2 slags glutenfri fastelavnsboller

Del opskriften:

På denne tid af året er der fastelavnsboller alle vegne. Men vil du gerne undgå gluten, skal du ofte lede længe. Her får du mine bud på lækre glutenfri fastelavnsboller – med masser af ballade i!

▶️ Hop direkte til opskriften.

Glutenfri fastelavnsboller opskrift
Frit valg: Fastelavnsboller med creme og glasur eller med marcipan og flødeskum.

Der findes mange variationer af fastelavnsboller her i landet, og oven i købet har vores skandinaviske naboer også deres egne udgaver.

 

Opskrift: Nyd sommerens søde kirsebær i disse glutenfri kirsebær-muffins

 

Her får du opskriften på to slags fyld. Den ene er en klassisk kagecreme (omend med mindre fedt og mindre sukker). Den anden er inspireret af svenske semlor og er fyldt med marcipan og kanel. Du kan naturligvis også kombinere de to slags fyld til én, lækker glutenfri fastelavnsbolle.

Glutenfri fastelavnsboller er ikke det nemmeste at kaste sig ud i. En glutenfri dej skal helst være meget fugtig, men den klistrede konsistens gør det til en udfording at arbejde med dejen og placere fyldet inden i. Det kræver derfor godt med mel på bord og fingre, når bollerne skal formes. Men bare rolig, det vil lykkes!

Glutenfrit surdejs-brød

 

Prøv også: Glutenfrit surdejs-brød – luftig, saftig krumme, sprød skorpe og den skønneste smag..

 

Der er frit valg, når det gælder pyntning af fastelavnsbollerne. En mulighed er mønstre af glasur – evt farvet med lidt kakao eller saftevand – og drys af hakkede nødder eller måske tørrede bær, lakridsgranulat, guldstøv … Vil du spare lidt på sukkeret, er striber af smeltet mørk chokolade et godt valg.

Havregrynskage med marengs opskrift video

 

Opskrift: Havregrynskage med marengs. Hurtig at bage … glutenfri … smager helt uimodståeligt!

 

Hvis vi lader svenskerne vælge, så er fremgangsmåden som følger: Flæk fastelavnsbollerne og fyld dem med flødeskum! Læg “låget” på igen og drys med flormelis. Smager ganske vidunderligt, men flødeskummet trækker unægtelig noget ned på sundheds-skalaen …

 

Glutenfri fastelavnsboller

ca 15 stk
Dej:

1 tsk tørgær (ca 6 g)
200 g fuldkornsrismel
200 g rismel
2 spsk sukker
1/2 tsk flagesalt (lidt mindre, hvis du bruger almindeligt bordsalt)
1 tsk kardemomme
1 spsk loppefrøskaller
1 dl vand
2,5 dl mælk
1 æg
50 g smeltet smør
Æg til pensling

Marcipanfyld:

100 g marcipan
1/2 dl spsk mælk
1/2 tsk kanel
eller

Kagecreme:

1 æg
1 spsk sukker
1/2 tsk vaniljepulver
1 tsk majsstivelse
1 1/4 dl mælk

Pynt:

30 g mørk chokolade
eller
2 spsk flormelis
1/4 liter piskefløde
eller
50 g flormelis og et par dråber kogende vand

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Bland de to slags rismel godt sammen med sukkeret, salt, kardemomme og tørgær. Sæt skålen til side.
  2. Tag en anden røreskål og rør loppefrøskallerne op med vand. Lad det stå og trække til gele – det tager et minuts tid. Lun mælken, så det er lidt mere end håndvarm, og pisk den i sammen med æg og smeltet smør.
  3. Hæld melblandingen i mælkeblandingen og rør det godt sammen. Ælt dejen i et par minutter. Har du en røremaskine, så brug den gerne. Ellers ved håndkraft … Dejen er klæbrig, så brug en ske. Dæk skålen med husholdningsfilm eller et rent viskestykke og stil dejen til hævning et lunt sted i en time.
  4. Mens dejen hæver, kan du røre marcipanfyldet sammen og/eller koge cremen.
    Til fyldet:

    Riv marcipanen på den fine side af et rivejern og rør det sammen med mælk og kanel.

    Til cremen:

    Pisk ægget helt glat med sukker, vaniljesukker og majsstivelse i en kasserolle. Tilsæt mælken og kog cremen op på lav varme og under omrøring – det brænder let på. Lad cremen koge igennem et par minutter.

  5. Hæld dejen ud på et (ris-)meldrysset bord og slå den lidt ned. Dejen er som sagt lidt klæbrig, så sørg for at have rigeligt mel på hænderne. Del dejen i ca. 15 stykker og form små boller. Tag hver enkelt bolle og mas den flad, ca til en tykkelse på 1 cm. Placér en stor teskefuld af marcipanfyldet eller kagecreme i midten og luk kanterne godt sammen. Tril bollen fint rund igen og anbring den med åbningen nedad på en bageplade med bagepapir.
  6. Dæk bollerne med husholdningsfilm og lad dem efterhæve 45 minutter. Derefter skal de pensles med et godt lag sammenpisket æg og sættes midt i en varm ovn (200° C varmluft). Bag bollerne ca. 14-15 minutter eller til de er jævnt gyldne. Lad dem køle af på en rist.
  7. Pynt bollerne som du bedst kan li’ dem. Se inspiration ovenfor – og i videoen.

 

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
2 slags glutenfri fastelavnsboller
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Del opskriften: