Koldhævede morgenboller med spinat og gulerod

Del opskriften:
antiinflammatorisk koldhævede morgenboller boller opskrift velsmurt weisdorf kreutzer
Server de nybagte morgenboller med fx hjemmelavet nøddesmør. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Start din antiinflammatoriske dag aftenen før, og lad køleskabet passe dine koldhævede morgenboller.

▶️ Hop direkte til opskriften.

Det er en udbredt misforståelse, at man skal holde sig fra brød, når man lever antiinflammatorisk. Brød i moderate mængder er helt ok, så længe mængden er tilpasset din daglige aktivitet. Det skal bare være af den gode, grove slags. Fuldkorn er nemlig en vigtig del af den antiinflammatoriske kost. Det er det i kraft af fuldkorns indhold af vitaminer, mineraler og ikke mindst kostfibre, der er gavnlige for fordøjelsen og beskytter mod en lang række livsstilssygdomme. Desuden øger kostfibrene mætheden, så dine koldhævede morgenboller holder sulten fra døren helt til frokost.

Antiinflammatorisk bog kogebog Velsmurt Kreutzer Weisdorf

 

Opskriften er fra bogen “Velsmurt”.
Læs mere om bogen her.

 

I disse koldhævede morgenboller har jeg brugt en blanding af rugmel og Hvid Fuldkornshvede (også kendt som Hvid Hvede), som er kendetegnet ved en bageevne, der er næsten lige så god som almindeligt hvedemel, men stadig med alle fuldkornets sunde egenskaber. Du kan få fat på Hvid Fuldkornshvede her hos Bagetid.dk

 

 

Hvad skal du smøre på antiinflammatoriske morgenboller?

Det perfekt pålæg til koldhævede morgenboller er hjemmelavet nøddesmør. Det er heldigvis nemt at lave selv: Rist 100 g hasselnødder eller mandler i ovnen 8-10 minutter ved 200° C (varmluft). Gnub de løse skaller af i et viskestykke. Blend nødderne sammen med 1 tsk rapsolie, til de bliver flydende som smør. Det tager 7-8 minutter. Skrab kanterne ned et par gange undervejs, så det hele kommer ned. Nøddesmørret holder sig nemt et par uger på køl.

 

 

Koldhævede morgenboller med spinat og gulerod

Ca. 8-10 boller

10 g gær
3½ dl koldt vand
1 stor gulerod (ca. 100 g)
2 håndfulde frisk spinat
400 g hvid hvede (Køb det her hos Bagetid.dk)
100 g rugmel (køb fx dette økologiske rugmel)
5 g havsalt
2 spsk rapsolie (fx denne økologiske, koldpressede rapsolie)
2 spsk A38 (1,5%) eller Cultura Naturel

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

Sådan laver du morgenbollerne:

  1. Aftenen før: Opløs gæren i det kolde vand i en stor røreskål eller en røremaskine. Riv guleroden, hak spinaten groft og hæld i skålen. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen grundigt i fem minutter.
  2. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad dejen hæve natten over i køleskabet.
  3. Om morgenen: Tænd ovnen på 200°C (varmluft). Læg bagepapir på en bageplade og form boller med to skeer – eller olierede fingre. Lad bollerne efterhæve 30 minutter. Bag dem ca. 20 minutter, til de er smukt gyldne, og det lyder hult, når du banker i bunden af dem. Nyd dem lune fx med nøddesmør (se opskrift ovenfor) og et par skiver æble.

 

Del opskriften:
Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Koldhævede morgenboller med spinat og gulerod
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)