Gullasch med lidt ekstra gul

Del opskriften:
Sund gullasch opskrift
Gullasch er skøn simremad … ikke mindst når efteråret falder på. Foto: Jakob Valling.

Der er helt sikkert lige så mange opskrifter på gullasch, som der er indbyggere i Ungarn … Min udgave er lavet med to ting for øje; mindre fedt og mere grønt. Eller gult, retteligt.

 

 

Du finder derfor ikke piskefløde eller bacon i denne opskrift på gullasch, men til gengæld masser af gulerødder. Og du kan sagtens gå videre ud ad den tangent, altså flere grøntsager. Nogle smider kartofler i. Jeg vil til enhver tid foretrække – og anbefale – noget grovere, fx knoldselleri i små tern, pastinak eller persillerod.

Vil du holde det gult, er søde kartofler en sjov variation, der koger ud og bliver søde og bløde. Fylder du rigeligt med grøntsager i, kan fuldkornsrisene sagtens undværes.

 

 

Der kan skæres meget på fedtindholdet ved at pudse kødet godt af, altså fjerne synligt fedt. Husk, det er ikke de dyre udskæringer, der er bedst til simremad – ofte anbefales tykkam eller bov til gullasch.

 

 

Gullasch laves ofte i en mere flydende udgave som gullasch-suppe, men jeg foretrækker den klart i denne faste variant. Du kan læse mere om den Ungarske nationalret her på wikipedia.

 

Sund gullasch opskrift
Udskriv
Ingen bedømmelser endnu

Gullasch

Den klassiske gryderet med mindre fedt og mere grønt
Forberedelse15 min
Tilberedning2 t
Samlet tid2 t 15 min
Antal: 4
Forfatter: Simon/CookingClub
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.

Ingredienser

Sådan gør du

  • Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Skær kødet i mundrette tern, ca 3 x 3 cm, og vend det i melet i en skål så alle sider bliver dækket.
  • Sæt en stor, tykbundet gryde på komfuret, og varm olivenolien op. Hæld kødet i gryden, og brun det på alle sider. Tilsæt løg og hvidløg, og steg videre et par minutter.
  • Tilsæt tomatpuré, hakkede tomater, bouillon og laurbærblade. Læg låg på gryden, og lad retten simre ved meget lav varme. Hvor længe? Tja, indtil kødet er mørt, så det afhænger af kødets kvalitet. Regn med mindst en time – og gerne to timer – det er jo simremad. Tjek undervejs, om det er mørt – ellers lad det simre videre.
  • Skræl gulerødderne, og skær dem i skiver – gerne på skrå, ca 5 mm tykke. Smid dem i gryden, og lad dem simre med i 5 minutter.
  • Krydr med paprika, cayennepeber, salt og rigelig friskkværnet peber. Server rygende varm med nykogte fuldkornsris.

Opskriften indeholder sponsorerede links.

Gullasch er fra Maratonkogebogens beskrivelse af maratonløbet Budapest Marathon. Læs mere om bogen.
Del opskriften: