X

Citron-aioli

Del:
Revet citronskal og purløg giver en frisk og lækker smag til denne klassiske aioli.

Aioli – hvidløgsmayonnaise – er fast inventar i Middelhavskøkkenet, og velsmagende ledsager til både fisk, kød, brød og grøntsager.

I denne udgave, der er helt perfekt til skaldyr, har jeg tilsat citron og purløg. Det giver en frisk og syrlig smag i god balance til den fede mayonnaise.

Når jeg skriver mayonnaise af god kvalitet mener jeg en mayonnaise, der er lavet på rapsolie eller olivenolie – og ikke solsikkekerneolie eller vindruekerneolie, som ofte bliver brugt i billige varianter. Rapsolie og olivenolie indeholder nemlig de gode enkeltumættede fedtsyrer (rapsolie endda en sjat omega-3 oven i), der virker antiinflammatoriske.

Du kan naturligvis vælge at røre mayonnaisen selv, men du kan faktisk finde fremragende mayonnaiser på køl i dit lokale supermarked. Husk at læse indholdslisten bagpå – står der blot “vegetabilsk olie”, er det næppe en type og kvalitet, producenterne vil prale med.

Mayonnaise er en fed sag, ingen tvivl om det. Selv om den er lavet på en olie med en god fedtsyresammensætning, i dette tilfælde rapsolie, skader det ikke at bringe fedtindholdet lidt ned (og proteinindholdet op) med et par skefulde skyr.

Den største udfordring ved denne opskrift er at ramme balancen, når du smager til med citronskal. Citronsmagen skal være tydelig, men må ikke overdøve hvidløget. Prøv dig frem, og tilsæt evt. mere hvidløg undervejs.

Prøv citron-aioli fx på friskpillede rejer … det smager absolut formidabelt … men aioli’en smager lige så godt til fx grillet kylling eller som dip til dampede grøntsager eller en skive ristet rugbrød.

Udskriv

Citron-aioli

Hvidløgsmayo med citron og purløg
Ret Dip
Køkken Fransk
Forb. tid 5 minutter
Samlet tid 5 minutter
Antal 4
Forfatter Simon/CookingClub

Ingredienser

  • 3 spsk mayonnaise (af god kvalitet, fx rapsoliebaseret)
  • 2 spsk skyr
  • 3 spsk citronsaft
  • ½ citron, skallen herfra (brug en usprøjtet/økologisk citron)
  • 1 tsk purløg
  • 1 fed hvidløg

Sådan gør du

  • Hak purløg fint, riv eller pres hvidløget, og rør det sammen med mayonnaise, skyr og citronsaft i en skål. Smag til med fintrevet citronskal – aïolien skal have en tydelig citronsmag uden at overdøve hvidløget.

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

Del:
Simon/CookingClub:
X

CookingClub bruger cookies på websitet for at sikre, at det virker, som det skal, for at kunne forbedre indholdet, for at kunne måle og analysere trafikken på sitet og for at tilbyde funktioner på sociale medier. Informationer om brug af sitet deles med vores partnere inden for statistik og sociale medier. Ved at klikke "OK" giver du dit samtykke til dette.

Indstillinger