X

Tre opskrifter på sild med ekstra antiinflammatorisk styrke

Del:
Tre farvestrålende antiinflammatoriske sild, der pynter til jul og påske. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Ingefær-sild, gurkemeje-sild og rødbede-sild. Nemme opskrifter på sild – seriøst lækre og sunde sild

Silden har sin faste plads på bordet til julefrokost og påskefrokost, men med den store antiinflammatoriske styrke i sild kan de med fordel nydes året rundt.

Den antiinflammatoriske styrke kommer fra sildens høje indhold af Omega-3. Bare 100 gram sild giver dig så godt som en hel dagsration af de sunde fedtsyrer. Oven i købet indeholder sild D-vitamin, som vi særligt i de mørke måneder har god brug for.

I disse tre opskrifter på sild er der tilsat endnu mere antiinflammatorisk effekt i kraft af blandt andet gurkemeje, ingefær, chili og blå vindruer.

1. Ingefær-sild

Ingefær-silden er en virkelig nem opskrift på sild. Med blot fem ingredienser er den forberedt på ingen tid. Du skal blot huske at give den tid til at trække, så den gode smag kan trænge godt ind i sildefileterne.

Udover de sunde sild rummer denne opskrift på sild stærke råvarer med hver sine spidskompetencer: Gingeroler fra ingefær, capsacin fra chili og inulin-fibre fra forårsløg. Alt i alt et sandt antiinflammatorisk festfyrværkeri – endda med smukke farver.

2. Gurkemeje-sild

Gurkemeje-silden er i nær familie med karrysild – faktisk er netop gurkemeje en fast bestanddel i karryblandinger og er årsagen til den smukke gule farve. Det aktive stof i gurkemejen “curcumin” (som også bidrager med den kraftfulde gule farve) er særdeles effektiv til fx at dæmpe inflammation og smerter i gigtplagede led.

I denne opskrift på karrysild har jeg brugt fintrevet frisk gurkemejerod, men tørret stødt gurkemeje kan sagtens bruges. Dressingen er lavet af god mayonnaise (en mayonnaise baseret på rapsolie). Der er også sneget lidt ekstra antiinflammatorisk fylde ind med finthakket spidskål.

Tip: Gurkemeje-silden kan spises straks, men bliver kun lækrere efter et par timer eller natten over på køl.

Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.

3. Rødbede-sild

Det er i virkeligheden ikke rødbeden, der bidrager med mest antiinflammatorisk styrke i denne opskrift på sild. Det gør til gengæld de blå vindruer i kraft af deres gavnlige antioxidantere. De blå vindruer kan sagtens skiftes til andre slags blåviolette bær, fx blåbær.

Tip: Når du alligevel er i gang med at rive rødbede, så bag en portion rødbedeknækbrød.

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

Hver af de tre opskrifter på sild herunder er til 2 personer.

Udskriv

Tre slags antiinflammatoriske sild

Gurkemejesild, ingefærsild og rødbedesild
Ret Frokost
Køkken Dansk
Forb. tid 20 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal 2
Forfatter Simon/CookingClub

Ingredienser

Ingefær-sild:

  • 200 g marinerede sildefileter
  • 1 rød chili (medium styrke)
  • 50 g radiser
  • 1 forårsløg (den grønne halvdel)
  • 2 spsk friskrevet ingefær

Gurkemeje-sild:

  • 100 g skyr
  • 2 tsk mayonnaise (rapsoliebaseret)
  • 1 tsk frisk gurkemejerod (eller ½ tsk stødt gurkemeje)
  • 1 tsk karry
  • 2 tsk flydende honning < fx denne økologiske akaciehonning
  • 50 g cornichoner
  • 75 g spidskål
  • ½ bakke karse
  • sort peber
  • 200 g marinerede sildefileter

Rødbede-sild:

  • 100 g rødbede
  • 100 g blå vindruer (helst uden sten)
  • 2 spsk mayonnaise (rapsoliebaseret)
  • 1 spsk sesamfrø
  • 1 knsp cayennepeber
  • sort peber
  • 200 g marinerede sildefileter

Sådan gør du

Ingefær-sild:

  • Læg to hele sildefileter i en skål og dæk med lage fra sildeglasset.
  • Skær chili i tynde skiver, hak radiserne fint, skær forårsløget i tynde skiver og fordel dem sammen med ingefæren på sildefileterne.
  • Dæk med husholdningsfilm og lad sildene trække et par timer eller natten over på køl.

Gurkemeje-sild:

  • Bland skyr med mayonnaise, fintrevet gurkemeje, karry, honning, finthakkede cornichoner, finthakket kål, karse og peber.
  • Skær sildefileterne i 2-3 cm brede strimler og vend dem i dressingen.

Rødbede-sild:

  • Skræl og riv rødbeden groft, og pres lidt af væden fra i en sigte. Skær vindruerne i kvarte.
  • Bland rødbede og druer med mayonnaise, sesamfrø (meget gerne ristet et minuts tid på en tør stegepande), cayennepeber og sort peber.
  • Skær sildefileterne i 1 cm brede strimler og vend dem i dressingen.

Noter

Low-FODMAP: Skyr: Erstat med laktosefri yoghurt. Rødbede: Max 20 g pr. person, suppler med pastinak eller persillerod.

Opskriften er fra bogen "Velsmurt Hjerne" om antiinflammatorisk kost.

 

Del:
Simon/CookingClub:
X

CookingClub bruger cookies på websitet for at sikre, at det virker, som det skal, for at kunne forbedre indholdet, for at kunne måle og analysere trafikken på sitet og for at tilbyde funktioner på sociale medier. Informationer om brug af sitet deles med vores partnere inden for statistik og sociale medier. Ved at klikke "OK" giver du dit samtykke til dette.

Indstillinger