Mazarinkage med mindre sukker

Del opskriften:

En lækker mazarinkage skal smage af mandler. Så hvorfor ikke bruge mandelmel i stedet for hvede … og marcipan i stedet for noget af sukkeret?

▶️ Hop direkte til opskriften.

opskrift glutenfri mazarinkage
Mønsteret af hvid og mørk chokolade er et ganske simpelt trick, men det ser imponerende ud!

Den glutenfri mazarinkage er sødet med dadler og marcipan for at reducere indholdet af hvidt, raffineret sukker. Det smarte med marcipan af typen “ren rå” er, at den søder som sukker, men kun indeholder 27 gram af det. Resten er mandler. Sammen med den smule sukker, der er i en god mørk chokolade, ender vi på blot 72 gram sukker i mazarinkagen (plus for en ordens skyld det naturlige sukkerindhold i dadlerne).

Stor guide: Her er de 10 bedste glutenfri meltyper til bagning.

Der er stor forskel på, hvor bløde dadler er. Jeg har brugt en meget saftig type (dem med sten pakket i papæsker) med tynd, sprød skal, der nemt kan piskes ud i dejen. Bruger du en sejere type dadel (som regel dem uden sten pakket i plastposer), skal du hakke dem fint, før de kommer i dejen.

 

 

Mandler ligger højt på listen over sunde sager … ikke mindst i kraft af det store indhold af sunde enkeltumættede fedtsyrer – som igen betyder, at mængden af smør i kagen kan mindskes.

 

 

Og apropos smør, så skal du ikke smøre fedtstof på siderne af springformen, når du fx bager lagkagebunde eller som her mazarinkage. Gør du det, vil kagen slippe siderne og bage kanterne indad, fremfor at holde sin form hele vejen op. Efter bagningen kan du nemt skære kagens sider fri med en kniv. Bunden af springformen skal derimod fores med bagepapir eller smøres med fedtstof.

opskrift glutenfri mazarinkage

Det fine mønster på toppen af den glutenfri mazarinkage er ganske nemt at lave. Tricket er at tegne tynde striber med hvid chokolade i den stadig våde mørke chokolade. Og inden det hele størkner, trækkes spor med en tynd strikkepind eller et lille træspyd på den anden led – skiftevis den ene vej og den anden vej. Tør pinden af mellem hvert spor. Du kan se i videoen, hvordan det gøres.

 

 

Guide til temperering af mørk chokolade:

Temperering af chokolade er ikke så svært som det lyder, men det kræver lidt omhyggelighed og et godt termometer (fx dette fra kforkage.dk). De nøjagtige temperaturer afhænger af chokoladen, og producenter skriver det nogle gange på pakken. Hvis ikke, så brug de nedenfor angivne temperaturer. Sådan tempererer du mørk chokolade: 1. Hak chokoladen fint og del den i to skåle: 2/3 i den ene og 1/3 af chokoladen i den anden. 2. Smelt den store portion chokolade over vandbad. Den skal op på 50 grader. Tag den af varmen, rør resten af chokoladen i og lad det køle af, indtil temperaturen er 29 grader. Varm herefter chokoladen op igen til 31-32 grader. Nu er den klar til brug.

 

Glutenfri mazarinkage med mindre sukker

Til 8-10 personer

150 g marcipan
100 g dadler
1 tsk mandelessens (køb det fx her)
80 g blødt smør
3 æg
100 g mandler

Pynt:

100 g mørk chokolade 70% (køb det fx her)
10-15 g hvid chokolade

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
  2. Fjern eventuelle sten fra dadlerne (er dadlerne meget seje, skal de skæres i mindre stykker), riv marcipanen groft og pisk det godt sammen med mandelessensen og det bløde smør. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk til en ensartet, luftig masse. Blend mandlerne til groft mandelmel og vend det i dejen.
  3. Hæld dejen i en springform (20 cm i diameter), hvor bunden er dækket med bagepapir eller smurt med lidt fedtstof. Formens sider skal ikke smøres. Bag den glutenfri mazarinkage i 22-23 min. og lad den køle af.
  4. Smelt den mørke chokolade – gerne tempereret, så overtrækket får det rette knæk (se hvordan ovenfor). Fordel chokoladen ud over kagen. Smelt den hvide chokolade og hæld den i en frysepose, som du klipper et lille bitte hjørne af. Tegn tynde striber af hvid chokolade med et par centimeters mellemrum og træk spor på tværs af striberne – skiftevis den ene vej og den anden vej – med et tyndt træspyd. Du kan se hvordan i videoen. Lad chokoladen stivne helt, inden du serverer den glutenfri mazarinkage.

 

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Mazarinkage med mindre sukker
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
Bedømmelse
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)
Del opskriften: