Avocado med quinoafyld

Del opskriften:

Småsulten? Snup en … avocado! Nem at spise, mætter fremragende og smager fantastisk. Og så er den tilmed sund. What’s not to like?

Avocado med quinoafyld quinoa opskrift antiinflammatorisk velsmurt weisdorf kreutzer
En Sydamerikansk håndmad – avocado med quinoafyld, tomat, koriander og lime.

Avocadoen står måske ikke øverst på top-10-listerne over sundhed – men er til gengæld repræsenteret på dem alle sammen. Sundt fedt i form at enkeltumættede fedtsyrer (kaldet MUFA). Antioxidanter i form af fytokemikalier og vitaminer. Og et højt indhold af kostfibre.

rissalat

 

Opskrift: Rissalat med avocado og kylling.

 

To spørgsmål er fast pensum, når det handler om avocado …Er den moden? Hvordan får jeg stenen nemmest ud? Vi starter med det sidste: Min favoritmetode er at hakke en skarp kniv ned i stenen, så kniven får godt fat. Derefter vrider jeg stenen en kvart omgang, og så er den lige til at løfte ud af avocadoen. Se hvordan på billederne nedenfor.

Avocado fjern sten
Tre nemme trin til at fjerne stenen i en avocado: 1. Halver avocadoen. 2. Hak en skarp kniv ned i stenen og vrid rundt. 3. Løft stenen ud af avocadoen.

Der er to relativt sikre metoder til at checke, om en avocado er moden: 1. hvis den lille stilk nemt falder ud (og du kan se en gul/grøn farve, hvor stilken sad – er farven brun, så er avocadoen overmoden). 2. hvis du fornemmer en blødhed i toppen af avocadoen (der endnu ikke har bredt sig til hele frugten).

guacamole

 

Opskrift: Verdens bedste guacamole.

 

Mit bedste tip er at købe dem umodne i god tid og lade dem ligge i et par dage på køkkenbordet, fremfor at købe supermarkedets “formodnede”, der ofte er halvrådne. Jeg er i hvert fald blevet skuffet adskillige gange. Du kan speede modningsprocessen lidt op ved at placere en moden banan eller et modent æble tæt på avocadoerne. De udskiller nemlig modningsgassen ethylen (det er også derfor bananer bliver brune af at ligge tæt med æbler).

Antiinflammatorisk bog kogebog Velsmurt Kreutzer Weisdorf

 

Opskriften er fra bogen “Velsmurt”.
Læs mere om bogen her.

 

Quinoa er Andesbjergenes svar på ris. Proteinindholdet i quinoa er væsentlig højere end i ris, og kvaliteten af proteinet i quinoa (det handler om hvor mange og hvilke typer aminosyrer) slår også risene. Desuden – og det er noget vi sætter pris på i antiinflammatorisk sammenhæng – indeholder quinoa masser af kostfibre, enkeltumættet fedt og en hel del antioxidanter.

laksewrap

 

Opskrift: Blomkålswrap med laks og hjemmelavet pesto.

 

Quinoa findes i flere forskellige farver; fra hvid over orange og rød til sort. Der er ikke nævneværdig forskel i næringsindeholdet og blot en smule i smagen. Jeg bruger gerne en blanding – ikke mindst fordi det giver lidt farvespil til maden.

Gør det nemt: Lav en stor portion af quinoafyldet. Det holder sig fint et par dage på køl og så kan du lynhurtigt arrangere en lækker mellemmad, når den lille sult melder sig.

 

Avocado med quinoafyld

til 2 personer

1 avocado
2 spsk kogt quinoa (ca ½ dl ukogt) fx rød quinoa
4 cherrytomater
en lille dusk koriander (eller kruspersille)
saft fra en lime
1 knsp salt
1 knsp cayennepeber

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Kog quinoaen 12 minutter og lad den køle af.
  2. Hak tomater og koriander groft, og bland det i en skål med quinoa, limesaft, salt og cayennepeber.
  3. Halver avocadoen og fjern stenen. Fyld hullet op med quinoa-blandingen og spis håndmaden med ske.

 

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Avocado med quinoafyld
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Del opskriften: