Stifado – gryderet med lam

Stifado lam
Stifado med ovnbagte kartofler er fast inventar på græske menukort. Foto: Jakob Valling.

Trænger du til lidt græsk sommerferiestemning derhjemme? Så sæt denne lækre, krydrede lammegryde på bordet.

Stifado, tzatziki, souvlaki … alene navnene på de skønne græske retter bringer billeder af sol, sommer og turkisblåt hav op på nethinden. Det samme kommer smagen til at gøre, når du sætter denne lammegryde på bordet.

Det springende punkt for en stifado er tid. Opskriften i sig selv er nem og relativt hurtig, men simretiden er uundværlig. Halvanden time er et minimum, men ved svag varme kan stifadoen snildt stå længere. Kødstykkerne falder nærmest fra hinanden, og løgene er så bløde, at de slet ikke skal tygges.

Den lange simretid bringer også smagene frem fra krydderierne kanel, laurbær og rosmarin, der virkelig fyrer op for Middelhavsstemningen.

 

Stifado er fra Maratonkogebogens beskrivelse af maratonløbet Athen Marathon. Læs mere om bogen.

 

HOVEDRET TIL FIRE PERSONER

 

Stifado

1 kilo skært lammekød, f.eks. fra bov eller kølle
15 skalotteløg
4 spsk olivenolie til stegning
et par laurbærblade
et par kviste frisk rosmarin
1 stang hel kanel
1 spsk rødvinseddike
150 g koncentreret tomatpuré
1 dl vand
1 dl rødvin
6 mellemstore tomater, fx blommetomater
salt og peber

OVNBAGTE KARTOFLER

800 g kartofler
2 spsk olivenolie
salt og peber

 

SÅDAN GØR DU

  1. Skær lammekødet ud i store tern. Pil skalotteløgene.
  2. Varm olivenolien op i en stor, tykbundet gryde. Smid kødet i gryden, og brun det på alle sider. Tilsæt skalotteløgene, laurbærblade, rosmarin, kanelstang, eddike, tomatpuré, vand og rødvin. Halver tomaterne, og vend dem i. Lad stifadoen simre over svag varme i halvanden times tid. Smag til med salt og peber.
  3. Vask og skrub kartoflerne, skær dem i både, og vend dem i olivenolie, groft salt og friskkværnet peber i en skål. Hæld kartoffelbådene over i en bradepande, og bag dem ved 200 grader til de er gyldne og sprøde. Det tager ca. 45 minutter. Vend dem gerne et par gange undervejs.
Del opskriften: