Glutenfri æbletærte med marcipan

Del opskriften:

Æbletræerne bugner, så nu skal der for alvor bages med æbler. Denne glutenfri æbletærte med mandler og marcipan er et godt sted at starte.

▶️ Hop direkte til opskriften.

glutenfri æbletærte hjemmelavet opskrift
Spis den glutenfri æbletærte som den er – eller med lidt creme fraiche, skyr eller vaniljeis.

Der falder 10-15 æbler ned fra mit æbletræ om dagen, når sommeren går på hæld. Og man kan jo ikke lade gode æbler gå til spilde. Så der bages æbletærte, æblekage, æblecrumble og koges æblegrød til gammeldags æblekage på livet løs.

 

 

Mine æbler er til den syrlige side, men det er kun en fordel i en tærte, hvor dejen i sig selv (og marcipan og kanelsukker) giver sødmen. Med andre ord; hvis dine æbler er meget søde, kan du med fordel droppe sukker og blot drysse med lidt kanel.

glutenfri æbletærte hjemmelavet opskrift
Der skal faktisk ikke så meget marcipan til for give æbletærten smag og sødme.

Denne glutenfri æbletærte med mandelmel, marcipan og kanel blev særligt lækker … og kan varmt anbefales. Og apropos varm, så er den ekstra velsmagende lun fra ovnen med en skefuld skyr, creme fraiche – eller måske en kugle vaniljeis på, hvis det er sådan en slags fest …

 

 

For at undgå hvede (og dermed gluten) er æbletærten bagt med havremel og mandelmel. Jeg plejer at blende mit eget mandelmel – af hele mandler med skal. Det giver en grovere og mere aromatisk mandelmel, end den man kan købe i butikkerne. Begge varianter kan bruges i den glutenfri æbletærte.

Stor guide: Her er de 10 bedste glutenfri meltyper til bagning.

 

Glutenfri æbletærte

til 8 personer

200 g havremel (køb fx dette økologiske havremel)
100 g mandelmel (blendede mandler med skal)
100 g flormelis
1 tsk loppefrøskaller (køb det fx her)
125 g smør
1 æg (gem lidt til pensling)
ca. 25 g marcipan
3-4 store æbler

Kanelsukker:

1 spsk sukker
1 tsk stødt kanel (køb det fx her)

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

Sådan bager du glutenfri æbletærte

  1. Tænd ovnen på 160° C (varmluft).
  2. Bland havremel, mandelmel, flormelis og loppefrøskaller i en røreskål. Skær smørret i små stykker og ælt dem i melblandingen, til smørret er helt fordelt og dejen nærmest smuldrer.
  3. Pisk ægget sammen og hæld det meste i dejen, men gem lidt æg til pensling senere. Saml dejen med ægget og hæld den ud på et stykke husholdningsfilm. Pak filmen godt om dejen og læg den på køl i en times tid – eller mere, hvis det passer dig bedre.
  4. Tag dejen fra køleskabet og del den i to – ca. 60% og 40%. Rul den store del af dejen ud mellem to ark bagepapir. Vend undervejs og rul bagsiden, så papiret ikke bliver rullet ind i dejen. Fjern det ene ark bagepapir og læg det andet ark med dejen på direkte i tærteformen. Riv marcipan i et tyndt lag på bunden. Skræl æblerne og skær dem i tynde både. Læg æblebådene i fire lag i tærteformen med kanelsukker drysset mellem hvert lag.
  5. Rul dejen til låget ud på samme måde mellem to ark bagepapir og brug det ene ark til at flytte låget på plads oven på tærten. Fold forsigtigt kanterne sammen og dekorer kanterne med et mønster fra fx en gaffel eller en proptrækker.
  6. Pensl æbletærten meed resten af ægget og drys med resten af kanelsukkeret. Bag tærten midt i ovnen i 40-45 minutter. Servér den glutenfri æbletærte lun – gerne med en skefuld skyr, creme fraiche eller måske vaniljeis.

 

Del opskriften: