“Spaghetti” bolognese

Spaghetti bolognese sund
Kødsaucen gemmer på masser af friske (og sunde) grøntsager.

Spaghetti bolognese – eller spaghetti med kødsauce – er en klassiker på spisebordet hos de fleste familier. Desværre er retten ofte ganske fattig på sundhed. Men det laver vi om på nu …

▶️ Hop direkte til opskriften.

Der er to mulige indsatsområder, når det gælder at gøre spaghetti bolognese sundere. Det mest effektive er at droppe den dødssyge, hvide spaghetti. Der er masser af alternativer! Bare ved at skifte til fuldkornspasta har du vundet et højere fiberindhold og dermed bedre mæthed med færre kalorier.

Men du kan gå skridtet videre og bruge grøntsager som “spaghetti”. I denne opskrift har jeg strimlet et par squash’er, der med sin milde smag og bløde konsistens glider ned hos de fleste. Har du mod på mere, er fintstrimlet hvidkål, spidskål eller rødkål et sundhedsmæssigt formidabelt valg – omend det kan kræve lidt mere overtalelse hos nogle af middagsgæsterne.

 

Squash spaghetti
En spaghetti-slicer gør det nemt at strimle fx squash til “spaghetti”. (Du kan få fat i din egen spaghetti-slicer her)

 

Det andet indsatsområde er kødsaucen, og her er det faktisk ganske nemt at snige sundhed ind. Dels koges noget af grovheden væk fra grøntsagerne, dels dækker tomatsaucen over noget af den “sunde” smag, som måske kan skræmme nogle. Jeg har smidt revet gulerod og squash i denne spaghetti bolognese, men der er masser af muligheder: Prøv fx fintrevet pastinak, persillerod, kartofler eller selleri. Bliver smagene for karakteristiske, kan en ekstra dåse tomatpure gøre underværker.

 

Hovedret Til 4 personer

 

Spaghetti bolognese


3 squash (2 af dem strimles til “spaghetti”)
2 gulerødder
3-4 spsk olivenolie
1 rødløg
1-2 fed hvidløg (efter smag)
500 g hakket oksekød, 3-7 % fedt
krydderurter: timian / basilikum / oregano, tørret eller frisk
salt og peber
1 dåse hakkede tomater
150 g koncentreret tomatpuré
1 dl vand

 

 

SÅDAN GØR DU

  1. Riv gulerødderne og den ene squash på den fine side af et rivejern. Hak hvidløg og skalotteløg fint. Hæld olivenolie i en varm gryde og svits løgene. Tilsæt kødet og brun det, mens du deler det i mindre og mindre stykker med en ske eller en gaffel.
  2. Krydr med timian, basilikum og/eller oregano, salt og peber. Tilsæt hakkede tomater, tomatpure og de revne grøntsager, og rør godt rundt. Hæld en deciliter vand i gryden og lad saucen simre på laveste blus i et kvarters tid, men gerne meget længere. Rør med jævne mellemrum.
  3. Skær de to squash i tynde, tynde strimler. Har du en Spiralizer, er det optimalt, men en skarp kniv kan også gøre det.
  4. Anret “spaghettien” med en stor skefuld sauce i dybe tallerkener. Pynt med friskrevet parmesan og lidt friskkværnet sort peber.
Del opskriften: