Bircher mysli

Del opskriften:

Bircher mysli er schweizernes foretrukne morgenmad. Den laves i to etaper:  Aftenen før sættes havregryn i blød i mælk og appelsinjuice. Om morgenen blandes de øvrige ingredienser i.

Bircher mysli opskrift
Bircher mysli med blåbær, hindbær, mandler og valnødder. Foto: Jakob Valling.

Resultatet er en letspiselig og virkelig velsmagende kold havregrød, der er pakket med kulhydrat, protein, vitaminer og masser af fibre. Perfekt til at give energi og mæthed til en lang trænings-, arbejds- eller skoledag.

 

 

Opskriften kan varieres med rosiner i stedet for tranebær, andre slags bær og mange forskellige nødder. Finvalsede havregryn kan naturligvis også bruges, men de grovvalsede holder strukturen bedre, når myslien står på køl natten over.

Den færdigblandede Bircher mysli kan sagtens holde sig et par dage på køl, og den smager stadig skønt i dagene efter. Det er blevet favoritmorgenmaden her i familien – særligt hos teenage-sønnen.

 

 

Også i Tyskland er Bircher mysli en populær morgenmad. For nylig fik jeg den serveret på et hotel i Hamburg – i en mere cremet, dessertagtig udgave. Tyskerne havde brugt en federe yogurt i stedet for skyr. Vil du prøve det, så skift skyr med fx græsk yogurt 2% eller endda 10% … (omend det vil selvfølgelig påvirke fedtindholdet markant.)

 

 

Der er god antiinflammatorisk styrke i både havregryn, bær, nødder og tranebær. Vil du flytte bircher myslien i en endnu mere antiinflammatorisk retning, så skift skyr ud med A38, Cultura eller Kefir, der alle indeholder de gode probiotiske bakterier.

Bircher mysli er fra Maratonkogebogens beskrivelse af maratonløbet Swiss Alpine Davos K42. Læs mere om bogen.

 

BIRCHER MYSLI

MORGENMAD TIL FIRE PERSONER

200 g. havregryn
2 dl minimælk
appelsinsaft fra 1 hel appelsin
50 g tørrede tranebær (fx disse økologiske)
2 dl skyr
1 æble, revet
1 banan, skåret i halve skiver
1 spsk. valnødder (kan fx købes her)
1 spsk. mandler, skåret i splitter
1 stor håndfuld blåbær (ca. 75 g)
1 stor håndfuld hindbær (ca. 75 g)
 
Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Aftenen før: Bland havregryn, mælk, tranebær og appelsinsaft i en skål. Dæk skålen til med husholdningsfilm, og sæt den i køleskabet natten over.
  2. Om morgenen: Bland skyr, revet æble, bananskiver og nødder i myslien. Pynt med blåbær, hindbær, et par af de hakkede nødder, og server.

 

Del opskriften: