Perlebyg-risotto med skalrejer

Del opskriften:
Perlebyg risotto rejer opskrift
Kald det perlebyg-risotto eller bygotto … Det er i hvert fald en nordisk udgave af risotto – med skalrejer og rodfrugter. Foto: Jakob Valling.

Der har længe hittet at bruge perlebyg, perlespelt og perlerug som sunde alternativer til traditionelle risotto-ris. Og der er i hvert fald tre gode grunde til at lave en perlebyg-risotto.

Nej, perleudgaverne af disse gode, gamle nordiske kornsorter er ikke fuldkorn, men polerede kerner (deraf navnet perler), hvor de yderste skaldele er fjernet. Men byg-, spelt- og rugkerner indeholder stadig store mængder kostfibre – væsentligt mere end risotto-ris – ligesom proteinindholdet er større = større mæthed fra måltidet.

thai beef salad opskrift

 

Opskrift: Thai beef salad – nem og lækker oksekødssalat.

 

Det høje proteinindhold og de mange kostfibre er en del af forklaringen på, at perlebyg har et væsentlig lavere glykæmisk index end risotto-ris. Faktisk halvt så højt. Det betyder, at dit blodsukker ikke påvirkes i samme grad men holdes stabilt. Du kan læse mere om glykæmisk index og se en liste over forskellige fødevarers GI-værdi her.

rissalat

 

Opskrift: Rissalat med avocado og kylling.

 

Perlebyg-risotto med skalrejer er fra Maratonkogebogens beskrivelse af maratonløbet Polar Circle Marathon. Læs mere om bogen.

 

Perlebyg-risotto med skalrejer

Hovedret TIL FIRE PERSONER

1 kg pil selv-rejer, evt. frosne skalrejer
2 stk. skalotteløg
2 fed hvidløg
3 spsk. olivenolie
300 g perlebyg
2 dl hvidvin
1 liter hønsebouillon
50 g parmesan
200 g rødbeder
3 stk. gulerødder
1 dl hakket persille
salt og friskkværnet peber

 

SÅDAN GØR DU

  1. Skræl rødbederne, og skær dem i stave. Skræl gulerødderne, og skær dem i skiver. Sauter grøntsagerne møre på en pande med 1 spsk. olie i ca. 6-7 minutter. Sluk for blusset, og lad grøntsagerne stå på panden.
  2. Hak løg og hvidløg fint. Varm 1 spsk. olie i en gryde eller sauterpande. Sauter til løgene er møre uden at have taget farve.
  3. Tilsæt perlebyggen, og svits under omrøring i et minuts tid ved middelvarme. Hæld hvidvin ved, og rør godt indtil den er kogt ind i perlebyggen.
  4. Skru ned for varmen, og hæld bouillonen på lidt efter lidt under omrøring. Tilsæt mere efterhånden som væden absorberes. Forsæt indtil perlebyggen er mør, men stadig med bid. Vurder selv, men regn med 25 minutter.
  5. Tag risottoen af varmen, og rør parmesanosten i. Bland forsigtigt de sauterede grøntsager i risottoen, og anret med en håndfuld rejer og rigelig persille på toppen.

 

Del opskriften: