Med et par nemme udskiftninger bliver den klassiske dessert til en lækker og antiinflammatorisk C-vitamin-bombe.
Mange betragter citronfromagen som en dansk dessert, men i virkeligheden er den en variant over italiensk panna cotta al limone (“kogt fløde med citron”). Den danske citronfromage kombinerer fløden med æg, og i denne antiinflammatoriske variant er fløden helt ude.
Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.
I stedet for fløde bruger jeg A38 (eller Cultura) – altså en yogurt syrnet med probiotiske bakterier der er guld værd for din fordøjelse og dine tarmes velbefindende – og dermed bidrager til den antiinflammatoriske effekt. Oven i købet er honningen i citronfromagen perfekt føde for disse probiotiske bakterier.
Mere end blot til pynt … solbær er på højde med blåbær, når det gælder ORAC-værdien (et mål for mængden af antioxidanter). Men de er faktisk stærkere på kostfibre og ikke mindst C-vitamin, hvor en lille håndfuld solbær er nok til at dække dit dagsbehov for C-vitamin! Kan du få fat i solbær – friske eller frosne – så slå til. Sammen med citronen – og ikke mindst citronstrimlerne på toppen er citronfromagen således en sand c-vitamin-bombe.
Tip: Citronfromagen holder sig fint et par dage i køleskabet, så du kan sagtens lave dessert til gæstemiddagen i god tid.
Antiinflammatorisk citronfromage uden fløde
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 2 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
- 50 g flydende honning (køb fx denne økologiske fra Biogan)
- 2 spsk A38 (eller Cultura Naturel)
- 1 tsk friskrevet ingefær (eller ½ tsk stødt ingefær)
- ½ citron, skallen herfra (usprøjtet, gerne økologisk)
- 1/2 dl citronsaft (svarer ca til 1 citron)
- 3 blade husblas
- 2 æggehvider (evt pasteuriserede)
Vaniljecreme:
- 1 spsk A38 (eller Cultura Naturel)
- 1 knsp vaniljepulver (køb det fx her)
- 25 g solbær (eller andre friske, mørke bær)
- 5 pekannødder
- citronskal
Sådan gør du
- Pisk æggeblommerne luftige med honning, probiotisk yogurt, ingefær og citronskal.
- Opblød husblassen i rent, koldt vand i 5 minutter. Knug den fri for vand og smelt den herefter forsigtigt i 10-15 sekunder i mikrobølgeovn (eller over vandbad). Husblas må ikke koge. Afkøl den ved at blande citronsaften i under omrøring. Pisk det derefter i æggemassen i en tynd stråle.
- Pisk æggehviderne stive og vend dem i æggemassen – først halvdelen, derefter resten med let hånd.
- Hæld fromagen på serveringsglas og sæt i køleskabe mindst tre timer, gerne natten over.
- Pynt med vaniljecreme rørt af den probiotiske yogurt og vanilje, friske bær, hakkede pekannødder og revet citronskal.
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Low-FODMAP:
Honning: Erstat med ahornsirup. Cultura/A38: Erstat med laktosefri yoghurt.