Glutenfri rabarberkage med marengs

Del:

Den ligner måske en “almindelig” rabarberkage, men denne glutenfri rabarberkage med marengs kan så meget mere …

Der findes stribevis af kager med rabarber. Både her i CookingClub, i alverdens kogebøger og overalt på nettet. Men hvad gør så denne rabarberkage med marengs værd at kigge på (og sætte tænderne i)? Jo, tre ting i særdeleshed: Intet gluten. Intet smør. Mindre sukker.

Smagen, sødmen og konsistensen er til gengæld fuldt på højde med andre rabarberkager. Med tro ikke bare på mig … prøv selv!

opskrift glutenfri rabarberkage med marengs
Det er sjældent, at glutenfri kager bliver så saftige som denne rabarberkage med marengs. Velbekomme!

 

 

For at undgå det mættede fedt i smør har jeg brugt olivenolie i rabarberkagen. Olivenolie består af enkeltumættet fedt, der er væsentlig sundere for dit kredsløb. Der findes mange gode jomfruolivenolier med forskellig smag. Nogle kraftige, andre milde og frugtigt. Er du ikke vild med smagen af olivenolie, kan du sagtens bruge en god rapsolie i stedet – det er samme sunde fedt. Men bortset fra det overdøves oliesmagen alligevel af rabarber og marcipan.

Mandelmelet i rabarberkagen er blot mandler, jeg har malet til groft mel i en blender. Du kan godt bruge mandelmel købt i butik, hvis du ikke har mulighed for at blende melet selv. Vælg dog helst mandelmel, der ikke er fedtreduceret – mandlernes naturlige indhold af enkeltumættet fedt er nemlig en del af fedtstoffet i den glutenfri rabarberkage med marengs, der jo er bagt uden smør.

 

 

Marcipan er en fremragende ingrediens i kager – særligt hvad angår smagen, men også, når det gælder sundheden; Marcipanen smager næsten så sødt som sukker, men typen “ren rå marcipan” består faktisk af mindst 60% mandler – og altså mindre end 40% sukker. Marcipanen er således medvirkende til, at denne glutenfri rabarberkage med marengs kan bages med under 200 g sukker i det hele og stadig smage sødt og godt. Det er samme mængde sukker, der i andre opskrifter bruges alene i marengslåget!

 

opskrift glutenfri rabarberkage med marengs
Lad den nybagte glutenfri rabarberkage med marengs køle af, før du skærer den ud.

Springformens bund skal smøres eller fores med bagepapir. I videoen kan du se, hvordan du nemt klemmer et stykke papir fast i formen, så det passer perfekt hver gang. Siderne af formen skal til gengæld ikke smøres. Er siderne smurt, risikerer kagen nemlig at slippe og trække kanterne indad, mens den bager. Efter bagningen skæres kagen nemt fri af formen med en kniv.

 

 

Variant: Laktosefri rabarberkage

Du kan nemt bage en laktosefri udgave af rabarberkagen med marengs, nu hvor vi allerede har fjernet smørret. Det kræver blot en laktosefri mælk. Foretrækker du kagen helt mælkefri, kan du prøve med en god havre- eller mandeldrik (men check lige for sukker og tilsætningsstoffer – ikke alle plantedrikke er lige gode).

 

opskrift glutenfri rabarberkage med marengs
Udskriv
4.91 fra 11 stemmer

Glutenfri rabarberkage med marengs

Uden smør og med mindre sukker
Forberedelse25 minutter
Bagetid40 minutter
Samlet tid1 time 5 minutter
Servings: 12
Author: Simon/CookingClub
Mangler du ingredienser eller grej til opskriften? Klik og find hjælp til køb – nemt og hurtigt.

Ingredienser

Rabarber:

Rabarberkage:

Marengs

  • 3 æggehvider
  • 4 spsk sukker
  • 50 g mandler

Sådan gør du

Rabarber

  • Rens rabarberne og skær dem i tynde skiver. Vend skiverne i ahornsirup og vaniljesukker, og sæt til side, mens du laver dejen.

Rabarberkage

  • Tænd ovnen på 180° C (varmluft).
  • Del æggene i blommer og hvider i hver sin røreskål. Sæt æggehviderne til side.
  • Riv marcipanen på et rivejern og pisk den godt sammen med æggeblommerne.
  • Tilsæt olivenolie og pisk, til dejen er helt jævn. Tilsæt kærnemælken og pisk det godt sammen.
  • Vend mandelmel, havregryn, kokosmel, bagepulver, loppefrøskaller og salt i dejen, til det akkurat er blandet. Vend rabarberstykkerne (og sukkerlagen) i.
  • Læg et stykke bagepapir i bunden af en springform (ca 26 Ø) – se i videoen hvordan – eller smør bunden med lidt olie. Hæld dejen i formen og sæt den i ovnen. Bag i 25 minutter.

Marengs

  • Lav marengsen, mens kagen er i ovnen: Pisk æggehviderne stive, og pisk videre, mens du tilsætter sukkeret en skefuld ad gangen. Pisk et par minutter mere, så marengsen bliver helt glat og skinnende.
  • Hak mandlerne groft og hold dem klar.
  • Tag den varme rabarberkage ud (med forsigtighed), fordel marengsen med let hånd på toppen af kagen, så den dækker, og drys med de hakkede mandler. Sæt kagen tilbage i ovnen og lad den bage yderligere 15 minutter.
  • Skær kanten fri af formen og lad rabarberkagen køle helt af før servering. Den holder sig fint på køl i 4-5 dage.

Video

Opskriften indeholder sponsorerede links.

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

Del:


Cookies i CookingClub

CookingClub bruger cookies på websitet for at sikre, at det virker, som det skal, for at kunne forbedre indholdet, for at kunne måle og analysere trafikken på sitet og for at tilbyde funktioner på sociale medier.

Nødvendige cookies

De "Nødvendige cookies" bruges til at registre, om brugeren af hjemmesiden er en virkelig person eller en robot, og til at gemme dine cookie-indstillinger.

Statistik-cookies

Websitet bruger Google Analytics til at indsamle anonym information om fx antallet af besøgende og de mest populære opskrifter. Når "Statistik-cookies" er slået til, hjælper du os bl.a. med at forbedre udvalget af opskrifter på websitet.

Øvrige cookies

CookingClub bruger cookies fra eksterne samarbejdspartnere for at kunne vise opskriftvideoer fra YouTube, samle statistik fra Facebook og Instagram, holde styr på ingrediens-links i opskrifterne og for at kunne udsende nyhedsbreve. Du kan læse mere om disse i vores Privatlivspolitik her.