Ovnbagt laks med fermenteret rødkål

Del:
antiinflammatorisk laks fermenteret rødkål opskrift Velsmurt Kreutzer Weisdorf
Ovnbagt laks med sprød birkes-sesam-topping, fermenteret rødkål og brøndkarsepesto. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Fermentering af grøntsager er en sand landeplage for tiden. Men det er der også en særdeles antiinflammatorisk grund til.

Fermenterede grøntsager hitter, ville nogle sige. De er en del af det nye nordiske køkken og der er adskillige nye kogebøger om emnet, selvom det egentlig er en urgammel konserveringsmetode. Tyskere og franskmænd har i århundreder nydt sauerkraut og choucroute – ikke mindst fordi den syrlige smag går godt til fedt kød eller fisk.

 

 

Set med antiinflammatoriske øjne er kålen særdeles interessant. Fermenteret rødkål er nemlig sprængfyldt med mælkesyrebakterier, som vi kender dem fra A38, Cultura og andre syrnede mælkeprodukter. Disse tarmvenlige probiotiske bakterier kan sænke mængden af inflammation i din krop, forbedre dit blodtryk og endda virke slankede. Bakterierne hjælper også med at holde dit blodsukker mere stabilt og gør således deres til at modvirke diabetes.

Antiinflammatorisk bog kogebog Velsmurt Kreutzer Weisdorf

 

Opskriften er fra bogen “Velsmurt”.
Læs mere om bogen her.

 

De probiotiske bakterier i den fermenterede rødkål kommer dog først helt til deres ret, når de får selskab på deres vej af kostfibre. Derfor er der i opskriften på fermenteret rødkål tilsat hvidløg. Hvidløg bidrager med en særlig type kostfibre kaldet inulin. Meget forenklet forklaret fjerner inulin en lang række sygdomsbakterier og giver plads til de sunde, immunforsvarsstyrkende bakterier i stedet. What’s not to like?!?

 

 

antiinflammatorisk laks fermenteret rødkål opskrift Velsmurt Kreutzer Weisdorf
Opbevar den fermenterede rødkål i et patentglas eller en særlig fermenteringskrukke. Luft glasset ud dagligt.

Det tager sin tid at lave fermenteret rødkål. Tilberedningen af dette måltid skal faktisk startes 3-4 uger før spisetid! Kan du ikke vente så længe? Så køb en færdig sauerkraut (fås i mange større supermarkeder) og bland presset hvidløg og friskrevet ingefær i.

 

 

antiinflammatorisk laks fermenteret rødkål opskrift Velsmurt Kreutzer Weisdorf
Udskriv
5 fra 2 stemmer

Ovnbagt laksefilet med brøndkarsepesto og fermenteret rødkål

Et antiinflammatorisk festmåltid med Omega-3 og probiotiske bakterier
Forberedelse35 minutter
Tilberedning15 minutter
Samlet tid50 minutter
Antal: 2
Forfatter: Simon/CookingClub
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.

Ingredienser

Ovnbagt laks:

Brøndkarsepesto:

 • 1 håndfuld brøndkarse
 • 30 g mandler
 • 30 g parmesan
 • 1 fed hvidløg
 • 1 cm frisk ingefær
 • 4 spsk olivenolie < køb fx denne jomfruolivenolie

Fermenteret rødkål med ingefær:

 • 400 g rødkål
 • 1 æble
 • 2 cm frisk ingefær
 • 1 fed hvidløg
 • 2 tsk salt

Sådan gør du

Ovnbagt laks:

 • Tænd ovnen på 200° C (varmluft).
 • Læg laksefileterne i et ovnfast fad med skindsiden nedad. Dryp dem med citronsaft og riv citronskal over. Dæk laksen med en blanding af birkes og sesam, og krydr med salt og peber. Sæt fadet i ovnen i ca. 15 minutter.

Brøndkarsepesto:

 • Hæld brøndkarse, mandler, parmesan, hvidløg, ingefær og olivenolie i en blender eller foodprocessor og kør, til du har en lækker, cremet pesto. Der er rigelig pesto til flere portioner i denne opskrift – servér blot en enkelt spiseskefuld til hver.

Fermenteret rødkål:

 • Skær kålen i tynde strimler, riv æblet og ingefæren og hak hvidløget fint. Bland det hele i en stor røreskål, tilsæt salt og massér det hele grundigt i nogle minutter. Saltet skal trække væde ud.
 • Hæld det hele i et tætsluttende opbevaringsglas, fx ét med patentlåg eller en særlig fermenteringskrukke (se udstyr ovenfor). Sørg for, at glasset er helt rent – gerne skoldet med kogende vand. Det er vigtigt, at væden dækker al kålen. Ellers skal du fylde efter med en smule letsaltet vand. Stil patentglasset mørkt og køligt.
 • I de næste 14 dage skal du hver dag åbne låget på glasset for at lukke den kuldioxid ud, som gæringen skaber. Det er vigtigt at gøre det mindst en gang om dagen, da glasset (i værste fald) kan eksplodere! Bruger du et fermenteringssæt, sker udluftningen automatisk.
 • Efter 14 dage kan du i princippet begynde at spise den fermenterede kål, men den fulde effekt af fermenteringen får du først efter 3-4 uger.

Opskriften indeholder sponsorerede links.

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

Del: