Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i mindre stykker. Smid dem i en kasserolle sammen med 3 spsk sukker og en flækket vaniljestang. Kog æblerne helt møre, næsten udkogte, ved svag varme. Det tager ca 40 minutter, men check undervejs, så de ikke brænder på. Fjern vaniljestangen og stil æblegrøden til afkøling.
Æblekagerasp:
Knus 150 g fiberskorper helt fint (det er ca 12-14 stk.). Smelt en klat smør på en stegepande – gerne en pande med høje sider, bland de knuste skorper og sukkeret, og rist det til det er gyldent og sprødt. Rør i raspen jævnligt med en paletkniv (eller vend det i luften med et svirp med panden). Vær opmærksom undervejs – når sukkeret bliver varmt, går det pludselig stærkt med bruningen – og branket æblekagerasp smager ikke godt!
Fordel den varme æblekagerasp på et stykke bagepapir og lad den køle af.
Knus makronerne – bare et enkelt knæk, så der stadig er store stykker. Læg alle bestanddelene i lag i en skål eller portionsanret i glas. Min favorit-rækkefølge er: makroner, æblegrød, rasp, æblegrød, makroner, æblegrød, rasp. Uanset hvad, så slut helst af med raspen. Den smager nemlig fantastik, når den blandes med flødeskummet på toppen.
Server den gammeldags æblekage med en skefuld flødeskum på toppen. Den er god med det samme, når makronerne og raspen er sprøde – men æblekagen bliver såmænd ikke ringere af at stå i køleskabet til næste dag.