Fastelavnsboller er SÅ meget sidste år … Mød de helt nye, saftige, søde, bløde glutenfri fastelavnsbolle-MUFFINS!
Udfordringen ved glutenfri fastelavnsboller – og glutenfrit bagværk i det hele taget – er at dejen helst skal være meget fugtig for at undgå et tørt resultat efter bagning. Men en meget fugtig dej er næsten umulig at rulle ud og folde rundt om creme.
Så kom idéen med muffinsformene, der kan holde på den meget flydende dej, der dog stadig er en gærdej, som det hører sig til fastelavnsboller. Vaniljecremen sprøjtes direkte ind i dejen før hævning, og resultatet: En luftig, saftig, blød og lækker glutenfri fastelavnsbolle-muffin med fyld af lækker vaniljecreme.
Blanding af havremel og fuldkornsrismel er efterhånden blevet mit favoritmix til glutenfri bagning. Det er smagsneutrale meltyper og begge er fuldkorn med et højt indhold af kostfibre. Du kan læse mere om forkellige glutenfri meltyper i denne guide.
Variant: Fastelavnsbolle-muffins MED gluten …
Er du ikke bekymret for gluten, kan det glutenfri mel i fastelavnsbollerne udskiftes med 125 g Hvid fuldkornshvedemel og 125 g almindeligt hvedemel. Brug kun 1/2 tsk tørgær til den glutenholdige variant.
Koldhævede fastelavnsboller?
Hvis det passer bedre med din tid, kan du lade de glutenfri fastelavnsbolle-muffins hæve natten over i køleskabet. Tag dem ud og lad dem stå på køkkenbordet, mens ovnen varmer op – og læg et minut til bagetiden.
Jeg har brugt vaniljepulver, der er lavet af tørrede, knuste vaniljestænger uden sukker. Det giver en fin smag til vaniljecremen – og et lækkert strejf af vanilje til glasuren. Du kan også bruge kornene fra en halv vaniljestang, hvis du har sådan én liggende.
De glutenfri fastelavnsboller skal helst spises samme dag – men det bliver næppe et problem …
Glutenfri fastelavnsbolle-muffins med vaniljecreme
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Dej:
- 130 g havremel
- 130 g fuldkornsrismel < køb fx dette økologiske
- 1 tsk tørgær
- 1 tsk loppefrøskaller, fintmalede < fx disse økologiske
- 40 g sukker
- 1 drys salt
- 3 ½ dl mælk (lun)
- 60 g smør
- 1 æg
Vaniljecreme:
- 1 æg
- 1 spsk majsstivelse < køb fx dette økologiske
- 1 spsk sukker
- ½ tsk vaniljepulver < køb det fx her
- 2 dl mælk
Glasur:
- 60 g flormelis
- 1 knsp vaniljepulver
- 1 spsk kogende vand
Sådan gør du
Vaniljecreme:
- Pisk æg, sukker, majsstivelse og vaniljepulver sammen i en gryde. Pisk mælken i og varm op på lavt blus. Kog op og lad det koge et par minutter under omrøring indtil cremen er tyknet. Sluk for blusset og lad cremen køle lidt af, mens du laver dejen til fastelavnsbollerne.
Dej:
- Bland mel med tørgær, loppefrøskaller, sukker og salt i en stor røreskål.
- Varm mælken op, til den er lillefingervarm (ca 38° C) i en gryde eller i mikrobølgeovn. Skær smørret i mindre stykker og lad det smelte i den varme mælk. Pisk et æg sammen og rør det meste i mælken – men gem en smule af ægget til pensling!
- Hæld blandingen op i røreskålen med de tørre ingredienser og pisk det hurtigt sammen, til det er helt fri for klumper.
- Sæt papirforme i en muffinbageform og fordel dejen i. Hæld cremen på en sprøjtepose og fyld en god portion creme ned i hver muffin. Sæt dem til hævning et lunt sted i en time.
- Tænd ovnen på 190° C (varmluft).
- Pensl med forsigtighed med resten af ægget. Sæt de glutenfri fastelavnsboller i ovnen og bag i 14 minutter.
- Tag dem ud af bageformen straks og lad dem køle af på en rist. Rør glasuren af formelis, vanilje og kogende vand, til den er helt glat. Fordel glasuren på kagerne og pynt med fastelavns-fis og ballade.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.