Lun pastasalat med artiskok, tomat og oliven

Del opskriften:
antiinflammatorisk lun pastasalat opskrift velsmurt weisdorf kreutzer
Lun pastasalat sprængfyldt med både sundhed og mæthed. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Med en perlerække af kostfiberrige ingredienser i denne lune pastasalat, er du sikret både mæthed og ikke mindst antiinflammatorisk effekt.

▶️ Hop direkte til opskriften.

Det er en sand kostfiber-bombe, denne lune pastasalat, og netop kostfibrene er vigtige for rettens antiinflammatoriske virkning. Kostfibrene sørger nemlig for optimale arbejdsforhold for din fordøjelse – ikke mindst for de mange gode bakterier, der bor i dine tarme.

velsmurt hjerne antiinflammatorisk kogebog weisdorf kreutzer politikens forlag

 

Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.

 

Kostfibrene i den lune pastasalat kommer fra fuldkornspasta, soltørret tomat, edamamebønnerne og oliven, men også spidskålen indeholder pæne mængder kostfibre.

En særlig potent type kostfiber kommer fra artiskokkerne (og fra jordskokker, løg, porre m.fl.). Typen hedder inulin og er i høj kurs hos tarmbakterierne, der til gengæld bidrager til sunde og velfungerende tarme.

 

 

Når du vælger pasta til den lune pastasalat, så kig efter én med masser af fuldkornsmel i. Jo mere fuldkorn, jo flere kostfibre. Omkring 8% kostfibre er et godt sted at starte.

 

 

Tip: Skulle der blive lidt pastasalat tilovers, er den perfekt i madpakken dagen efter. Ikke mindst fordi pasta bliver endnu sundere, når den er kold. Når pasta (og ris og kartofler for den sags skyld) køles ned, omdannes noget af stivelsen til resistent stivelse, der fungerer på samme gode måde som kostfibrene i dine tarme.

 

Lun pastasalat med artiskok, tomat og oliven

2 personer

100 g fuldkornspastaskruer eller -penne (køb fx disse økologiske fuldkornspastaskruer)
150 g artiskokhjerter fra dåse (i vand, ikke i solsikkeolie!)
saft og skal af ½ citron
3 spsk olivenolie
½ tsk tørret oregano
salt
12-13 cherrytomater
50 g kalamataoliven uden sten (køb fx disse økologiske)
150 g spidskål
50 g soltørret tomat (kan fx købes her)
100 g edamamebønner, uden skal (optøede)
2 spsk finthakket purløg
1 håndfuld frisk basilikum
50 g feta

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

Sådan laver du lun pastasalat:

  1. Kog pastaen efter anvisning på pakken og lad den dryppe af i et dørslag.
  2. Skyl artiskokhjerterne fri for lage og lad dem dryppe af i en sigte. Bland citronsaft og -skal med olivenolie, oregano og et drys salt i en stor salatskål. Vend artiskokkerne i.
  3. Halver cherrytomater og oliven. Skær spidskålen og soltørrede tomater i tynde strimler. Vend det hele i salaten sammen med edamamebønnerne. Tilsæt purløg, basilikum revet i mindre stykker og smuldret feta.
  4. Vend pastaen i, mens den stadig er lun, og servér den lune pastasalat straks.

 

Low-FODMAP:

Soltørret tomat: Max 8 g pr. person.

 

Del opskriften: