Brownie uden sukker* og hvedemel

Brownie uden sukker og hvedemel
Brownien uden sukker og hvedemel har både sødme og en skøn, intens chokoladesmag.

Intet tilsat sukker, intet hvedemel og kun en smule rapsolie. Det er nærmest imod alle odds, at denne brownie smager så fantastisk.

▶️ Hop direkte til opskriften.

Jeg har det seneste halve år bagt mellem 15 og 20 forskellige brownies uden – eller med et minimum af – sukker. Der har været mange forskellige naturligt sødende ingredienser indblandet, herunder pære, æblemos og figenstænger. Men det er først med denne udgave – sødet med dadler, banan og honning – at brownien også fik den helt rigtige konsistens og den helt rigtige intense kakao/chokoladesmag.

Dernæst gik jagten ind på et alternativ til hvedemelet. Ikke (kun) fordi hvedemel indeholder gluten, men fordi det dybest set ikke indeholder noget som helst nærende. Fuldkornsmel er altid et godt alternativ, men denne brownie endte med at blive lavet af mandelmel – faktisk fintblendede mandler med skal. Mandlerne bidrager med skøn smag, og indeholder fedt – af den sunde slags endda – så det har også gjort det muligt at nøjes med meget lidt fedtstof i kagen.

Brownien smager helt suverænt, når den er køleskabskold – men er såmænd også ret lækker ved stuetemperatur. På køl holder den sig nemt en lille uges tid.

Havregrynskage med marengs

 

Prøv også: Havregrynskage med marengs. Hurtig at bage … smager helt uimodståeligt!

 

(*Jeg tillader mig at skrive “uden sukker”, men retteligt indeholder selv 70% mørk chokolade faktisk en håndfuld sukker-arter. Så i denne brownie har der sneget sig ca. 45 g sukker ind, eller ca. 4 g. pr stykke.)

 

Brownie uden sukker* og hvedemel

ca. 12 stykker

75 g rapsolie
150 g mørk chokolade 70%
100 g grofthakkede hasselnødder
200 g blendede dadler
50 g flydende honning
100 g mandelmel (eller blendede mandler – med skal)
1 tsk bagepulver
1/2 tsk flagesalt
25 g kakao
2 æg
1 lille moset banan (ca 60 g)

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Tænd ovnen på 175° C (varmluft). Hæld rapsolien i en gryde og varm den lidt op. Hak den mørke chokolade eller knæk den i mindre stykker og tilsæt. Sluk for varmen og lad chokoladen smelte i olien. Rør ca. 2/3 dele af de hakkede hasselnødder i.
  2. Blend dadlerne med honning og bland det i chokolademassen. Tilsæt mandelmel, bagepulver, salt og cacao. Saml det hele med æg og moset banan.
  3. Hæld dejen i en bradepande (ca. 15×25 cm) foret med bagepapir. Drys resten af de hakkede hasselnødder udover kagen. Bag den i 20 minutter.
  4. Giv kagen et lille tryk, når den lige er kommet ud af ovnen. Så bliver den mere tæt og saftig. Brug fx et skærebræt, men pas på – kagen er varm! Lad brownien køle af, før du skærer den ud.
Del opskriften: