X

Fyldte tomater med kylling og timian

Del:
Fyldte tomater med kylling, savoykål, squash, løg og friske krydderurter. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Aftensmad fyldt med smagen af sommer … og så får du et halvt kilo grøntsager indenbords i ét måltid!

Tomaten er måske ikke kendt som en af de grove grøntsager, vi gerne fremhæver i den antiinflammatoriske kost. Men botanisk set er tomaten faktisk et bær … og så giver det jo antiinflammatorisk mening. Tomater indeholder nemlig lycopen – et kraftfuldt antioxidantlignende plantestof i familie med gulerodens betakarotin – der placerer sig i dine celler og gør dem mere modstandsdygtige.

Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.

Tomaternes modenhed har stor betydning for mængden af lycopen – og ikke mindst for smagen på de fyldte tomater. I Sydeuropa er de forkælet med store, knaldrøde tomater, der har fået lov til at modne i solen. Så heldige er vi ikke altid her i landet, så her er er et trick til at få modnet tomaterne: Pak dem i avispapir sammen med et æble og lad dem ligge et par dage på et mørkt sted ved stuetemperatur.

Størrelsen på de fyldte tomater er ikke så afgørende. Brug den størrelse, du kan få fat på. Jo større, jo flottere – og jo mere fyld kan der være i dem. Men små tomater giver til gengæld nogle lækre hapsere.

De fyldte tomater kan sagtens laves i en vegetarisk udgave; erstat blot kyllingekødet med en tilsvarende mængde grofthakkede bønner fra dåse – fx butter beans eller kidneybønner.

Tip: De fyldte tomater kan forberedes 1-2 dage før. Så skal fadet blot sættes i ovnen på dagen, hvis tiden er knap.

Udskriv

Fyldte tomater med kylling og timian

Aftensmad med smag af sommer
Køkken Middelhavet
Forb. tid 25 minutter
Bagetid 45 minutter
Samlet tid 1 time 10 minutter
Antal 2
Forfatter Simon/CookingClub

Ingredienser

  • 4 tomater store og modne
  • 2 spsk olivenolie (køb fx denne økologiske)
  • 150 g hakket kyllingekød
  • 2 fed hvidløg
  • 1 rødløg
  • ½ squash
  • 100 g savoykål
  • 1 håndfuld persille
  • 2 spsk frisk timian
  • 1 tsk flydende honning (køb fx denne økologiske fra Biogan)
  • ½ tsk salt
  • sort peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175° C (varmluft).
  • Skær toppen af tomaterne og gem dem til låg. Skrab forsigtigt indholdet ud uden at skære hul i tomaterne, hak det groft og sæt det til side.
  • Varm olie op i en gryde ved svag varme og brun kyllingekødet sammen med finthakket hvidløg og rødløg. Del kødet i mindre stykker med en gaffel, mens det bruner.
  • Riv squashen på et groft rivejern og hæld det i gryden. Snit savoykålen fint og hæld den i gryden sammen med tomatindholdet, hakket persille, timian og honning. Krydr med salt og peber, og lad det simre et par minutter, til savoykålen er faldet sammen.
  • Fordel fyldet i tomaterne, læg lågene på og bag de fyldte tomater i et ovnfast fad i 45 minutter.

Noter

Low-FODMAP: Honning: Rødløg og hvidløg: Erstat med de grønne dele af 2 forårsløg. Squash: Max 65 g pr. person. Savoykål: Max 40 g pr. person, suppler evt. med lidt hvidkål.

Opskriften er fra bogen "Velsmurt Hjerne" om antiinflammatorisk kost.

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

Del:
Simon/CookingClub:
X

CookingClub bruger cookies på websitet for at sikre, at det virker, som det skal, for at kunne forbedre indholdet, for at kunne måle og analysere trafikken på sitet og for at tilbyde funktioner på sociale medier. Informationer om brug af sitet deles med vores partnere inden for statistik og sociale medier. Ved at klikke "OK" giver du dit samtykke til dette.

Indstillinger