Gullasch med lidt ekstra gul

Gullasch sund
Gullasch er skøn simremad … ikke mindst når efteråret falder på. Foto: Jakob Valling.

Der er helt sikkert lige så mange opskrifter på gullasch, som der er indbyggere i Ungarn … Min udgave er lavet med to ting for øje; mindre fedt og mere grønt. Eller gult, retteligt.

Du finder derfor ikke piskefløde eller bacon i denne variant af gullasch, men til gengæld masser af gulerødder. Og du kan sagtens gå videre ud ad den tangent, altså flere grøntsager. Nogle smider kartofler i. Jeg vil til enhver tid foretrække noget grovere, fx knoldselleri i små tern, pastinak eller persillerod.

 

Prøv også: Den græske national-gryderet stifado.

 

Der kan skæres meget på fedtindholdet ved at pudse kødet godt af, altså fjerne synligt fedt. Husk, det er ikke de dyre udskæringer, der er bedst til simremad – ofte anbefales tykkam eller bov til gullasch.

Gullasch er fra Maratonkogebogens beskrivelse af maratonløbet Budapest Marathon. Læs mere om bogen.

 

HOVEDRET TIL FIRE PERSONER

 

Gullasch

2 store løg
2 store hvidløgsfed
600 g skært oksekød (renset for fedt og hinder)
2 spsk. fuldkornshvedemel
1 spsk. olivenolie
1 dåse koncentreret tomatpuré
1 dåse hakkede tomater
1/2 l oksebouillon
3-4 laurbærblade
4 store gulerødder
2 spsk. sød paprika
1 tsk. cayennepeber
salt og peber
250 g fuldkornsris

 

SÅDAN GØR DU

  1. Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Skær kødet i mundrette tern, ca. 3 x 3 cm, og vend det i melet i en skål så alle sider bliver dækket.
  2. Sæt en stor, tykbundet gryde på komfuret, og varm olivenolien op. Hæld kødet i gryden, og brun det på alle sider. Tilsæt løg og hvidløg, og steg videre et par minutter.
  3. Tilsæt tomatpuré, hakkede tomater, bouillon og laurbærblade. Læg låg på gryden, og lad retten simre ved meget lav varme. Hvor længe? Tja, indtil kødet er mørt, så det afhænger af kødets kvalitet. Regn med mindst en time – og gerne to timer – det er jo simremad. Tjek undervejs, om det er mørt – ellers lad det simre videre.
  4. Skræl gulerødderne, og skær dem i skiver – helst på skrå, ca. 5 mm tykke. Smid dem i gryden, og lad dem simre med i 5 minutter.
  5. Krydr med paprika, cayennepeber, salt og rigelig grov peber. Server rygende varm med nykogte fuldkornsris.
Del opskriften: