X

Antiinflammatoriske pålægssalater … rejesalat, hønsesalat og italiensk salat

Del:
Tre lækre og nemme pålægssalater til frokostbordet. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

De klassiske pålægssalater rejesalat, hønsesalat og italiensk salat er her blevet opgraderet med masser af antiinflammatorisk styrke.

De er kendt og elsket af mange, pålægssalaterne i de små plastbægre, og de smager da også … ok. Desværre er ingredienserne sjældent værd at skrive hjem om. Derfor har jeg lavet tre salater til pålæg i lækre, nemme og ikke mindst antiinflammatoriske udgaver: Rejesalat, hønsesalat og italiensk salat.

Først og fremmest har dressingen fået en opgradering og tricket hér er at blande fedtfattig skyr med en god mayonnaise. Og med god mayonnaise mener jeg en mayonnaise, der er lavet på rapsolie eller olivenolie – og ikke solsikkekerneolie eller vindruekerneolie, som ofte bliver brugt i billige varianter af pålægssalater. Rapsolie og olivenolie indeholder nemlig de gode enkeltumættede fedtsyrer (rapsolie endda en sjat omega-3 oven i), der virker antiinflammatoriske.

Du kan naturligvis vælge at røre mayonnaisen selv, men du kan faktisk finde fremragende færdige mayonnaiser med fx rapsolie i dit lokale supermarked. Læs indholdsdeklarationen bag på posen eller glasset – og husk, at står der blot “vegetabilsk olie”, så er det helt sikkert ikke en type og kvalitet, der er værd at fylde kroppen med.

Opskriften er fra bogen “Velsmurt”.
Læs mere om bogen her.

En klassisk hønsesalat fra en af den “gode gamle” producenter indeholder – udover vegetabilske olier af tvivlsom kvalitet – ikke mindre end 12 E-numre. Nu er der jo ikke nødvendigvis noget farligt ved E-nummererede tilsætningsstoffer, men er det ikke bare meget rart at servere noget uden tilsætningsstoffer?

Step 2 er at bruge gode råvarer … fx friskpillede rejer, hvis du kan få fat i sådan nogle eller et godt stykke kylling, du selv har stegt. Og endelig har jeg sneget gode, grove grøntsager ind i pålægssalaterne, fremfor udkogte hvide asparges og gulerødder, som vi kender dem fra supermarkedssalaterne. Prøv selv, hvor nemt og hurtigt det er at lave en lækker og supersund pålægssalat til din næste frokost – enten hjemme på spisebordet eller i madpakken.

Pålægssalaterne er også helt oplagte at servere til årets påskefrokost eller julefrokosten, som sundere alternativer til de mange fede fristelser.

Gør det nemt: Har du lidt rester af stegt kylling fra aftensmaden, er hønsesalaten lynhurtig at røre sammen.

Udskriv

Antiinflammatoriske pålægssalater

Rejesalat, hønsesalat og italiensk salat med antiinflammatorisk styrke
Ret Frokost, Tilbehør
Køkken Dansk
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal 2
Forfatter Simon/CookingClub

Ingredienser

Grunddressing (rækker til en af pålægssalaterne):

  • 3 spsk skyr
  • 2 spsk mayonnaise (af god kvalitet )
  • 1/4 citron skalen herfra, (usprøjtet)
  • 1 drys salt
  • sort peber

Rejesalat:

  • 5 grønne asparges
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 gulerod
  • ½ rød chili
  • 2 spsk dild (hakket)
  • 150 g rejer

Hønsesalat:

  • 100 g kylling (stegt)
  • ½ rød peberfrugt
  • 50 g spidskål
  • 1 tsk dijonsennep
  • 2 spsk karse

Italiensk salat:

  • 1 gulerod
  • 50 g knoldselleri
  • 75 g ærter (friske eller optøede)
  • ½ tsk skalotteløg (finthakket)
  • 2 spsk persille (hakket)

Sådan gør du

Grunddressing:

  • Bland alle ingredienserne godt sammen. Jeg har brugt den samme grunddressing til alle tre salater – bare fordi det gør det hele lidt nemmere.

Rejesalat:

  • Rist de grønne asparges på en varm pande i lidt olivenolie et par minutter og skær dem i små stykker. Skær guleroden i meget små tern. Hak chilien og den friske dild fint. Vend rejer og grøntsager i grunddressingen.

Hønsesalat:

  • Skær den stegte kylling i små tern, ca. ½ x ½ cm. Fjern kernerne fra peberfrugten og skær den i meget små tern. Riv spidskålen på den grove side af et rivejern, eller skær den i tynde strimler. Bland med grunddressing, sennep og karse.

Italiensk salat:

  • Skær guleroden i meget små tern og riv knoldsellerien groft. Bland det i en skål sammen med ærterne. Overhæld grøntsagerne med kogende vand, lad dem trække i det i ca. 1 minut og lad dem dryppe af i en sigte. Vend dem i grunddressingen sammen med finthakket skalotteløg og persille. Servér fx på et par skiver stegt kylling.

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

Del:
Simon/CookingClub:
X

CookingClub bruger cookies på websitet for at sikre, at det virker, som det skal, for at kunne forbedre indholdet, for at kunne måle og analysere trafikken på sitet og for at tilbyde funktioner på sociale medier. Informationer om brug af sitet deles med vores partnere inden for statistik og sociale medier. Ved at klikke "OK" giver du dit samtykke til dette.

Indstillinger