Antiinflammatoriske pålægssalater … rejesalat, hønsesalat og italiensk salat

Del opskriften:
antiinflammatorisk pålægssalat pålægssalater frokost opskrift velsmurt kreutzer weisdorf
Tre lækre og nemme pålægssalater til frokostbordet. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

De klassiske pålægssalater rejesalat, hønsesalat og italiensk salat er her blevet opgraderet med masser af antiinflammatorisk styrke.

▶️ Hop direkte til opskriften.

De er kendt og elsket af mange, pålægssalaterne i de små plastbægre, og de smager da også … ok. Desværre er ingredienserne sjældent værd at skrive hjem om. Derfor har jeg lavet tre pålægssalater i lækre, nemme og ikke mindst antiinflammatoriske udgaver: Rejesalat, hønsesalat og italiensk salat.

Først og fremmest har dressingen fået en opgradering og tricket hér er at blande fedtfattig skyr med en god mayonnaise. Og med god mayonnaise mener jeg en mayonnaise, der er lavet på rapsolie eller olivenolie – og ikke solsikkekerneolie eller vindruekerneolie, som ofte bliver brugt i billige varianter. Rapsolie og olivenolie indeholder nemlig de gode enkeltumættede fedtsyrer (rapsolie endda en sjat omega-3 oven i), der virker antiinflammatoriske.

Du kan naturligvis vælge at røre mayonnaisen selv, men du kan faktisk finde fremragende færdige mayonnaiser med rapsolie i dit lokale supermarked. Husk at checke indholdsdeklarationen – og husk, at står der blot “vegetabilsk olie”, så er det helt sikkert ikke en type og kvalitet, der er værd at prale af.

Antiinflammatorisk bog kogebog Velsmurt Kreutzer Weisdorf

 

Opskriften er fra bogen “Velsmurt”.
Læs mere om bogen her.

 

En klassisk hønsesalat fra en af den “gode gamle” producenter indeholder – udover vegetabilske olier af tvivlsom kvalitet – ikke mindre end 12 E-numre. Nu er der jo ikke nødvendigvis noget farligt ved E-nummererede tilsætningsstoffer, men er det ikke bare meget rart at servere noget uden tilsætningsstoffer?

rissalat

 

Opskrift: Rissalat med avocado og kylling.

 

Step 2 er at bruge gode råvarer … fx friskpillede rejer, hvis du kan få fat i sådan nogle eller et godt stykke kylling, du selv har stegt. Og endelig har jeg sneget gode, grove grøntsager ind i pålægssalaterne, fremfor udkogte hvide asparges og gulerødder, som vi kender dem fra supermarkedssalaterne. Prøv selv, hvor nemt og hurtigt det er at lave en lækker og supersund pålægssalat til næste frokostbord eller madpakke.

laksewrap

 

Opskrift: Blomkålswrap med laks og hjemmelavet pesto.

 

Gør det nemt: Har du lidt rester af stegt kylling fra aftensmaden, er hønsesalaten lynhurtig at røre sammen.

 

Antiinflammatoriske pålægssalater

Hver enkelt salat er til 2 personer

Jeg har brugt den samme grunddressing til alle tre salater – bare fordi det gør det hele lidt nemmere.

GRUNDDRESSING (rækker til en af pålægssalaterne):

3 spsk skyr
2 spsk mayonnaise af god kvalitet (rapsoliebaseret)
1 tsk revet citronskal
1 godt drys salt
rigeligt friskkværnet peber

REJESALAT:

4-5 grønne asparges
lidt olivenolie
1 gulerod
½ rød chili
2 spsk hakket dild
150 g rejer

HØNSESALAT:

100 g stegt kylling
½ rød peberfrugt
50 g spidskål
1 tsk dijonsennep (fx denne økologiske)
2 spsk karse

ITALIENSK SALAT:

1 gulerod
50 g knoldselleri
75 g ærter (friske eller optøede)
½ tsk finthakket skalotteløg
2 spsk hakket persille

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Grunddressing: Bland alle ingredienserne godt sammen.
  2. Rejesalat: Rist de grønne asparges på en varm pande i lidt olivenolie et par minutter og skær dem i små stykker. Skær guleroden i meget små tern. Hak chilien og den friske dild fint. Vend rejer og grøntsager i grunddressingen.
  3. Hønsesalat: Skær den stegte kylling i små tern, ca. ½ x ½ cm. Fjern kernerne fra peberfrugten og skær den i meget små tern. Riv spidskålen på den grove side af et rivejern, eller skær den i tynde strimler. Bland med grunddressing, sennep og karse.
  4. Italiensk salat: Skær guleroden i meget små tern og riv knoldsellerien groft. Bland det i en skål sammen med ærterne. Overhæld grøntsagerne med kogende vand, lad dem trække i det i ca. 1 minut og lad dem dryppe af i en sigte. Vend dem i grunddressingen sammen med finthakket skalotteløg og persille. Servér fx på et par skiver stegt kylling.

 

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Antiinflammatoriske pålægssalater
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Del opskriften: