X

Lun pastasalat med artiskok, tomat og oliven

Del:
Lun pastasalat sprængfyldt med både sundhed og mæthed. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Med en perlerække af kostfiberrige ingredienser i denne lune pastasalat, er du sikret både mæthed og ikke mindst antiinflammatorisk effekt.

Det er en sand kostfiber-bombe, denne lune pastasalat, og netop kostfibrene er vigtige for rettens antiinflammatoriske virkning. Kostfibrene sørger nemlig for optimale arbejdsforhold for din fordøjelse – ikke mindst for de mange gode bakterier, der bor i dine tarme.

Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.

Kostfibrene i den lune pastasalat kommer fra fuldkornspasta, soltørret tomat, edamamebønnerne og oliven, men også spidskålen indeholder pæne mængder kostfibre.

En særlig potent type kostfiber kommer fra artiskokkerne (og fra jordskokker, løg, porre m.fl.). Typen hedder inulin og er i høj kurs hos tarmbakterierne, der til gengæld bidrager til sunde og velfungerende tarme.

Lad dig ikke forvirre af, at der måske står “mukimamebønner” på posen i supermarkedet. Det er nemlig den korrekte betegnelse for edamamebønner uden bælge.

Når du vælger pasta til den lune pastasalat, så kig efter én med masser af fuldkornsmel i. Jo mere fuldkorn, jo flere kostfibre. Omkring 8% kostfibre er et godt sted at starte.

Tip: Skulle der blive lidt pastasalat tilovers, er den perfekt i madpakken dagen efter. Ikke mindst fordi pasta bliver endnu sundere, når den er kold. Når pasta (og ris og kartofler for den sags skyld) køles ned, omdannes noget af stivelsen til resistent stivelse, der fungerer på samme gode måde som kostfibrene i dine tarme.

Udskriv

Lun pastasalat med artiskok, tomat og oliven

Sprængfyldt med både sundhed og mæthed
Ret Frokost, Hovedret
Køkken Dansk
Forb. tid 20 minutter
Kogetid 10 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 2
Forfatter Simon/CookingClub

Ingredienser

  • 100 g fuldkornspastaskruer (køb fx disse økologiske italienske fusilli)
  • 150 g artiskokhjerter (fra dåse - i vand, ikke i solsikkeolie!)
  • ½ citron, saft og skal herfra
  • 3 spsk olivenolie
  • ½ tsk tørret oregano
  • salt
  • 12-13 cherrytomater
  • 50 g kalamataoliven uden sten (køb fx disse økologiske fra Urtekram)
  • 150 g spidskål
  • 50 g soltørrede tomater (kan fx købes her)
  • 100 g edamamebønner, uden bælge (mukimamebønner)
  • 2 spsk purløg finthakket
  • 1 håndfuld frisk basilikum
  • 50 g feta

Sådan gør du

  • Kog pastaen efter anvisning på pakken og lad den dryppe af i et dørslag.
  • Skyl artiskokhjerterne fri for lage og lad dem dryppe af i en sigte. Bland citronsaft og -skal med olivenolie, oregano og et drys salt i en stor salatskål. Vend artiskokkerne i.
  • Halver cherrytomater og oliven. Skær spidskålen og soltørrede tomater i tynde strimler. Vend det hele i salaten sammen med edamamebønnerne. Tilsæt purløg, basilikum revet i mindre stykker og smuldret feta.
  • Vend pastaen i, mens den stadig er lun, og servér den lune pastasalat straks.

Noter

Low-FODMAP: Soltørret tomat: Max 8 g pr. person.

Opskriften er fra bogen "Velsmurt Hjerne" om antiinflammatorisk kost.

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

Del:
Simon/CookingClub:
X

CookingClub bruger cookies på websitet for at sikre, at det virker, som det skal, for at kunne forbedre indholdet, for at kunne måle og analysere trafikken på sitet og for at tilbyde funktioner på sociale medier. Informationer om brug af sitet deles med vores partnere inden for statistik og sociale medier. Ved at klikke "OK" giver du dit samtykke til dette.

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Indstillinger