X

Glutenfri knækbrød med rødbede og ingefær

Del:

De lækreste og sprødeste glutenfri knækbrød fyldt med antiinflammatorisk styrke. Nemme at bage – svære at holde fingrene fra.

Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.

Sprøde glutenfri knækbrød med ingefær, rødbede og nødder. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

De er simpelthen vanedannende, disse antiinflammatoriske og glutenfri knækbrød. Jeg ved ikke, om det skyldes den skønne smag af ristede hasselnødder, det sprøde knæk eller tanken om alle de gode, sunde ingredienser. Under alle omstændigheder er der god grund til at prøve at bage dem selv. Og det er heldigvis nemt.

Dejen til de glutenfri knækbrød rulles tyndt ud på bagepapir og skæres i tern inden bagning.

Men hvad er det så, der gør de glutenfri knækbrød så sunde og antiinflammatoriske? Der er flere gode ting i: frisk ingefær, enkeltumættede fedt fra både rapsolie og hasselnødder. Og ikke mindst det tårnhøje indhold af magnesium i både hørfrø, sesamfrø og hasselnødderne.

Magnesium er et livsvigtigt mineral, der bla er afgørende for, at vores celler kan danne energi, at kroppens enzymer fungerer, at du kan danne proteiner, nedbryde fedtsyrer, bevæge dine muskler og meget mere.

Vil du vide mere om magnesium, så læs sundhedsredaktør Karen Lyagers blogindlæg om magnesium.

Tip: Rødbederne farver kraftigt, så pas på omgivelserne, når du river dem. Brug evt handsker eller hold på rødbeden med en frysepose, så du undgår knaldrøde fingre.

I Velsmurt Hjerne omtaler vi begrebet “FODMAP”. Forkortelsen dækker over en stribe forskellige kulhydrater, der kan være et ubehageligt bekendtskab for dig, hvis du døjer med irritabel tyktarm. Nogle antiinflammatoriske råvarer indeholder disse FODMAP-kulhydrater – derfor er opskrifterne i bogen forsynet med forslag til udskiftninger eller begrænsninger i mængderne af visse ingredienser. Se efter “Low-FODMAP”-tippet nederst i opskrifterne.

Se mere om antiinflammatorisk kost og FODMAP i artiklen her.

Udskriv

Glutenfri knækbrød med rødbede og ingefær

Med antiinflammatorisk styrke
Ret Snack
Køkken Dansk
Diet Gluten Free
Forb. tid 15 minutter
Bagetid 1 time 15 minutter
Samlet tid 1 time 30 minutter
Antal 30
Forfatter Simon/CookingClub

Ingredienser

  • 150 g rødbede
  • 100 g gulerod
  • 1 spsk friskrevet ingefær (ca 2 cm)
  • 75 g havregryn (brug evt glutenfri havregryn – kan købes her)
  • 50 g hasselnødder finthakkede
  • 50 g hørfrø < køb fx disse økologiske
  • 25 g sesamfrø
  • 1 tsk salt
  • 1 knsp bagepulver
  • 2 spsk rapsolie < køb fx denne økologiske, koldpressede rapsolie

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 125° C (varmluft).
  • Skræl rødbede og gulerødder, og riv begge dele på et fint rivejern. Bland godt sammen med alle de øvrige ingredienser.
  • Rul dejen ud mellem to lag bagepapir til 2-3 mm’s tykkelse – så jævnt et lag som muligt. Flyt dejen på det nederste lag bagepapir over på en bageplade.
  • Skær riller i dejen, fx med en pizzaskærer, så der bliver 30 firkanter.
  • Sæt pladen i ovnen og bag ca. 1 1/4 time. De er færdige, når kanterne begynder at brune.
  • Lad knækbrødene køle af på en bagerist, knæk dem fra hinanden og opbevar dem i en tætsluttende kagedåse. Knækbrødene holder et par uger. Teoretisk.

Video

Noter

Low-FODMAP: OK ved max et par stykker knækbrød pr. person.

Opskriften er fra bogen "Velsmurt Hjerne" om antiinflammatorisk kost.

 

Meget mere antiinflammatorisk: Find alle CookingClubs opskrifter på antiinflammatorisk mad og kager her.

Del:
Simon/CookingClub:
X

CookingClub bruger cookies på websitet for at sikre, at det virker, som det skal, for at kunne forbedre indholdet, for at kunne måle og analysere trafikken på sitet og for at tilbyde funktioner på sociale medier. Informationer om brug af sitet deles med vores partnere inden for statistik og sociale medier. Ved at klikke "OK" giver du dit samtykke til dette.

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Indstillinger