Klatkager med lyn-syltetøj

Del opskriften:
kokosklatkager opskrift Velsmurt Hjerne antiinflammatorisk kogebog weisdorf kreutzer
Server klatkagerne, mens de er lune og sprøde, med lyn-syltetøj som tilbehør. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

Blev der en rest havregrød til overs fra morgenmaden? Så er du allerede godt i gang med en portion lækre og antiinflammatoriske kokosklatkager.

▶️ Hop direkte til opskriften.

Overskud af grød – uanset om det er risengrød, hirsegrød eller som her havregrød – rørt med æg og mel og stegt på panden bliver til den lækreste dessert. Som navnet antyder, er klatkager en klat grød smidt på en pande. Disse antiinflammatoriske klatkager er så faste i dejen, at du kan forme dem, som du vil. Jeg synes de bliver lækrere og mere saftige i den lidt tykkere form som ses på billedet.

velsmurt hjerne antiinflammatorisk kogebog weisdorf kreutzer politikens forlag

 

Opskriften er udviklet til “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.

 

At undgå madspild er blevet et vigtigere og vigtigere emne i takt med at verdens ressourcer bliver opbrugt. I Velsmurt Hjerne handler det både om at undgå madspild OG undgå tidsspild. Rester i skraldespanden repræsenterer nemlig også spildt arbejdstid i køkkenet. Der er rigtig meget tid at spare, hvis du kan bruge overskud fra ét måltid som ingrediens i et andet. Klatkager er måske det ældste og mest kendte eksempel.

 

 

Blåviolette bær, som der står i ingredienslisten, er den antiinflammatoriske fællesbetegnelse for solbær, blåbær, brombær og mørke kirsebær. De har det til fælles at være helt i top på listen over antioxidant-rige madvarer (den såkaldte ORAC-tabel). Også knapt så blåviolette bær, fx jordbær, ribs og hindbær er med i denne eksklusive og supersunde klub. Lyn-syltetøjet, som i bund og grund er en form for bærsmoothie, er en god måde at få rigeligt af de sunde, mørke bær. Så tag endelig rigeligt på klatkagerne.

 

 

I Velsmurt Hjerne optræder et for mange nyt begreb: “FODMAP”. Kort fortalt dækker betegnelsen over en række forskellige kulhydrater, der kan være et ubehageligt bekendtskab, hvis du er så uheldig at døje med irritabel tyktarm. Antiinflammatoriske råvarer og FODMAP-kulhydrater er desværre ikke altid forenelige … derfor er alle opskrifterne i bogen forsynet med anvisninger til udskiftninger eller begrænsninger af udvalgte ingredienser. Se efter “Low-FODMAP”-tippet nederst i opskrifterne.

Du kan læse mere om antiinflammatorisk kost og FODMAP i denne artikel.

 

Klatkager med lyn-syltetøj

5-6 stk.

100 g kold havregrød (fx overskud fra morgenmaden)
40 g kokosmel
1 spsk chiafrø (fx disse økologiske chiafrø)
1 tsk stødt ingefær
¼ tsk vaniljepulver (eller ½ tsk vaniljesukker) (fx dette økologiske vaniljepulver)
25 g tørrede tranebær (køb dem fx her)
1 æg
2 tsk rapsolie

Lyn-syltetøj:

50 g blandede blåviolette bær, fx blåbær, brombær, hindbær, solbær, ribs (friske eller optøede)
¼ banan

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Hæld den kolde havregrød i en røreskål sammen med kokosmel, chiafrø, ingefær og vanilje. Hak tranebærrene fint og tilsæt. Saml med ægget til en jævn dej.
  2. Steg klatkagerne i lidt rapsolie på svag varme, til de er gyldne og sprøde, 4-5 minutter på hver side.
  3. Bær og banan blendes til fint syltetøj.

 

Low-FODMAP:

Tørrede tranebær max 15 g pr person. Undgå solbær og brombær i syltetøjet.

Bedøm opskriften
recipe image
Opskrift
Klatkager med havre og kokos
Forfatter
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
Bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Del opskriften: