Mål og vægt – sådan måler du nøjagtigt (eller ej)

mål vægt måleske teskefuld
Med en måleske har du helt styr på mål og vægt. Her er det en teske salt.

Noget af det vigtigste i en opskrift er mål og vægt, der angiver mængden af ingredienser. Men hvor meget er fx en knivspids, et drys eller en håndfuld?

Jeg bruger en række forskellige mål (mere eller mindre præcise) i mine opskrifter for at gøre det nemmest muligt for dig at opnå et godt resultat, men samtidig med lidt plads til personlig smag og behag. Men hvad er “rigeligt”? Hvad betyder “en sjat”? Hvor meget er en teskefuld egentlig? Herunder kan du se, hvad de forskellige betegnelser for mål og vægt dækker over.

 

 

Mål og vægt – de præcise:

Præcise mål er vedtagne og faste. Det vil sige, at man har standardiseret størrelsen på fx en teske og en spiseske. Det betyder dog ikke, at netop dine skeer har den præcise størrelse! Vil du være sikker, så brug et sæt måleskeer (kan fx købes her hos Kitchenone).

Knivspids (forkortes knsp)
… altså hvad der kan ligge på spidsen af en kniv. En knivspids svarer officielt til ¼ teske eller 1,5 milliliter.

Teskefuld (forkortes tsk)
En teske kan rumme 5 ml væske – eller 3-5 gram tørre ingredienser.

Spiseskefuld (forkortes spsk)
En spiseske rummer 15 ml – altså det samme som tre teskefulde.

Centiliter (forkortes CL)
1/100 af en liter eller 10 ml.

Deciliter (forkortes DL)
1/10 af en liter eller 100 ml.

 

 

Mål og vægt – de knapt så præcise:

Nogle mål er umulige at gøre præcise, fx et drys eller en håndfuld, hvor størrelsen på dine fingre og hænder afgør mængden af ingredienserne.

En håndfuld (fx salat eller krydderurter)
Den mængde, du kan have i en let lukket hånd – uden at klemme (ja, os med store hænder får således lidt mere at spise …). Svarer nogenlunde til en plasticpotte med krydderurter fra supermarkedet.

Et bundt (som regel krydderurter)
Hvis du køber dine krydderurter hos en grønthandler eller på gårdsalg, ved du hvad jeg mener. Omkring den dobbelte mængde af “en håndfuld”. Svarer nogenlunde til to potter krydderurter fra supermarkedet.

Er du i tvivl om mængden af krydderurter, så bare brug rigeligt. Krydderurter giver fantastisk smag til langt de fleste retter og er oven i købet supersunde.

Et par (fx om rosmarin- eller timiankviste)
Et par er i princippet to, men tager forbehold for, at kviste kan være store eller små. Med andre ord kan én stor kvist rosmarin svare til to … hvis du godt kan lide krydderurter, så brug bare rigeligt.

Rigeligt (som regel friskkværnet peber)
Bevidst upræcist for at give plads til smag og behag. Regn med mindst 10 vrid på peberkværnen.

Et drys (som regel salt)
Mængden, der kan holdes mellem din pege- og tommelfinger. Afspejler således i nogen grad kropsstørrelse … Jo større fingre, jo mere salt. “Et godt drys” er en smule mere. “Et solidt drys” er nok tættere på en ½ teskefuld.

En sjat (som regel olie eller vand)
Passende mængde, når man hælder fx olivenolie ud over en salat. Kan i princippet være alt fra en spiseske til en deciliter (dog oftere en spiseske end en deciliter).

 

Antiinflammatorisk inspiration: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

 

Glutenfri inspiration: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.