Sund kartoffelsalat med grønne bønner

Del:
sund kartoffelsalat opskrift
Sprød, frisk, fedtfattig og sund kartoffelsalat. Foto: Jakob Valling.

Nye kartofler byder på meget mere smag og sundhed. I denne sunde kartoffelsalat får kartoflerne selskab af grønne bønner, parmesanost og pinjekerner.

Glem kartoffelsalat, der sejler i fed hvid dressing – her er det olivenolie og citronsaft, der giver plads til smagen af de lækre, nye kartofler. Parmesanosten giver ekstra fyldighed, og pinjekerner bidrager med lidt lækkert crunch. Har du ikke pinjekerner i skuffen, kan de sagtens erstattes af fx mandler, pekannødder eller hasselnødder.

 

 

Sundheden sikres af de gode enkeltumættede fedtsyrer i både olivenolien og pinjekernerne, kalcium og protein fra parmesanosten samt c-vitamin fra citronen.

Og så har vi slet ikke snakket om kartoflerne. Der er stor ernæringsmæssig forskel på nye og gamle kartofler. Derfor har jeg i dennne sunde kartoffelsalat brugt nye kartofler. De indeholder gode mængder c-vitamin, og da nye kartofler ikke behøver bliver skrællet, får du mest muligt med. C-vitaminerne sidder nemlige i og lige under skrællen på kartoflerne.

Oven i købet kan du glæde dig over, at der sker noget – nærmest magisk – når kartofler får lov at køle ned. Stivelsen i kartoflerne omdannes til såkaldt resistent stivelse, der i store træk fungerer på samme måde som kostfibre gør i dit fordøjelsessystem. Og det er en god ting.

 

 

Vidste du i øvrigt, at der er en kokkeskole-regel for hakket purløg? Det skal hakkes i så små stykker, at de er lige så korte, som de er brede. Altså nærmest kvadratiske. I denne kartoffelsalat må du dog frit vælge størrelsen, for så længe resultatet er “dekorativt”, er alt tilladt. Og et lille tip: Det er meget lettere at hakke krydderurter med en ordentlig, skarp køkkenkniv fx denne Surudo Chef kniv.

 

sund kartoffelsalat opskrift
Udskriv
4 fra 6 stemmer

Sund kartoffelsalat med grønne bønner

En sundere udgave af kartoffelsalat
Forberedelse35 minutter
Samlet tid35 minutter
Ret: Salat, Tilbehør
Antal: 4
Forfatter: Simon/CookingClub
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.

Ingredienser

  • 500 g nye kartofler
  • 3 skalotteløg
  • 150 g grønne bønner (friske eller frosne)
  • 30 g parmesan
  • 40 g pinjekerner < køb fx disse økologiske fra Biogan
  • 2 spsk purløg
  • 3 spsk olivenolie < køb fx denne jumfruolivenolie
  • 2 spsk citronsaft
  • olivenolie (til stegning)

Sådan gør du

  • De nye kartofler skal først skrubbes og herefter lægges i en gryde med vand der akkurat dækker. Tilsæt salt, og lad vandet koge op. Skum af, skru ned på lavt blus, og lad nu kartoflerne småkoge i 8-12 minutter indtil en lille skarp kniv går let igennem. Hæld vandet fra kartoflerne, og lad dem køle af.
  • Kog de grønne bønner i letsaltet vand 6-8 minutter. Hæld vandet fra bønnerne, og lad dem køle af.
  • Rist pinjekernerne gyldne på en tør stegepande. Hak dem groft, og hæld dem i en stor skål.
  • Skær skalotteløg i skiver, brun dem i lidt olivenolie på panden, og hæld dem i skålen med de hakkede pinjekerner. Tilsæt finthakket purløg, revet parmesan, olie, citronsaft, salt og peber. Vend kartofler og bønner i skålen.

Opskriften indeholder sponsorerede links.

Opskriften på sund kartoffelsalat med grønne bønner er fra Maratonkogebogen. Læs mere om bogen her.

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

Del: