X

Glutenfri citrontærte med marengs

Del:

Sprød tærtebund, syrlig citroncreme og sød marengs i skøn forening … og så er det endda en glutenfri citrontærte.

De gyldne marengstoppe gør citrontærten til et smukt indslag på kagebordet.

Citrontærte med marengs er en af de helt store klassikere i det søde køkken. Og som altid med klassikerne er det en udfordring af gøre dem bare en lille smule sundere. Men naturligvis skal det prøves.

Første skridt var at slippe af med det kedelige, næringsfattige hvedemel. Fuldkorn skal der til, og valget faldt på havremel, der indeholder masser af vitaminer og kostfibre – og som bonus er uden gluten. Kokosmelet bidrager med flere kostfibre og tilføjer også lidt saftighed.

Stor guide: Her er de bedste glutenfri meltyper til bagning.

Bunden til den glutenfri citrontærte er nu forbagt og klar til at blive fyldt med citroncremen.

Så kom jeg til citroncremen, hvor marcipan og majsstivelse erstatter smør, sukker og et par æg. Det smarte ved marcipan er, at det søder lige så godt som sukker, men indeholder 60% mandler – og således kun 40% sukker. Jeg har brugt vaniljesukker, men den glutenfri citrontærte smager endnu bedre med ægte vanilje. Brug kornene fra en halv stang, fx denne vanilje fra Madagaskar.

Marengsen piller vi ikke ved – den skal være sød, så det kræver lidt sukker. Men heller ikke mere end højst nødvendigt. Den glutenfri citrontærte bliver smukkest, hvis du bruger en sprøjtepose med en stor stjernetylle til at sætte toppe af marengs tæt sammen. Men har du ikke en sprøjtepose, kan du blot fordele marengsen med en paletkniv – gerne lidt ujævnt, det giver en smukkere gylden overflade.

Så er der serveret: Sprød bund, syrlig citroncreme og sød marengs.

Resultat er en glutenfri citrontærte med marengs, der smager fantastisk, men er en lidt sundere end den klassiske opskrift. Det kunne jo betyde, at man kan snuppe et lille stykke mere …

Udskriv

Glutenfri citrontærte med marengs

Sprød tærtebund, syrlig citroncreme og sød marengs i skøn forening
Køkken Fransk
Diet Gluten Free
Forb. tid 50 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Køletid 1 time
Samlet tid 2 timer 15 minutter
Antal 10
Forfatter Simon/CookingClub

Ingredienser

Tærtebund:

Citroncreme:

  • 150 g marcipan
  • 1 dl mælk
  • 1 dl citronsaft (svarer til ca 3 citroner)
  • 1 citron, skallen herfra
  • 1 spsk majsstivelse
  • 1 tsk vaniljesukker (køb fx dette økologiske)
  • 3 æggeblommer

Marengs:

Sådan gør du

Tærtebunden:

  • Bland havremel, kokosmel, loppefrøskaller, flormelis og salt i en røreskål.
  • Skær det kolde smør i små tern og ælt dem i melblandingen. Smørret skal æltes helt ind i melet. Brug fingrene eller en røremaskine, hvis du har en. Til sidst samles dejen med mælken.
  • Fordel dejen jævnt i en 25 cm tærteform og mas den helt op ad kanterne. Dæk med husholdningsfilm og sæt den på køl i 1 times tid.
  • Tænd ovnen på 175° C (varmluft). Tag tærtebunden ud af køleskabet og prik den med en gaffel – ca 25-30 stik jævnt fordelt (det forhindrer at dejen trækker sig sammen og sprækker under bagningen). Sæt den i ovnen og bag i 16-17 minutter.

Citroncremen:

  • Riv marcipanen på den fine side af rivejernet og hæld den i en kasserolle.
  • Tilsæt mælk, citronsaft, citronskal, majsstivelse, vaniljesukker og de tre æggeblommer. Pisk det godt sammen, mens du varmer cremen op på lavt blus. Den skal lige op og koges igennem et minuts tid, så den bliver tyk og lækker.
  • Fordel cremen i et jævnt lag oven på den nybagte tærtebund.

Marengsen:

  • Skru ovnen op på 220° C (varmluft).
  • Pisk æggehviderne helt stive og tilsæt flormelis lidt ad gangen, mens du pisker. Pisk et minuts tid til marengsen bliver fast og sej.
  • Hæld marengsmassen i en sprøjtepose og sæt små toppe henover citroncremen. Sørg for at lukke alle huller.
  • Sæt tærten på næstnederste hylde i ovnen og bag den i 7-10 minutter til marengsen er smuk gylden og samtidig gennembagt (det er ret forskelligt fra ovn til ovn).
  • Lad tærten køle af før servering. Den kan sagtens stå på køl til dagen efter – bunden bliver blot lidt fastere. Den glutenfri citrontærte holder sig (teoretisk) op til en uge i køleskabet.

Video

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

Del:
Simon/CookingClub:
X

CookingClub bruger cookies på websitet for at sikre, at det virker, som det skal, for at kunne forbedre indholdet, for at kunne måle og analysere trafikken på sitet og for at tilbyde funktioner på sociale medier. Informationer om brug af sitet deles med vores partnere inden for statistik og sociale medier. Ved at klikke "OK" giver du dit samtykke til dette.

Indstillinger