Stifado – græsk gryderet med lam

Del opskriften:
Stifado lam lammegryde gryderet græsk opskrift
Stifado med ovnbagte kartofler er fast inventar på græske menukort. Foto: Jakob Valling.

Trænger du til lidt græsk sommerferiestemning derhjemme? Så sæt denne lækre, krydrede lammegryde på bordet.

Stifado, tzatziki, souvlaki … alene navnene på de skønne græske retter bringer billeder af sol, sommer og turkisblåt hav op på nethinden. Det samme kommer smagen til at gøre, når du sætter denne gryderet med lam på bordet.

albondigas spanske kødboller opskrift

 

Opskrift: Albondigas (spanske kødboller). Tapas-klassiskeren – lidt sundere.

 

Det springende punkt for en stifado er tid. Opskriften i sig selv er nem og relativt hurtig, men simretiden er uundværlig. Halvanden time er et minimum, men ved svag varme kan stifadoen sagtens stå længere og simre. Kødstykkerne falder nærmest fra hinanden, og løgene er så bløde, at de slet ikke skal tygges.

sunde falafler ovnbagte opskrift

 

Opskrift: Ovnbagte falafler – nemme, lækre og lidt sundere.

 

Den lange simretid bringer også smagene frem fra krydderierne kanel, laurbær og rosmarin, der virkelig fyrer op for Middelhavsstemningen.

I denne opskrift er gryderetten serveret med ovnbagte kartofler, som tilsyneladende er grækernes favorit tilbehør. Til stort set alt. Men nykogte fuldkornsris passer også rigtig godt til stifadoen.

 

Stifado er fra Maratonkogebogens beskrivelse af maratonløbet Athen Marathon. Læs mere om bogen.

 

Stifado – græsk lammegryde

HOVEDRET TIL FIRE PERSONER

1 kilo skært lammekød, f.eks. fra bov eller kølle
15 skalotteløg
4 spsk olivenolie til stegning
et par laurbærblade
et par kviste frisk rosmarin
1 stang hel kanel
1 spsk rødvinseddike
150 g koncentreret tomatpuré
1 dl vand
1 dl rødvin
6 mellemstore tomater, fx blommetomater
salt og peber

OVNBAGTE KARTOFLER

800 g kartofler
2 spsk olivenolie
salt og peber

 

SÅDAN GØR DU

  1. Skær lammekødet ud i store tern. Pil skalotteløgene.
  2. Varm olivenolien op i en stor, tykbundet gryde. Smid kødet i gryden, og brun det på alle sider. Tilsæt skalotteløgene, laurbærblade, rosmarin, kanelstang, eddike, tomatpuré, vand og rødvin. Halver tomaterne, og vend dem i. Lad stifadoen simre over svag varme i halvanden times tid. Smag til med salt og peber.
  3. Vask og skrub kartoflerne, skær dem i både, og vend dem i olivenolie, groft salt og friskkværnet peber i en skål. Hæld kartoffelbådene over i en bradepande, og bag dem ved 200 grader til de er gyldne og sprøde. Det tager ca. 45 minutter. Vend dem gerne et par gange undervejs.

 

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Stifado – græsk gryderet med lam
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Del opskriften: