Glutenfri vandbakkelser – fastelavnsboller med hindbærskum

Del:

Luftige, lækre og lidt sundere fastelavnsboller. Glutenfri vandbakkelser bagt uden smør og fyldt med hindbærskum.

opskrift glutenfri fastelavnsboller vandbakkelser
De glutenfri fastelavnsboller smager bedst, når de helt frisklavede.

Vandbakkelser er egentlig et pudsigt stykke bagværk. De ekstremt lette og luftige boller laves traditionelt af kun få ingredienser: vand, smør, mel og æg. Dejen, der kaldes en “choux” piskes sammen, mens den er lun. Den er klistret, temmelig flydende og skal formes med en sprøjtepose eller skeer. Men bare rolig – det er nemmere, end det lyder.

 

 

Denne opskrift på glutenfri vandbakkelser skiller sig ud. Dels ved at være glutenfri, og dels ved at bruge olivenolie i stedet for smør. De gode enkeltumættede fedtsyrer i olivenolien giver en lidt sundere fastelavnsbolle og ikke mindst en potentielt laktosefri fastelavnsbolle (hvis du altså bruger laktosefri fløde i hindbærfyldet).

 

 

Hvor længe skal glutenfri vandbakkelser bage?

En stor del af kunsten ved perfekte vandbakkelser er afbagningen. To ting er særligt vigtige:
1. Du må ikke åbne ovnen det første kvarter af bagetiden. Skorpen er nemlig endnu ikke stabil, og den vanddamp, der får vandbakkelserne til at hæve, vil slippe ud – og de glutenfri vandbakkelser vil falde sammen.
2. Vandbakkelserne skal bages helt færdige. Det kan være fristende at tage vandbakkelserne ud, når de er gyldne, men hvis skorpen ikke er sprød nok til at holde formen, vil de falde sammen, når de køler af. Lad dine glutenfri vandbakkelser bage, indtil skorpen føles stærk og sprød, når du banker en finger på dem.

opskrift glutenfri fastelavnsboller vandbakkelser
Nybagte glutenfri vandbakkelser – gyldne og sprøde. Husk at lade dem køle helt af, før du fylder dem med hindbærskum.

 

 

Jeg blander normalt mine egne glutenfri melblandinger, men til disse glutenfri vandbakkelser endte jeg med at bruge dette færdigblandede mel fra Doves Farm. Det er lidt lettere end at skulle have fem slags mel på lager selv, og blandingen virker godt i vandbakkelser. Til gengæld er der ikke skyggen af fuldkorn i. Men man kan jo ikke vinde hver gang …

(Melblandingen fra Dove er lavet af rismel, kartoffelstivelse, tapiokastivelse, majsmel, boghvedemel i ikke-specificerede mængder.)

Du kan læse mere om forskellige glutenfri meltyper i denne guide.

 

opskrift glutenfri fastelavnsboller vandbakkelser
Udskriv
4.91 fra 11 stemmer

Glutenfri vandbakkelser - fastelavnsboller med hindbærskum

Lækre og luftige glutenfri fastelavnsboller
Forberedelse30 minutter
Bagetid25 minutter
Samlet tid55 minutter
Ret: Kage
Antal: 8
Forfatter: Simon/CookingClub
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.

Ingredienser

Hindbærskum

  • 75 g hindbær frosne eller friske
  • 1 tsk vaniljesukker < køb fx dette økologiske
  • ¼ liter piskefløde

På toppen

  • 50 g flormelis
  • 1 tsk hindbærstøv < køb fx dette fra Mill & Mortar
  • 1 spsk kogende vand
  • friske hindbær til pynt

Sådan gør du

Glutenfri vandbakkelser (choux-dej)

  • Tænd ovnen på 200° C (varmluft).
  • Hæld vand og olivenolie i en kasserolle og kog op, så det bulderkoger.
  • Bland mel med loppefrøskaller, kardemomme, sukker og salt.
  • Pisk melblandingen godt sammen med den kogende væske. Tag kasserollen af varmen og lad det køle af et par minutter. Pisk æggene sammen, mens dejen køler.
  • Pisk æggemassen i dejen lidt ad gangen. Pisk grundigt, så dejen bliver helt jævn og fri for klumper.
  • Hæld dejen i en sprøjtepose med en glat tylle på ca 2 cm. Sprøjt den ud på en bageplade beklædt med bagepapir i 8-9 kugler – ca på størrelse med et æg. Alternativt kan du sætte dejen på pladen med to spiseskeer.
  • Sæt bagepladen i ovnen og bag de glutenfri vandbakkelser til de er smukt gyldne og sprøde. Det tager ca 25-28 minutter. OBS! Du må ikke åbne ovndøren det første kvarter – så risikerer du, at vandbakkelserne falder sammen.
  • Sæt de færdigbagte vandbakkelser på en rist og lad dem køle af.

Hindbærskum

  • Hæld hindbærrene i en skål, tilsæt vaniljesukker og kog dem igennem i et minuts tid i mikrobølgeovnen. Har du ikke en mikro, så kog bær og vanilje i en lille kasserolle. Sæt det til afkøling.
  • Pisk fløden til fast skum. Vend det afkølede hindbærsylt i, og hæld hindbærskummet på en sprøjtepose med en stor stjernetylle.

Glasur

  • Bland flormelis og hindbærstøv med kogende vand og rør det godt sammen til en tyk og helt glat glasur. Justér med lidt vand eller flormelis, til du har den ønskede konsistens.

Samling af de glutenfri fastelavnsboller

  • Flæk en afkølet vandbakkelse og sprøjt et godt lag hindbærskum på den nederste halvdel. Læg låget på og pynt med glasur – og et frisk hindbær på toppen.

Video

Opskriften indeholder sponsorerede links.

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

Del: