Ingefærglaceret laks med sprød, grøn salat

Del opskriften:
antiinflammatorisk ingefær-laks opskrift velsmurt weisdorf kreutzer
Antiinflammatorisk aftensmad med laks, ingefær, avocado, grønkål og fennikel. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Det tager ikke mange minutter at tilberede denne lækre, antiinflammatoriske aftensmad med laks og sprød, grøn salat.

▶️ Hop direkte til opskriften.

Når tiden er knap til hverdag, er man ofte fristet til at lade aftensmaden springe over hvor gærdet er lavest. Men sådan behøver det ikke at være! Med få, velvalgte ingredienser og ved at tilberede i ovnen (= kræver ikke opmærksomhed undervejs), kan du sætte dette lækre måltid med laks på bordet på under en halv time.

velsmurt hjerne antiinflammatorisk kogebog weisdorf kreutzer politikens forlag

 

Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.

 

Så kan du nyde godt af den store antiinflammatoriske styrke i laksen – nemlig fiskeolien Omega-3. Et stykke laks som i denne opskrift indeholder mere end 3 gram Omega-3. Med andre ord en solid dagsdosis Omega-3

Tip: Bliver der laks tilovers, så er den perfekt i en salat til frokost i morgen.

 

 

Apropos “til overs”: Risene i den grønne salat kan med fordel være rester fra forleden. Ris kan nemlig holde sig i op til en uge, hvis du sætter dem i køleskabet straks efter kogningen (eller lige så snart, du konstaterer at der bliver rester).

Det skal være fuldkornsris fordi kostfibre er så vigtige for din fordøjelse. Oven i købet byder de kolde ris (i modsætning til varme ris) på såkaldt resistent stivelse, der fungerer lige så godt som kostfibre i dine tarme. Det vil sige, at de sikrer gode leveforhold for de sunde tarmbakterier med et stærkere immunforsvar som en af effekterne.

 

 

I Velsmurt Hjerne er opskrifterne tilpasset “Low-FODMAP”. FODMAPs er en stribe kulhydrater, der kan være et ubehageligt bekendtskab for dig, der døjer med irritabel tyktarm. Visse antiinflammatoriske råvarer indeholder desværre disse FODMAP-kulhydrater – derfor er alle opskrifter i bogen forsynet med forslag til erstatninger eller begrænsninger af nogle ingredienser. Kig efter “Low-FODMAP”-tippet nederst i opskrifterne.

Se mere om antiinflammatorisk kost og FODMAP i artiklen her.

 

Ingefærglaceret laks med sprød, grøn salat

Til 2 personer

250 g laksefilet
1 spsk flydende honning (fx denne økologiske)
2 cm friskrevet ingefær
1 knsp cayennepeber
skal af ½ lime
½ tsk tørret dild (køb det fx her)
salt og peber

Salat:

50 g fuldkornsris (= 150 g kogte ris)
½ fennikel
100 g grønkål
1 avocado
1 spsk rapsolie (fx denne økologiske, koldpressede rapsolie)
saft af ½ lime
1 tsk flydende honning
peber

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Kog risene efter anvisningen på pakken og lad dem køle lidt af – eller brug kolde ris fra køleskabet (se ovenfor).
  2. Tænd ovnen på 200° C (varmluft).
  3. Læg laksen i et ovnfast fad. Rør honning, ingefær, cayennepeber, limeskal, dild og et drys salt og peber sammen og hæld blandingen ud over laksen. Dæk med låg eller alufolie og bag laksen 15 minutter. Pas på, når du åbner låget – dampen er skoldhed!
  4. Fjern stokken og skær resten af fenniklen i ultratynde skiver på et mandolinjern eller med en skarp kniv. Hak grønkålen helt fint, fx med en hurtig tur i en foodprocessor. Skær avocadoen i tern.
  5. Bland grøntsagerne i en skål. Vend de afkølede ris i sammen med rapsolie, limesaft, honning og friskkværnet Tip: Er der laks tilovers, så peber.

 

Low-FODMAP:

Honning: Erstat med ahornsirup. Avocado: Max 30 g pr. person. Fennikel: Max 48 g pr. person.

 

Del opskriften: