampene kan udvikle sig. Nedenfor kan du se, hvordan surdejen laves.

Rabarber-crumble glutenfri

 

Prøv også: Glutenfri rabarber-crumble. Den lækre sommerkage uden mel!

 

I glutenfrit surdejsbrød kan surdejen dog ikke klare hævningen alene. Derfor er der tilsat tørgær, som har en god hæveevne i glutenfri dej, og ikke smager nær så kraftigt som almindeligt gær. I denne opskrift får dejen lang tid til at hæve, så surdejen og gæren har god tid til at arbejde med det glutenfri mel. Jeg har brugt en hævekurv (du kan fx købe en hér) for at få de fine mønster i overfladen. Kurven er foret med husholdningsfilm, så den fugtige dej ikke hænger fast. Du kan sagtens bruge en stor skål til hævning, men også den skal fores med film.

glutenfrit surdejsbrød surdej fuldkorn opskrift
Dejen er færdighævet og klar til at komme i ovnen.

 

glutenfrit surdejsbrød surdej fuldkorn opskrift
Den hævede dej til glutenfri surdejsbrød falder let sammen, så den skal vendes med forsigtighed ud på bagepladen.

 

glutenfrit surdejsbrød surdej fuldkorn opskrift
Et styk nybagt koldhævet, fuldkorns-, glutenfrit surdejsbrød … mums!

 

Glutenfrit surdejsbrød

250 g fuldkornsrismel
200 g havremel
1 tsk tørgær (7 g)
20 g salt
5 dl varmt vand (ca. 40 grader, altså lidt mere end lillefingervarmt)
2 spsk loppefrøskaller
150 g glutenfri surdej (se opskriften nedenfor.)
1 revet æble (ca. 90-100 g)

 

SÅDAN GØR DU

  1. Rør rismel, havremel, tørgær og salt sammen i en røreskål. Pisk loppefrøskallerne ud i det varme vand og lad det stå i et minuts tid. Bland surdejen i og hæld det hele i melblandingen. Riv æblet fint og hæld det i. Rør dejen grundigt sammen, enten med en ske eller i røremaskine.
  2. Læg husholdningsfilm i en stor skål eller en hævekurv og hæld dejen over i. Glat overfladen med en våd dejskraber eller våde fingre (dejen er lidt klistret). Dæk med endnu et lag husholdningsfilm og lad dejen hæve. Først et par timer ved stuetemperatur, og derefter natten over på køl – eller længere, hvis det passer bedre med dine bageplaner.
  3. Når dejen er færdighævet, vippes den forsigtigt ud på bageplade med bagepapir. Tænd for ovnen på 250° C og lad brædet efterhæve, mens ovnen bliver helt varm. Bag det glutenfri surdejsbrød i ca. 45 minutter. Lad det køle af, før du skærer skiver af det.

 

glutenfrit surdejsbrød surdej fuldkorn opskrift
Opbevar din glutenfri surdej i et glas, der kan lukkes tæt.

 

Glutenfri surdej

50 g fuldkornsrismel
50 g havremel
1 dl koldt vand

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager og brød her.

 

SÅDAN GØR DU – glutenfri surdej

  1. Bland melet godt sammen med vandet og lad det stå ved stuetemperatur i et lukket glas i tre dage. Rør i surdejen en-to gange dagligt.
  2. Efter de tre første dage skal du friske surdejen op. Det gør du ved at kassere 150 g af surdejen og derefter røre 75 ris- eller havremel og 75-80 g vand i. Surdejen skal friskes op på dag 3, dag 4 og dag 5 på denne måde. Husk stadig at røre i surdejen dagligt. På sjettedagen er din surdej klar til brug.

 

(Med inspiration fra Meyers. Her kan du læse mere om, hvordan du plejer din surdej.)

 

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Glutenfrit surdejsbrød
Forfatter
Udgivet
Tilberedningstid
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Del opskriften: