De lækreste og sprødeste glutenfri knækbrød fyldt med antiinflammatorisk styrke. Nemme at bage – svære at holde fingrene fra.
Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.

De er simpelthen vanedannende, disse antiinflammatoriske og glutenfri knækbrød. Jeg ved ikke, om det skyldes den skønne smag af ristede hasselnødder, det sprøde knæk eller tanken om alle de gode, sunde ingredienser. Under alle omstændigheder er der god grund til at prøve at bage dem selv. Og det er heldigvis nemt.

Men hvad er det så, der gør de glutenfri knækbrød så sunde og antiinflammatoriske? Der er flere gode ting i: frisk ingefær, enkeltumættede fedt fra både rapsolie og hasselnødder. Og ikke mindst det tårnhøje indhold af magnesium i både hørfrø, sesamfrø og hasselnødderne.
Magnesium er et livsvigtigt mineral, der bla er afgørende for, at vores celler kan danne energi, at kroppens enzymer fungerer, at du kan danne proteiner, nedbryde fedtsyrer, bevæge dine muskler og meget mere.
Vil du vide mere om magnesium, så læs sundhedsredaktør Karen Lyagers blogindlæg om magnesium.
Tip: Rødbederne farver kraftigt, så pas på omgivelserne, når du river dem. Brug evt handsker eller hold på rødbeden med en frysepose, så du undgår knaldrøde fingre.
I Velsmurt Hjerne omtaler vi begrebet “FODMAP”. Forkortelsen dækker over en stribe forskellige kulhydrater, der kan være et ubehageligt bekendtskab for dig, hvis du døjer med irritabel tyktarm. Nogle antiinflammatoriske råvarer indeholder disse FODMAP-kulhydrater – derfor er opskrifterne i bogen forsynet med forslag til udskiftninger eller begrænsninger i mængderne af visse ingredienser. Se efter “Low-FODMAP”-tippet nederst i opskrifterne.
Se mere om antiinflammatorisk kost og FODMAP i artiklen her.
Glutenfri knækbrød med rødbede og ingefær
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 150 g rødbede
- 100 g gulerod
- 1 spsk friskrevet ingefær (ca 2 cm)
- 75 g havregryn (brug evt glutenfri havregryn – kan købes her)
- 50 g hasselnødder finthakkede
- 50 g hørfrø < køb fx disse økologiske
- 25 g sesamfrø
- 1 tsk salt
- 1 knsp bagepulver
- 2 spsk rapsolie < køb fx denne økologiske, koldpressede rapsolie
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 125° C (varmluft).
- Skræl rødbede og gulerødder, og riv begge dele på et fint rivejern. Bland godt sammen med alle de øvrige ingredienser.
- Rul dejen ud mellem to lag bagepapir til 2-3 mm’s tykkelse – så jævnt et lag som muligt. Flyt dejen på det nederste lag bagepapir over på en bageplade.
- Skær riller i dejen, fx med en pizzaskærer, så der bliver 30 firkanter.
- Sæt pladen i ovnen og bag ca. 1 1/4 time. De er færdige, når kanterne begynder at brune.
- Lad knækbrødene køle af på en bagerist, knæk dem fra hinanden og opbevar dem i en tætsluttende kagedåse. Knækbrødene holder et par uger. Teoretisk.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.