Læg laksefileterne i et ovnfast fad med skindsiden nedad. Dryp dem med citronsaft og riv citronskal over. Dæk laksen med en blanding af birkes og sesam, og krydr med salt og peber. Sæt fadet i ovnen i ca. 15 minutter.
Brøndkarsepesto:
Hæld brøndkarse, mandler, parmesan, hvidløg, ingefær og olivenolie i en blender eller foodprocessor og kør, til du har en lækker, cremet pesto. Der er rigelig pesto til flere portioner i denne opskrift – servér blot en enkelt spiseskefuld til hver.
Fermenteret rødkål:
Skær kålen i tynde strimler, riv æblet og ingefæren og hak hvidløget fint. Bland det hele i en stor røreskål, tilsæt salt og massér det hele grundigt i nogle minutter. Saltet skal trække væde ud.
Hæld det hele i et tætsluttende opbevaringsglas, fx ét med patentlåg eller en særlig fermenteringskrukke (se udstyr ovenfor). Sørg for, at glasset er helt rent – gerne skoldet med kogende vand. Det er vigtigt, at væden dækker al kålen. Ellers skal du fylde efter med en smule letsaltet vand. Stil patentglasset mørkt og køligt.
I de næste 14 dage skal du hver dag åbne låget på glasset for at lukke den kuldioxid ud, som gæringen skaber. Det er vigtigt at gøre det mindst en gang om dagen, da glasset (i værste fald) kan eksplodere! Bruger du et fermenteringssæt, sker udluftningen automatisk.
Efter 14 dage kan du i princippet begynde at spise den fermenterede kål, men den fulde effekt af fermenteringen får du først efter 3-4 uger.