Orange frikadeller

Frikadeller
De orange frikadeller serveret med frisk salat af nye kartofler. Foto: Jakob Valling.

Det er virkelig nemt at snige lidt sundhed ind i frikadeller, uden at det går ud over den lækre smag. Her er det i form at gulerødder, rugmel og ingefær.

▶️ Hop direkte til opskriften.

I de seneste år er danskernes begejstring for frikadeller kølnet lidt ned, selvom de stadig er en af de helt store favoritter. Jeg gætter på, at det er de klassiske, fede og næringsfattige deller, der er på vej ud.

Så meget desto mere grund til at genopfinde frikadellerne i nye og sundere udgaver. Og det er faktisk virkelig nemt at booste dellerne, for en fars er et godt sted at “skjule” de sunde sager fra eventuelle skeptiske blikke ved spisebordet. Opskriften hér er testet på børn flere gange – og godkendt.

Sticks med kyllingekødboller

 

Prøv også: Hjemmelavede sticks med kyllingekødboller!

 

En af ulemperne ved at stege frikadeller er, at hele huset lugter af stegte frikadeller… Derfor plejer jeg at brune dem af på en stegepande først, og lade dem stege færdige i ovnen. Det mindsker lugtgenerne og giver oven i købet saftigere frikadeller.

 

Orange frikadeller er fra Maratonkogebogens beskrivelse af maratonløbet Oslo Marathon. Læs mere om bogen.

 

TIL FIRE PERSONER

 

Orange frikadeller


500 g hakket kalv og flæsk (4-7% fedt)
2 store gulerødder
6 spsk. havregryn
2 æg
1 dl minimælk
2 spsk. rugmel
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. muskatnød
flagesalt og rigelig peber
olivenolie til stegning

 

SÅDAN GØR DU

  1. Tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
  2. Rør en fars af hakkekød, fintrevne gulerødder, havregryn, æg, mælk, mel, ingefær og muskatnød. Pisk gerne med en elpisker i et par minutter. Krydr med salt og peber, og lad farsen trække på køl i 30 minutter eller mere.
  3. Brun frikadellerne af på alle sider i lidt fedtstof på en varm stegepande. Læg dem derefter i et enkelt lag i et ovnfast fad, dæk med sølvfolie, og bag dem færdige. Det tager ca 20 minutter – afhængig af størrelse, naturligvis. Skær evt en enkelt af dem over, og check om den er gennemstegt.
Del opskriften: