Sundere brunsviger – med fuldkorn og græskar

Del opskriften:
Sundere brunsviger græskar fuldkorn
Brunsviger i en sundere udgave. Så ku’ man blive fristet til at tage et stykke mere …

Med fare for at lægge mig ud med hele Fyns befolkning har jeg lavet en ny (og sundere) udgave af brunsviger …

▶️ Hop direkte til opskriften.

OK, det er faktisk fruen i huset, der eksperimenterede med græskar i dejen til kanelsnegle. Jeg har bare sat vægt og mål på ingredienserne – og bruger i stedet dejen til at gøre den klassiske (og ekstremt næringsfattige) brunsviger en smule sundere.

Fuldkornsmelet er en af de afgørende forskelle, og da en brunsviger alligevel er tør og trist dagen efter (sukkeret suger fugten ud af bunden), kan vi jo lige så godt bage den lidt grovere og sundere.

 

 

Bagtanken med en lidt sundere brunsviger er – som med alle de andre kageopskrifter i CookingClub – at når vi alligevel spiser et stykke kage, kan vi jo lige så godt snige lidt sunde sager med. Kravet er bare, at kagen stadig skal smage af kage. Vurdér selv, om det er lykkes her.

 

 

Fyldet, sukkermassen, remoncen eller hvad vi skal kalde det, er den største udfordring i forhold til sundhed. Den består jo grundlæggende af sukker og fedt. Her er der skåret lidt på begge dele, og tilsat honning, kanel og ikke mindst ingefær, der bidrager til den lidt sundere brunsviger.

 

Sundere brunsviger med græskar

ca. 12-14 stykker

25 g gær
4,5 dl lunt vand
2 spsk rapsolie
400 g hvid hvede (Køb det her hos Bagetid.dk)
250 g fintrevet græskar (Hokkaido- eller butternut-græskar)
1/2 tsk flagesalt

Fyld:

100 g brun farin
50 g flydende honning (fx denne økologisk akaciehonning fra Søbogaard)
100 g smør
2 tsk kanel
1 tsk stødt ingefær

 

Sådan bager du sundere brunsviger

  1. Rør gæren ud i det håndvarme vand i en røreskål. Fjern kerner og skræl fra græskarret, og riv græskarkøddet på den fine side af et rivejern. Hæld græskar, olie, mel og salt i skålen og ælt dejen godt sammen (eller brug en røremaskine, hvis du har sådan en).
  2. Tænd ovnen på 200 grader (varmluft). Læg bagepapir i en bradepande (ca 25×30 cm.). Fordel dejen i et jævnt lag. Den er klistret, så hæld et par dråber olie på fingrene. Dæk med et rent viskestykke og sæt til hævning et lunt sted i 45 minutter.
  3. Smelt smør, brun farin, kanel og ingefær i en gryde, og rør rundt til sukkeret er helt opløst. Med lidt forsigtighed – smeltet sukker er varmt!
  4. Tag igen lidt olie på fingrene og tryk nogle dybe huller i den færdighævede dej. Fordel den varme sukkermasse ud over dejen, og sæt bradepanden i ovnen. Bag den sundere brunsviger i ca. 25 minutter – kagen under sukkermassen skal være sprød på toppen. Lad kagen køle lidt af, før du skærer den ud. Spis den helst samme dag – der er brunsviger absolut bedst (alternativt kan kagen varmes op et par minutter i ovnen.

 

Del opskriften:
Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Sundere brunsviger – med fuldkorn og græskar
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)