Antiinflammatorisk koldskål med blåbær

Del:

Giv den klassiske koldskål en antiinflammatorisk opgradering. Det er både hurtigt, nemt og vildt lækkert.

Få ting siger “sommer” som en portion koldskål med kammerjunker. Men som mange andre lækkerier har koldskålen desværre en lille sundhedsmæssig slagside. Der er bestemt ikke noget galt med mælk og æg, men de store mængder sukker, der ofte hældes i – sammen med kammerjunkernes ofte tvivlsomme kvalitet – kan gøre koldskålen til en lunken sag.

Det er heldigvis vildt nemt at gøre koldskålen til en antiinflammatorisk lækkerbisken!

 

 

Først og fremmest skal vi af med det hvide sukker. Men sødmen vil vi helst ikke undvære. I denne opskrift på antiinflammatorisk koldskål bruges honning, som ganske vist er en sukkerart, men kommer med en sjat vitaminer og mineraler – og endda er betændelseshæmmende. Faktisk har honning i århundreder været brugt som medicin – og forskerne sender for tiden honningen tilbage til apotekets hylder.

Tykmælk eller yogurt er en ofte brugt ingrediens i koldskål. Her erstatter vi den med Cultura, A38 eller Kefir – alle tre er surmælksprodukter, der indeholder probiotiske bakterier. Det er mælkesyrebakterier, der gavner dit fordøjelsessystem og dermed styrker dit immunforsvar.

velsmurt hjerne antiinflammatorisk kogebog weisdorf kreutzer politikens forlag

 

Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.

 

Den sidste udskiftning handler om kammerjunkerne. Jeg ved godt, at de hører til en portion koldskål … og at mange helst ikke vil undvære dem. Men lad os lige kigge bag på posen; Kammerjunker er lavet af næringsfattigt hvedemel, store mængder sukker og fedtstof af tvivlsom karakter, herunder palmeolie. Plus naturligvis et par tilsætningsstoffer. I den antiinflammatoriske koldskål er kammerjunkerne erstattet med mandler skåret i tynde skiver. De knaser dejligt og bidrager med gode, enkeltumættede fedtsyrer.

 

 

Blåbærrene og ingefæren er ekstra bonus. Det er to af de stærkeste antiinflammatoriske råvarer og samtidig særdeles velsmagende.

antiinflammatorisk opskrift koldskål velsmurt hjerne weisdorf kreutzer
Blåbærrene giver den antiinflammatorisk koldskål masser af antioxidanter – og den smukkeste farve. Foto: Andreas Mikkel Hansen.
Frosne eller friske blåbær?

Men er frosne blåbær lige så gode som friske? Ja, faktisk kan de frosne være endnu bedre end de friske … frosne blåbær bliver frosset ned umiddelbart efter plukning, mens friske kan have været på deres vej fra jord til bord i flere uger (alene på supermarkedshylden kan de ligge i mere end en uge). Frosne blåbær er desuden ofte af den “rigtige” sort, dvs. blåbær, der er blå hele vejen igennem. De byder på flere af de supersunde antioxidanter og meget mere af den smukke farve.

Husk, at fødevarestyrelsen anbefaler, at frosne bær skal koges et minuts tid, inden de spises.

 

 

Men er mælk AI?

Det korte svar er nej. Mælk har i sig selv ingen antiinflammatorisk virkning. Vælger du en mager mælk – fx skummet, mini eller kærnemælk – får du så lidt animalsk fedt, at det ikke har en negativ effekt i forhold til AI. Spørgsmålet er så, om mælken giver dig problemer eller ligefrem inflammation – og det er ganske individuelt. Foretrækker du at undvære komælk, kan koldskålen snildt laves med en plantedrik efter eget valg. Sørg dog for at vælge en, der ikke indeholder sukker, sødemiddel eller tilsætningsstoffer i øvrigt. Havredrikken fra Jörd kan anbefales. Den indeholder kun lidt rapsolie udover vand og havre.

 

antiinflammatorisk opskrift koldskål velsmurt hjerne weisdorf kreutzer
Udskriv
4.80 fra 5 stemmer

Antiinflammatorisk koldskål

Sommerdesserten boostet med blåbær og ingefær
Forberedelse5 minutter
Samlet tid5 minutter
Ret: Mellemmåltid, Morgenmad, Snack
Antal: 2
Forfatter: Simon/CookingClub
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.

Ingredienser

 • 1 æggeblomme (evt. pasteuriseret)
 • 2 spsk flydende honning (køb fx denne økologiske fra Biogan)
 • ½ tsk vaniljepulver (køb det fx her)
 • 50 g blåbær gerne frosne
 • 1 tsk friskrevet ingefær
 • eller
 • ½ tsk stødt ingefær
 • 2 ½ dl mælk
 • 2 ½ dl A38 (1,5 %)
 • 15 g mandler

Sådan gør du

 • Pisk æggeblommen med honning og vanilje. Mos eller blend blåbærrene og bland i sammen med ingefær, mælk og Cultura eller A38. Servér med mandler skåret i tynde skiver.

Video

Opskriften indeholder sponsorerede links.

Low-FODMAP: Mælk: Vælg laktosefri mælk, mandelmælk eller rismælk. Flydende honning: Erstat med ahornsirup. Cultura: Vælg laktosefri yoghurt.

velsmurt hjerne antiinflammatorisk kogebog weisdorf kreutzer politikens forlag

Opskriften er fra bogen "Velsmurt Hjerne" om antiinflammatorisk kost.

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

Del: