Velsmurt Hjerne – nu går vi efter dit hoved …

Del opskriften:
velsmurt hjerne antiinflammatorisk kogebog weisdorf kreutzer politikens forlag
Velsmurt Hjerne byder på endnu flere lækre antiinflammatoriske retter.

I 2018-bestselleren Velsmurt skød vi efter benene. Nu går vi efter dit hoved … mød den nye bog Velsmurt Hjerne.

En vaskeægte 2’er … 2. sæson, om man vil, i disse tv-serie-tider: Den 5. september er Velsmurt Hjerne på gaden. Min makker Martin (ernæringsekspert og livsstilsvejleder Martin Kreutzer) og jeg forsætter, hvor vi slap i vores første bog om antiinflammatorisk kost, Velsmurt, der i skrivende stund er trykt i fire oplag.

 

 

Velsmurt handlede om, hvordan antiinflammatorisk kost og livsstil forebygger, lindrer og i nogle tilfælde helt fjerner ledsmerter, hvad enten de skyldes gigt eller overbelastning fra fx hårdt fysisk arbejde, overvægt eller træning.

Velsmurt Hjerne bruger den antiinflammatoriske viden til at styrke din hjerne. Det helt store omdrejningspunkt i bogen er, hvordan den antiinflammatoriske kost – og livsstil i det hele taget – gør dig modstandsdygtig over for stress. Men også hvordan den rette kost og livsstil påvirker energiniveau, søvnkvalitet, depression og meget mere.

velsmurt hjerne antiinflammatorisk kogebog weisdorf kreutzer politikens forlag

 

Læs mere om Velsmurt Hjerne her.

 

Vi har udvidet paletten af antiinflammatoriske råvarer i Velsmurt Hjerne. Du vil stadig møde masser af ingefær, gurkemeje, blå bær, fede fisk, fuldkorn, kål og andre grove grøntsager, som vi kender som de stærke antiinflammatoriske ingredienser. Antioxidanter, kostfibre og enkeltumættede fedtsyrer er stadig helt i top på menukortet. Men derudover har vi skruet op for mængderne af bla magnesium og K-vitamin, som din hjerne er særligt glad for.

Nye råvarer giver nye muligheder i køkkenet, og Velsmurt Hjerne rummer derfor 68 helt nye opskrifter på lækker, velsmagende antiinflammatorisk mad. Som altid er det mad, der er nemt at tilberede med råvarer, der er til at få fat i. Glem specialbutikkerne … ligesom i Velsmurt er ca 98% af ingredienserne til at købe i den lokale Netto eller Rema1000 – resten skal du i fx Føtex eller Kvickly efter. For det behøver ikke være besværligt at leve antiinflammatorisk.

 

 

I forhold til Velsmurt (der nu går under kælenavnet “1’eren”) er der et par praktiske nyskabelser:

 

Low FODMAP

Vi har brugt meget tid på at styre uden om råvarer og ingredienser, som mange ikke tåler. Det kan fx være gluten, som flere og flere har det svært med. Eller de såkaldte FODMAPs – særlige kulhydrattyper, som folk med irritable tarme døjer med. For hvad der generer din mave, medvirker til at stresse din hjerne. Og omvendt. En ond cirkel med andre ord, og kosten er et godt sted at starte.

Alle opskrifterne i Velsmurt Hjerne er derfor enten fri for gluten og FODMAPs eller forsynet med anvisninger om vigtige udskiftninger eller begrænsninger i mængden af bestemte råvarer.

Du kan læse mere om antiinflammatorisk kost og FODMAP i denne artikel.

 

Madspild og tidsspild

At undgå madspild er blevet et vigtigere og vigtigere emne i takt med at verdens ressourcer bliver opbrugt. I Velsmurt Hjerne handler det både om at undgå madspild OG undgå tidsspild. Rester i skraldespanden repræsenterer nemlig også spildt arbejdstid i køkkenet. Der er rigtig meget tid at spare, hvis du kan bruge overskud fra ét måltid som ingrediens i et andet.

Derfor er der mange steder i bogen tips til genbrug af overskud fra én opskrift til en anden. Det kan være en del af selve retten, der bliver tilovers eller resten af en ingrediens, hvor du måske kun skal bruge halvdelen.

velsmurt hjerne antiinflammatorisk kogebog weisdorf kreutzer politikens forlag

 

Læs mere om Velsmurt Hjerne her.

 

Velsmurt Hjerne udkommer 5. september, men kan allerede nu forudbestilles på saxo.dk.

Del opskriften: