Glutenfri risalamande cheesecake

Del opskriften:

Hvis du er lige så vild med risalamande, som jeg er, vil du elske denne cheesecake …

▶️ Hop direkte til opskriften.

glutenfri risalamande cheesecake hjemmelavet dessert
Der er risalamande cheesecake nok til 12 store stykker.

Denne kage kombinerer to af mine absolutte favoritdesserter: cheesecake og risalamande. Det tager lidt tid at tilberede sådan en risalamande cheesecake, men resultatet er det hele værd!

 

 

Processen er som følger: Risengrød skal koges og køles (1 time). Bunden skal bages og afkøles (30 min). Cremen skal blandes, hældes i form og stå koldt for at stivne (1 times tid på køl). Toppingen skal koges op, køles ned, hældes på og derefter skal kagen stå koldt (3-4 timer på køl – natten over, hvis det passer). Se nedenfor, præcis hvordan du tilbereder den glutenfri risalamande cheesecake.

glutenfri risalamande cheesecake hjemmelavet dessert
Risalamande cheesecake er en både dekorativ og særdeles velsmagende variation over den klassiske juledessert.

Risengrøden i denne risalamande cheesecake har jeg kogt efter den klassiske opskrift på bagsiden af Pama Grødris-æsken. Dog kogt med minimælk for at begrænse mængden af mælkefedt – der kommer så rigeligt fra piskefløden … Det kan være fristende at skyde genvej og købe en færdigkogt risengrød, men vær opmærksom på, at de billige ofte er temmelig udkogte. Jeg har haft rimelig held med Nettos økologiske risengrød. Brug evt. den, hvis du vil spare en times forberedelser.

 

 

Vanilje er de senere år blevet en overdådig luksus med en kiloprisen på niveau med sølv! Det er stadig muligt at finde “billige” vaniljestænger i supermarkedet, men de er så også knastørre og kedelige. Til særlige anledninger – og det er en risalamande cheesecake – foretrækker jeg en god, fed vaniljestang med masser af smag, fx disse vanvittigt lækre vaniljestænger fra Madagaskar.

Lidt sundere risalamande cheesecake

Der er som altid en lille sundhedsvinkel her i CookingClub: En klassisk cheesecake er nemlig lavet med en bund af knuste digestive-kiks. Men udover at indeholde kedeligt hvedemel er disse kiks bagt med palmeolie, der er både usundt for dig og for regnskovene (det kan du læse mere om hos Forbrugerrådet Tænk). I øvrigt har digestive-kiks aldrig haft noget med jul at gøre, så ud med dem. I denne glutenfri risalamande cheesecake er bunden bagt med mandler og rapsolie, der bugner af de sunde enkeltumættede fedtsyrer (også kendt som MUFA – MonoUnsaturated Fatty Acids).

Stor guide: Her er de 10 bedste glutenfri meltyper til bagning.

Marcipanen i bunden til risalamande cheesecake’en er valgt af to årsager: Dels er marcipan klassisk juleguf … og dels er det en lidt sundere måde at søde en kage på. Marcipan af typen “ren rå marcipan” indeholder nemlig kun omkring 30% sukker, men søder nærmest som rent sukker. Ved som her at bruge 100 g marcipan i stedet for 100 g sukker har vi skåret sukkermængden ned med ca. 70%! Resten af indholdet i marcipanen er (bortset fra en smule vand) flere af de gode og sunde mandler.

 

 

Nogle vil spørge, om man skal si kirsebærrene fra kirsebærsaucen. Men det er der en god, sund grund til ikke at gøre. Kirsebærrene indeholder nemlig masser af antioxidanter, kostfibre og vitaminer, mens kirsebærsaucen primært består af sukker. Ved at blende og bruge bærrene, får du alt det gode med.

 

Glutenfri risalamande cheesecake

12 portioner
Bunden:

175 g hele mandler med skal
100 g marcipan
75 g rapsolie (kan fx købes her)

Cremen:

1 vaniljestang
50 g sukker
500 g risengrød, kogt uden salt (det svarer ca. til 1/2 portion)
200 g flødeost, fx Philadelphia Light
75 g mandelsplitter
1/4 l piskefløde
6 blade husblas (fx dette økologiske husblas)

Toppen:

Et glas kirsebærsauce (ca 400-500 g)
4 blade husblas
ca 25 g mandelsplitter til pynt

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Bunden: Tænd ovnen på 200° C (varmluft). Hæld mandler, marcipan og rapsolie i en foodprocessor (eller blender) og kør til du har en ensartet, men stadig lidt grov blanding. Fordel dejen i et helt jævnt lag en springform (24 cm i diameter) og bag bunden i 8-9 minutter. Bunden er færdigbagt, når den er let gylden på midten og lysbrun ud mod kanterne. Lad bunden køle helt af, mens du laver cremen.
  2. Cremen: Sæt husblas i blød i en skål koldt vand i 5-7 minutter. Skrab kornene ud af vaniljestangen og fordel kornene i sukkeret lidt ad gangen. Rør sukkeret i den kolde, kogte risengrød sammen med flødeost og mandelsplitter.
  3. Ryst vandet af husblasen og smelt den – enten i mikroovnen (20 sekunder) eller over vandbad (det tager et par minutter). OBS! husblasen må ikke koge, kun smelte. Hæld en skefuld af cremen over i husblasen og bland i, så det bliver kølet af. Rør det derefter grundigt sammen med resten af cremen. Pisk fløden til flødeskum og vend det med forsigtighed i cremen.
  4. Placer en strimmel kagefolie (eller evt lidt husholdningsfilm) rundt i kanten af springformen (så du senere kan få din risalamande cheesecake ud af formen igen). Hæld cremen i formen og glat toppen, så godt du kan – fx med en paletkniv eller dejskraber. Dæk med husholdningsfilm lagt i to-tre lag (så undgår du, at filmen falder ned og rammer kagen) og sæt kagen i køleskabet, så cremen kan stivne, mens du laver topping.
  5. Topping: Sæt husblas i blød i en skål koldt vand i 5-7 minutter. Blend kirsebærsaucen helt glat fx med en stavblender og varm den op til kogepunktet i en gryde. Tilsæt husblasen med det vand, der måtte følge med. Pisk husblasen ud i kirsebærsaucen og sluk for varmen. Lad saucen køle af, til den er lillefingervarm.
  6. Tag risalamande cheesecake’en ud og fordel saucen på toppen. Dæk igen med husholdningsfilm lagt i to-tre lag, så filmen ikke rammer kirsebærsaucen, og sæt kagen tilbage i køleskabet (3-4 timer – gerne natten over).
  7. Tag kagen ud af springformen og fjern kagefolien (hjælp evt lidt med en skarp kniv). Pynt med mandelsplitter og servér! Den glutenfri risalamande cheesecake smager rigtig godt i dagene efter og holder sig fint på køl en lille uges tid.

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Glutenfri risalamande cheesecake
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 18 Review(s)
Del opskriften: