X

Waldorf-salat … lidt sundere

Del:
Waldorf-salat i en lettere udgave med ristede mandler. Foto: Jakob Valling

Bladselleri er ikke den nemmeste grøntsag at smide på spisebordet – dertil er smagen for markant. Men man kan vel ikke lave Waldorf-salat, der ikke smager af bladselleri?

Bladselleri indeholder store mængder af en særlig gavnlig fibertype kaldet inulin. Men smagen af bladselleri skiller vandene, så her får den selskab af søde vindruer og tranebær, ristede mandler og vanilje (nogle ville faktisk kalde det en dessert fremfor en salat …).

Det er traditionelt grønne druer, man bruger i Waldorf-salaten, men bruger du mørke druer i stedet, er der markant mere antiinflammatorisk effekt at hente.

Samme farveforskel gør sig gældende for æblet i waldorf-salaten, hvor et rødt æble endda oven i købet giver en smukkere salat. Eftersom størstedelen af de sunde stoffer i æbler sidder i eller nær skrællen, skal den selvfølgelig med – men husk at vaske æblet, uanset om det er økologisk eller ej.

Dressingen i den oprindelige version af Waldorf-salaten er gerne ren mayonnaise (omend nogle opskrifter foreslår flødeskum!). Og selv om en rapsoliebaseret mayonnaise har antiinflammatoriske kvaliteter, kan det unægtelig blive en fed oplevelse. Derfor har jeg erstattet noget af mayonnaisen med skyr. Udover at være fedtfattig byder skyren også på masser af mættende protein, så det er en rigtig god og sund tilsætning i mange mayonnaise-baserede dressinger.

Hvad er “god mayonnaise”?

Opskriften dikterer “mayonnaise af god kvalitet” … men hvad vil det egentlig sige? God mayonnaise er lavet på raps- eller olivenolie, æg, eddike, sennep og et drys salt. Og nichts weiter. Hold dig fra produkter, der indeholder emulgatorer og/eller andre unødige tilsætningsstoffer. Økologi er ikke nødvendigvis en garanti for antiinflammatorisk kvalitet, så læs grundigt på emballagen – eller lav mayonnaisen selv af 1 æggeblomme, 1 tsk dijonsennep, ½ tsk æbleeddike og 1 knsp salt, der piskes op med 1,5 dl rapsolie.

Spis Waldorf-salaten til magert kød, fx kylling eller kalkun. Så får den cremede salat perfekt modspil.

Udskriv

Waldorf-salat ... lidt sundere

Variation med mørke druer og skøn vaniljesmag
Ret Salat, Tilbehør
Køkken Amerikansk
Forb. tid 20 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal 4
Forfatter Simon/CookingClub

Ingredienser

  • 200 g skyr
  • 50 g mayonnaise (af god kvalitet)
  • 1 knsp vaniljepulver < køb fx dette økologiske
  • 1/2 citron, saft herfra (usprøjtet, gerne økologisk citron)
  • 8 stilke bladselleri
  • 150 g mørke vindruer (gerne stenfri)
  • 1 æble (rødt – med skræl)
  • 1 dl tørrede tranebær < køb fx disse økologiske, sødet med æblejuice
  • 50 g mandler
  • salt
  • sort peber
  • persille (til pynt)

Sådan gør du

  • Skær mandlerne i splitter, dvs. i skiver på den lange led. Rist dem på en tør pande til de lige akkurat er lysebrune, og lad dem køle af.
  • Bland skyr, mayo, kornene fra vaniljen, rørsukker og citronsaft til waldorf-dressingen i en stor skål. Smag til med salt og peber.
  • Halver druerne. Skær bladselleri i tynde skiver (ca 3 mm). Skær æblet i små tern (ca ½ x ½ cm). Vend druer, bladselleri, æble, tørrede tranebær og de fleste af mandlerne i dressingen.
  • Pynt med resten af mandlerne, grofthakket frisk persille, og servér.

Noter

Waldorf-salat er fra Maratonkogebogens beskrivelse af maratonløbet le Marathon du Medoc. Læs mere om bogen.

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

Del:
Simon/CookingClub:
X

CookingClub bruger cookies på websitet for at sikre, at det virker, som det skal, for at kunne forbedre indholdet, for at kunne måle og analysere trafikken på sitet og for at tilbyde funktioner på sociale medier. Informationer om brug af sitet deles med vores partnere inden for statistik og sociale medier. Ved at klikke "OK" giver du dit samtykke til dette.

Indstillinger