Antiinflammatorisk tomatsuppe – Salmorejo

Del opskriften:

Salmorejo er den spanske tomatsuppe gazpachos tykke fætter fra Andalusien … en nem, lækker, mættende og ikke mindst antiinflammatorisk tomatsuppe.

▶️ Hop direkte til opskriften.

Spansk tomatsuppe er som regel lig med gazpacho – den forfriskende kolde suppe med tomat og agurk. Men i regionen Andalusien i den sydligste del af Spanien er de særligt begejstrede for varianten Salmorejo. Supperne har tomater, hvidløg, brød og ikke mindst serveringstemperaturen til fælles, men salmorejo indeholder markant mere olivenolie og desuden hårdkogte æg.

velsmurt hjerne antiinflammatorisk kogebog weisdorf kreutzer politikens forlag

 

Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.

 

Salmorejo er en tyk og mættende suppe, og måske ikke slankemad i traditionel forstand. Men fedtet i både olivenolien og i æggene er af den type, der hedder enkeltumættede fedtsyrer (kendt under den engelske forkortelse MUFA).

antiinflammatorisk tomatsuppe salmorejo opskrift Velsmurt Hjerne kogebog weisdorf kreutzer
Æggene på toppen og i selve suppen gør salmorejo til et sundt og mættende måltid. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Denne type fedt er en af de vigtigste grunde til, at middelhavskøkkenet er så sundt – den virker nemlig antiinflammatorisk. Og danske forsøg har endda vist, at MUFA-fedtet virker slankende … så du kan altså godt skrue op for fedtet uden at bekymre dig om vægten.

 

 

Den antiinflammatoriske tomatsuppe indeholder også brød, og her er det vigtig, hvad du vælger. Brødet er med for indholdet af kostfibre, så en skive toastbrød gavner intet. Vælg groft fuldkornsbrød med et højt indhold af kostfibre – helst over 6%.

To vigtige huskeregler i den forbindelse med groft brød: 1. Der er forskel på betegnelserne “fuldkornsbrød” og “brød med fuldkorn” … check altid næringsindholdet på bagsiden af emballagen. 2. Hvis der ikke står kostfibre angivet på bagsiden, så er der fordi der er for få af dem til at nævne – vælg da et andet brød.

Tip: Brug gerne daggammelt, halvtørt fuldkornsbrød i den antiinflammatoriske tomatsuppe. Brødet bliver blødt op i suppen, og kostfibrene fejler ikke noget.

 

 

I Velsmurt Hjerne omtaler vi begrebet “FODMAP”. Forkortelsen dækker over nogle særlige kulhydrat-typer, der er et ubehageligt bekendtskab for personer, der døjer med irritabel tyktarm. Flere af de antiinflammatoriske råvarer indeholder disse FODMAP-kulhydrater – derfor er opskrifterne i bogen forsynet med forslag til udskiftninger eller begrænsninger i mængderne af visse ingredienser. Se efter “Low-FODMAP”-tippet nederst i opskrifterne.

Se mere om antiinflammatorisk kost og FODMAP i artiklen her.

 

Antiinflammatorisk tomatsuppe – salmorejo

til 2 personer

2 æg
500 g mellemstore, solmodne tomater
1 tyk skive fuldkornsbrød (ca. 50 g uden skorper)
1/2 spsk æbleeddike (køb det fx her)
1 tsk salt
1 fed hvidløg
1 dl olivenolie (fx denne økologiske jomfruolivenolie)

Pynt:

Frisk basilikum
Salt og peber
Olivenolie

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Læg æggene forsigtigt i en kasserolle med spilkogende vand og lad dem koge i 10 minutter, til de er hårdkogte. Flyt dem over i iskoldt vand og lad dem køle helt af.
  2. Skær et kryds i skrællen på tomaterne. Blancher dem i spilkogende vand i 30 sekunder og læg straks derefter tomaterne i en skål med iskoldt vand. Træk skrællen af, skær stilken ud og smid tomaterne op i en blender.
  3. Fjern skorpen fra brødet og riv resten i små stykker. Bland dem med tomaterne i blenderen og lad dem trække i 5 minutter.
  4. Tilsæt eddike, salt, hvidløg og det ene af de hårdkogte æg. Blend, til det er helt findelt. Tilsæt olien i en tynd stråle, mens du blender. Smag evt. til med lidt mere eddike og salt.
  5. Riv det andet hårdkogte æg på den et rivejern og anret på toppen af den kolde suppe. Pynt med et dryp olivenolie, et drys salt, friskkværnet peber og friske basilikumblade.

 

Low-FODMAP:

Fuldkornsbrød: Vælg surdejsbrød bagt på spelt eller glutenfri fuldkornsbrød. Hvidløg: Erstat med 1 spsk hakket purløg.

 

Del opskriften:
Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Salmorejo – antiinflammatorisk tomatsuppe
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)